6.11.2017

Reilusti addiktiivinen peli. Pelinkehittäjien näkökulma vastuullisiin free-to-play- ja rahapeleihin

Tutkija(t): Jani Kinnunen

Toteutusorganisaatio: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Sijainti verkossa: http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2016121231029

Julkaisuvuosi: 2016

Julkaisun tyyppi:

Digitaalisen pelaamisen uudenlaiset rahastusmallit hämärtävät rajaa rahapelien ja
muiden pelien välillä. Esimerkiksi suosittua free-to-play-pelaamista ei koske saman-
lainen yhteiskunnallinen sääntely kuin rahapelejä, vaikka pelaamiseen on mahdollis-
ta kuluttaa suuriakin summia. 

Hyvä peli on sekä reilu että addiktiivinen. Pelinkehittäjille koukuttava, addiktiivinen peli ja peliriippuvuus tai -addiktio ovat kuitenkin kaksi eri asiaa.

Juuri pelinkehittäjät tekevät merkittäviä päätöksiä, jotka muokkaavat pelin ja pelaajan välisen vuorovaikutuksen muodostumista. Silti pelinkehittäjiä on tutkittu varsin vähän.

Jani Kinnunen tarkastelee Yhteiskuntapolitiikka-julkaisussa ilmestyneessä artikkelissaan viihde- ja rahapelien kehittäjien tasapainoilua vastuullisuuden ja koukuttavuuden vaatimusten välillä kehittäessään mahdollisimman hyvää peliä. Pelinkehittäjien arki on Kinnusen mukaan tasapainottelua vaatimusten ristivedossa.

Lataa Kinnusen artikkeli kokonaisuudessaan täältä.

 

 • Viimeksi lisätty

 • Nuorisotiedon kirjasto

  Nuorisotiedon kirjasto
  Mediakasvatusseuran kirjat löytyvät Nuorisotiedon kirjastosta. Kirjojen ohella kirjaston tietokannasta löytyy myös mediakasvatus-aiheisia artikkeleita.

 • Media & viestintä -lehti

  Media & viestintä on tieteellinen julkaisu, jossa ilmestyy artikkeleita, haastatteluja ja keskustelunavauksia median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen alalta. Media & viestintä on koko mediakenttää tutkiva aikakauskirja, jossa käsitellään viestintään liittyviä teemoja monipuolisesti, myös mediakasvatuksen näkökulmasta. Lehti ilmestyy verkossa open access -periaatteella.

  mediaviestinta.fi