31.10.2017

Digitaalinen viihdepelaaminen ja digipeliriippuvuus & Vertaistuestako apu ongelmalliseen digipelaamiseen?

Tutkija(t): Soila Kuuluvainen ja Terhi Mustonen (osa I) & Tuukka Niemi (osa II)

Toteutusorganisaatio: Sosiaalipedagogiikan säätiö

Julkaisuvuosi: 2017

Digipeliharrastuksen yleistyessä on yhä enenevässä määrin huolestuttu pelaamisen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista. Pelaamiseen käytettyä aikaa on tarjottu keskeiseksi tekijäksi ongelmallisen digipelaamisen määritelmässä. Tutkijat ovat kuitenkin huomauttaneet, että digipelaamista tulisi aina tarkastella suhteessa yksilön muuhun elämään: haittaako pelaaminen arjesta suoriutumista ja aiheuttaako se ongelmia elämän jollakin osa-alueella?

Sosiaalipedagogiikan säätiön tutkijoiden tuottama kaksiosainen tutkimuskatsaus kartoittaa viihteellisen ja ongelmallisen digipelaamisen ilmiöitä ja ongelmalliseen digipelaamiseen kohdennettuja hoito- ja tukimuotoja alan kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella.

Tutkimuskatsaus on tuotettu osana kolmivuotista Digipelirajat’on-kehittämishanketta. Kolmivuotisessa hankkeessa kehitetään tukimuotoja tietokone-, video- ja mobiilipelejä ongelmallisesti pelaaville nuorille aikuisille.

Tutkimuskatsaus on jaettu kahteen osaan:

 

 

Osa I: Digitaalinen viihdepelaaminen ja digipeliriippuvuus. Katsaus pelaamisen eri ulottuvuuksiin. Lataa pdf-tiedosto tästä.

 

 

 

 

 

Osa II: Vertaistuestako apu ongelmalliseen digipelaamiseen? Lataa pdf-tiedosto tästä.

 

 

 • Viimeksi lisätty

 • Nuorisotiedon kirjasto

  Nuorisotiedon kirjasto
  Mediakasvatusseuran kirjat löytyvät Nuorisotiedon kirjastosta. Kirjojen ohella kirjaston tietokannasta löytyy myös mediakasvatus-aiheisia artikkeleita.

 • Media & viestintä -lehti

  Media & viestintä on tieteellinen julkaisu, jossa ilmestyy artikkeleita, haastatteluja ja keskustelunavauksia median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen alalta. Media & viestintä on koko mediakenttää tutkiva aikakauskirja, jossa käsitellään viestintään liittyviä teemoja monipuolisesti, myös mediakasvatuksen näkökulmasta. Lehti ilmestyy verkossa open access -periaatteella.

  mediaviestinta.fi