30.11.2016

Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot -hankkeen raportti

Tutkija(t): Annamari Huovinen, Iina Kohonen, Sanna Laakkonen, Sari Lönnqvist, Eeva Simola, Riitta Tammi, Maija Töyry ja Hanna Weselius

Toteutusorganisaatio: Osuuskunta Mediakollektiivi (toim. Maija Töyry)

Sijainti verkossa: http://koulukino.fi/ckfinder/userfiles/files/Disinformaatio%20vihapuhe%20ja%20mediakasvatuksen%20keinot_29_11_2016.pdf

Julkaisuvuosi: 2016

Julkaisun tyyppi:

disinformaatio-vihapuhe-ja-mediakasvatusDisinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot on Koulukino ry:n Osuuskunta Mediakollektiivilta tilaama selvitys. Hankkeen ja selvityksen raportin päätavoitteena on keinojen etsiminen disinformaatioon ja vihapuheeseen liittyvien ongelmien käsittelemiseksi. Selvityksessä painottuvat aihepiirit, jotka ovat erityisen tärkeitä varsinkin mediakasvattajien näkökulmasta.

Raportin toisessa luvussa pohditaan, mitä eri tahot voivat tehdä disinformaation tunnistamiseksi ja vähentämiseksi, vihapuheen torjumiseksi ja nuorison radikalisoitumisen estämiseksi. Mitä tulisi tehdä, ja kenen? Pohdinta on tärkeää, jotta julkisessa keskustelussa nostettaisiin yhä enemmän esiin myös mediakasvatuksellisia näkökulmia.

Raportti sisältää laajan aineistoluettelon vihapuheeseen ja disinformaatioon liittyvästä tutkimuksesta, media-aineistoista sekä organisaatioiden ja järjestöjen hankkeista. Lukuun on koottu tietoa, oppaita ja opetusaineistoja, joita vihapuheesta ja disinformaatiosta on jo olemassa. Lisäksi mukana on lakikatsaus ja kooste vihapuheen ja disinformaation määritelmistä.

Raportin voi ladata täältä.

 • Viimeksi lisätty

 • Nuorisotiedon kirjasto

  Nuorisotiedon kirjasto
  Mediakasvatusseuran kirjat löytyvät Nuorisotiedon kirjastosta. Kirjojen ohella kirjaston tietokannasta löytyy myös mediakasvatus-aiheisia artikkeleita.

 • Media & viestintä -lehti

  Media & viestintä on tieteellinen julkaisu, jossa ilmestyy artikkeleita, haastatteluja ja keskustelunavauksia median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen alalta. Media & viestintä on koko mediakenttää tutkiva aikakauskirja, jossa käsitellään viestintään liittyviä teemoja monipuolisesti, myös mediakasvatuksen näkökulmasta. Lehti ilmestyy verkossa open access -periaatteella.

  mediaviestinta.fi