23.11.2017

Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimus 2017

Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimus 2017 kartoittaa muun muassa internetin ja yhteisöpalvelujen käytön aktiivisuutta Suomessa.

Tutkimuksen mukaan matkapuhelin on yhä suositumpi laite netin käyttöön. Älypuhelin on käytössä suomalaisista 77 prosentilla ja 68 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista on käyttänyt nettiä matkapuhelimella kodin ja työpaikan ulkopuolella liikkuessaan. Muiden mobiililaitteiden suosio netin käytössä ei ole kasvanut viime vuodelta.

Netin käyttö puhelimella on myös monipuolistunut. Nettiä käytetään pääasiassa asioiden hoitamiseen, viestintään, medioiden seuraamiseen ja tiedonhakuun. Pankkiasioiden hoitaminen on verkkoasioinnissa yleisintä ja myös viranomaisten sekä muiden julkisten palveluiden kanssa asioidaan yhä useammin netin kautta. Ostosten tekeminen verkossa on myös jatkuvassa kasvussa.

Yhteisöpalvelut ovat yhä suositumpia, sillä 16–89-vuotiaista jo kuusi kymmenestä käyttää jotakin yhteisöpalvelua. Käyttö on kasvanut muutamilla prosenttiyksiköillä vuosittain. Sen sijaan esimerkiksi verkkouutisten välitön kommentointi sekä blogien ja keskustelupalstojen seuraaminen ovat menettäneet suosiotaan aiemmasta.

Lataa tutkimuskooste täältä.

 • Viimeksi lisätty

 • Nuorisotiedon kirjasto

  Nuorisotiedon kirjasto
  Mediakasvatusseuran kirjat löytyvät Nuorisotiedon kirjastosta. Kirjojen ohella kirjaston tietokannasta löytyy myös mediakasvatus-aiheisia artikkeleita.

 • Media & viestintä -lehti

  Media & viestintä on tieteellinen julkaisu, jossa ilmestyy artikkeleita, haastatteluja ja keskustelunavauksia median, viestinnän ja journalismin tutkimuksen alalta. Media & viestintä on koko mediakenttää tutkiva aikakauskirja, jossa käsitellään viestintään liittyviä teemoja monipuolisesti, myös mediakasvatuksen näkökulmasta. Lehti ilmestyy verkossa open access -periaatteella.

  mediaviestinta.fi