7.2.2018

Nuorten media-arki ja lukutaito -tutkimusraportti

Tutkija(t): Marjo Sirén, Kaisa Leino & Kari Nissinen

Toteutusorganisaatio: Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos & Sanomalehtien Liitto

Sijainti verkossa: https://www.sanomalehdet.fi/_file/download/attachment/e7ecebc2-83ea-4184-bee4-a4fcb7cb0d92/Nuorten%20media-arki%20ja%20lukutaito%20-tutkimusraportti.pdf

Julkaisuvuosi: 2018

Julkaisun tyyppi:

Uutismedian aktiivisella seuraamisella on selvä yhteys lukutaitoon, selviää Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen tekemästä Nuorten media-arki ja lukutaito -tutkimuksesta, joka pohjaa PISA 2015 -tuloksiin. Jatkotutkimus toteutettiin loppuvuonna 2017. Tutkimuksen tilasi Sanomalehtien Liitto, ja tutkimus julkaistiin osana vuoden 2018 Sanomalehtiviikkoa.

Tutkimusraportissa tarkastellaan tarkemmin PISA 2015 -tutkimuksen tuloksia ja niiden kautta nuorten media-arkea sekä mediankäytön yhteyttä lukutaitoon ja oppimistuloksiin yleensä.

Tutkimuksessa käsitellään sanomalehteä suomalaisten arjessa ja uutismedian käytön muutosta, nuorten mediamaisemaa sekä lukutaidon merkitystä.  Tuloksissa rakennetaan kuvaa nuorten mediamaisemasta ja sen muutoksesta viimeisen vuosikymmenen aikana. Tarkastelu kohdistuu erityisesti uutismediaan – sanomalehtien ja verkkouutisten lukemiseen – sekä uutismedian ja lukutaidon yhteyteen. Raportin lopuksi pohditaan nuorten mediankäyttöön liittyviä keskeisimpiä tuloksia.

Lue lisää tutkimuksen tuloksista täältä ja lataa tutkimusraportti täältä.

 • Viimeksi lisätty

 • Nuorisotiedon kirjasto

  Nuorisotiedon kirjasto
  Mediakasvatusseuran kirjat löytyvät Nuorisotiedon kirjastosta. Kirjojen ohella kirjaston tietokannasta löytyy myös mediakasvatus-aiheisia artikkeleita.

 • Media & viestintä -lehti

  Media & viestintä on tieteellinen julkaisu, jossa ilmestyy artikkeleita, haastatteluja ja keskustelunavauksia median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen alalta. Media & viestintä on koko mediakenttää tutkiva aikakauskirja, jossa käsitellään viestintään liittyviä teemoja monipuolisesti, myös mediakasvatuksen näkökulmasta. Lehti ilmestyy verkossa open access -periaatteella.

  mediaviestinta.fi