7.3.2017Maura Minerva

Mediatarinat jakoon -hanke

Sijainti: Tekniikan museo, Helsinki, Suomi

Yhteyshenkilö: Tekniikan museon palvelukoordinaattori Outi Putkonen

Tekniikan museo käynnisti syksyllä 2016 opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Mediatarinat jakoon -hankkeen, jossa myös Mediakasvatusseura on mukana asiantuntijatahona. Hankkeessa tehdään yhdessä yläkoululaisten kanssa  työpajamalli, joka perustuu nuorten tapaan luoda ja jakaa mediasisältöjä. Toiminta tähtää nuorten tasapainoisen ja turvallisen mediasuhteen sekä monilukutaidon kehittymisen tukemiseen.

Pajassa nuoret tekevät Q&A-videon, jossa pohtivat oman arkensa viestintää. Nuoret kysyvät ja nuoret vastaavat itse kysymyksiin asiantuntijoina. Nuoret ovat sosiaalisen median asiantuntijoita, mutta heidän suhtautumisensa sosiaaliseen mediaan ei ole aina samanlaista. Osa vierastaa sosiaalisen median käyttöä ja toisaalta osa on somen suurkuluttajia ja -tuottajia.

Pilottityöpajojen Q&A-videot tallennetaan osin museon kokoelmiin ja aineistosta kootaan osa Etäunelmia – Yhteys yli ajan ja paikan -näyttelyyn. Nuoret haastetaan itse osallistumaan näyttelykokonaisuuden luomiseen.

Tarinat tulevat yleisön katsottaviin maksuttoman mobiilisovelluksen kautta, ja niiden jakamista kokeillaan nuorten ehdoilla sosiaalisessa mediassa. Mediatarinat jakoon -hanke jatkuu vuoden 2017 loppuun ja siinä kehitetty työpajamalli julkaistaan verkkojulkaisuna muidenkin mediakasvatustyötä tekevien avuksi hankkeen päätteeksi. Asiantuntijoina hankkeessa ovat  Suomen museoliitto, Kehittämiskeskus Opinkirjo sekä Mediakasvatusseura ry.

Tutustu Tekniikan museon palvelukoordinaattori Outi Putkosen blogiteksteihin aiheesta täällä sekä täällä.