21.3.2018

Transmediaalinen lukutaito uudessa mediaekologiassa

Tutkija(t): Carlos A. Scolari ja tutkimusryhmä

Toteutusorganisaatio: Transmedia Literacy -konsortio

Sijainti verkossa: https://repositori.upf.edu/bitstream/handle/10230/33910/Scolari_TL_whit_fin.pdf?sequence=3&isAllowed=y

Julkaisuvuosi: 2018

Julkaisun tyyppi: ,

Transmediaalinen lukutaito -tutkimusprojektin lähtökohtana on ollut uudenlainen tulkinta teini-ikäisten mediatodellisuudesta. Medialukutaidon lähtöoletuksia ei hylätä, vaan niitä laajennetaan ja täydennetään toisen tyyppisillä tutkimuskysymyksillä ja toimenpide-ehdotuksilla.

Medialukutaito on kiinnostunut siitä, mitä media tekee nuorille, kun taas transmediaalinen lukutaito kääntää asetelman toisin päin kysyen: Mitä nuoret tekevät medialla? Sen sijaan, että nuoria tarkasteltaisiin kuvaruutujen hallitsemina kuluttajina, heidät nähdään samanaikaisesti sekä tuottajina että kuluttajina (prosumers: producers + consumers), jotka osaavat tuottaa ja jakaa vaativuudeltaan vaihtelevia ja eri tyyppisiä mediasisältöjä. Tutkimusprojektissa esitetyt pääkysymykset olivat: Miten teini-ikäiset käyttävät mediaa? Kuinka he oppivat käyttämään mediaa?

Suomen lisäksi aineistoa kerättiin Espanjasta, Australiasta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Kolumbiasta, Portugalista sekä Uruguaysta.

Transmedia Literacy -projekti on saanut rahoituksen Euroopan Unionin Horizon 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta. Tutkimusta koordinoi Universitat Pompeu Fabra (Espanja) käynnistyi 1.4.2015 ja päättyy 31.3.2018.

Lisätietoa tutkimusprojektista (englanniksi) löydät täältä. Hankkeen suomenkielinen esittely on luettavissa täällä.

 • Viimeksi lisätty

 • Nuorisotiedon kirjasto

  Nuorisotiedon kirjasto
  Mediakasvatusseuran kirjat löytyvät Nuorisotiedon kirjastosta. Kirjojen ohella kirjaston tietokannasta löytyy myös mediakasvatus-aiheisia artikkeleita.

 • Media & viestintä -lehti

  Media & viestintä on tieteellinen julkaisu, jossa ilmestyy artikkeleita, haastatteluja ja keskustelunavauksia median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen alalta. Media & viestintä on koko mediakenttää tutkiva aikakauskirja, jossa käsitellään viestintään liittyviä teemoja monipuolisesti, myös mediakasvatuksen näkökulmasta. Lehti ilmestyy verkossa open access -periaatteella.

  mediaviestinta.fi