23.9.2014

Lapset osallisena mediassa

Tutkija(t): Pauliina Grönholm (toim.)

Toteutusorganisaatio: Mediakasvatusseura ry

Sijainti verkossa: Lapset osallisena mediassa

Sijainti verkossa: http://www.mediakasvatus.fi/files/lapset_osallisena_mediassa.pdf

Julkaisuvuosi: 2014

Millaiset asiat tulee ottaa huomioon elokuvatuotannossa, jos kuvausryhmässä on mukana lapsia? Entä mitä journalistin pitäisi pohtia lapsia ja nuoria haastatellessaan? Muun muassa näihin kysymyksiin antavat vastauksen Mediakasvatusseuran uusi julkaisu Lapset osallisena mediassa.

Media on muodossa tai toisessa osa lasten ja nuorten jokapäiväistä elämää. Sitä kautta myös lapset ja nuoret ovat osa media-ammattilaisten työtä. Median maailma ei myöskään saa olla vain aikuisten maailma, vaan myös lapsilla ja nuorilla on oikeus saada näkökulmansa esiin mediassa. Tätä edellyttää jo YK:n lapsen oikeuksien sopimus. Nykyisiin medianomi- ja journalistikoulutuksiin mediakasvatus kuuluu kuitenkin vain satunnaisesti. Mediakasvatusseuran kokoaman julkaisun tarkoituksena on tarjota media-alan opiskelijoille ja ammattilaisille perustiedot mediakasvatuksesta sekä käytännön esimerkkejä siitä, miten he voivat huomioida lasten ja nuorten näkökulman työssään.

Julkaisu on osa alan oppilaitoksiin suuntautunutta koulutuskiertuetta, jonka Mediakasvatusseura toteuttaa syksyllä 2014 yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Kiertue ja materiaali on tuotettu opetus- ja kulttuuriministeriön tuella sekä yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n, Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatin, Kelaamon, Yleisradion Uutisluokan sekä Aikakausmedian kanssa.

Lisätietoja julkaisusta ja koulutuksista antaa koordinaattori Isabella Holm, Mediakasvatuseura (isabella.holm@mediakasvatus.fi, 050 501 7330)

 • Viimeksi lisätty

 • Nuorisotiedon kirjasto

  Nuorisotiedon kirjasto
  Mediakasvatusseuran kirjat löytyvät Nuorisotiedon kirjastosta. Kirjojen ohella kirjaston tietokannasta löytyy myös mediakasvatus-aiheisia artikkeleita.

 • Media & viestintä -lehti

  Media & viestintä on tieteellinen julkaisu, jossa ilmestyy artikkeleita, haastatteluja ja keskustelunavauksia median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen alalta. Media & viestintä on koko mediakenttää tutkiva aikakauskirja, jossa käsitellään viestintään liittyviä teemoja monipuolisesti, myös mediakasvatuksen näkökulmasta. Lehti ilmestyy verkossa open access -periaatteella.

  mediaviestinta.fi