23.8.2016Arla Pitkämäki

Kuningaskuluttaja: 5 koodauspeliä kouluikäisille

Linkki materiaaliin: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/06/20/5-fiksua-koodauspelia-kouluikaisille

Kohderyhmä: , ,

Tuotantovuosi: 2016

Tuottaja: Materiaalin on tuottanut Ylen Kuningaskuluttaja

Peruskoululaiset pääsevät opettelemaan ohjelmointia uuden opetussuunnitelman myötä. Koodaustaitoja voi opetella ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä mm. pelien keinoin. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline. Ylen Kuningaskuluttaja on listannut 5 hyvää koodauspeliä, joilla ohjelmoimista on helppo lähestyä pelillisin keinoin.

The Foos – donitsivaras kiinni
foosPäähenkilöä ohjataan tekemällä käskyjä ja suorittamalla koodisarja. Vähitellen lastenleikki vaikeutuu, kun mukaan tulevat esimerkiksi ohjelmoinnissa käytettävät silmukat. Foos on tarkoitettu kaikenikäisille, mutta jopa 5-vuotiaat voivat ottaa ensi askelia ohjelmoinnissa.

Lightbot Jr – robotin pulmat
8-vuotiaille asti suunnattu Lightbot Jr on helpompi versio saman tekijän Lightbot – Programming Puzzles -pelistä. Se alkaa helpommin ja sisältää yksinkertaisempia pulmia.

Tynker – astronautille apua
Tynker visualisoi käytettäviä komentoja ja auttaa näin omaksumaan ohjelmoinnin logiikan. Alakouluikäisille suunnattu Tynker on hyvä siinä mielessä, että valmiita ohjelmien pohjia on tarjolla runsaasti ja esimerkeissä mainitaan vaikeusaste.

IMG_0219ScratchJr – hahmot puhumaan
Scratch Jr on Androidille ja iOS:lle julkaistu yksinkertaistettu versio maineikkaasta Scratch-ohjelmointiympäristöstä. Se on suunnattu 5-7-vuotiaille, mutta sopii myös vanhemmille aloittelua ajatellen. Tässäkin hyödynnetään kuvakkeilla toteutettuja komentoja sanallisten sijaan.

Swift Playgrounds – tulevaisuuden mobiilikoodaajille
Lasten ja nuorten ohjelmointitaito on tulevaisuudessa iso asia. Tämän vahvisti myös teknologiajätti Apple, joka esitteli äskettäin uuden sovelluksen Swift Playgroundsin, jonka se toivoo opettavan lapsille ja nuorille yhtiön Swift-ohjelmointikieltä. Swiftillä voidaan tehdä ohjelmia Applen laitteille eli iPhonelle, iPadille, Apple Watchille ja Apple TV:lle.

Tekstin lähde: Yle.fi