24.5.2017Sanni Mäntyniemi

Kooste maahanmuuttajien mediataitojen tueksi

Kohderyhmä: ,

Tuotantovuosi: 2017

Tuottaja: Koostanut Mediakasvatusseura

Mediakasvatusseuran koostamaan materiaalipakettiin on kerätty materiaalia maahanmuuttajien mediakasvatukseen ja mediataitojen tueksi. Materiaaleissa käsitellään muun muassa valeuutisia, medialukutaitoa, vihapuhetta ja digitaalisen median erityispiirteitä. Mediakasvatusaiheista materiaalia on saatavilla englannin ja ruotsin lisäksi myös monilla maahanmuuttajien äidinkielillä, kuten arabiaksi ja somaliksi.

MEDIAKASV_LOGO_fi+se+en

Materiaalit

Tunnista valeuutinen -infograafi
Kirjastojen kansainvälisen kattojärjestön IFLA:n Information Society -jaosto on suunnitellut yksinkertaisen ja havainnollistavan infograafin, joka ohjaa ja opastaa kriittiseen ajatteluun ja faktojen tarkistukseen. Suomen kirjastoseura on tehnyt infograafista suomenkielisen version. Juliste on tulostettavissa suomeksi täällä. Julisteen voi tulostaa IFLA:n sivuilta useilla kielillä, mm. englanniksi ja arabiaksi.

Media Guide englanniksi ja arabiaksi
Media Guide on Kansanvalistusseuran julkaisema aikuisille suunnattu kattava medialukutaito-opas, joka johdattaa lukijansa median toimintatapoihin digitaalisella ajalla, tutustuttaa journalismin etiikkaan ja antaa työkaluja median sisältöjen kriittiseen analyysiin. Media Guide on ensimmäinen mediakasvatusmateriaali, joka on Suomessa tuotettu englannin lisäksi myös arabian kielellä. Oppaasta on saatavilla verkkoversio sekä ladattava pdf-tiedosto.

Selkokielinen nettietiketti
Tikas-verkosto on koonnut selkokielisen nettietiketin. Tikas on pedagoginen malli, joka edistää erityisryhmien tarpeet huomioivaa tvt-opetusta. Tutustu nettietikettiin täällä.

MediaSmarts
Kanadan medialukutaitokeskuksen sivuilta löytyy kattavasti erilaisia materiaaleja englanniksi ja ranskaksi. Englanniksi saatavilla ovat oppimispelit, verkkotyöpajat sekä
valmiit oppituntisuunnitelmat ja ranskaksi oppimispelit, verkkotyöpajat sekä valmiit oppituntisuunnitelmat.

Five laws of media and information literacy (MIL)
UNESCO on julkaissut viiden kohdan medialukutaitojulisteen. Juliste on saatavilla viidellä eri kielellä (englanniksi, ranskaksi, kiinaksi, espanjaksi ja portugaliksi) täällä.http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/Events/mil_five_laws_english.png
Avaa kuva tästä.

Vihapuhe netissä -opas arabiaksi ja somaliksi
Ruotsin mediakasvatusviranomainen Statens medieråd sekä Ruotsin Ei vihapuheelle -liike ovat julkaisseet oppaan netin vihapuheesta ja netissä tapahtuvasta häirinnästä ja hyväksikäytöstä, jota lapset joutuvat kohtaamaan. Opas on suunnattu vanhemmille ja lasten parissa työskenteleville ammattilaisille. Ruotsin- ja englanninkielisten oppaiden lisäksi opas on saatavilla myös arabiaksi ja somaliksi. Lue lisää täältä (ruotsiksi).

MIK för mig
Ruotsin mediakasvatusviranomainen on julkaissut myös interaktiivisen digitaalisen työkalun, joka tarjoaa keskustelunavauksia, harjoituksia ja valmiita oppituntikokonaisuuksia mediakritiikkiin ja mediakasvatukseen liittyen. Osa materiaalista on saatavilla myös arabiaksi ja englanniksi. Työkaluun pääset tästä linkistä. Valitse vihreällä pohjalla olevast Format-sarakkeesta på engelska (englanniksi) tai på arabiska (arabiaksi).

Mediasta maahanmuuttajille – mediakasvatuksen integroiminen aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen
Samuel Raunion ja Pirita Jupin kirjoittama Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaali Mediasta maahanmuuttajille on suunnattu maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen parissa työskenteleville opettajille, ohjaajille ja kouluttajille. Se käsittelee mediakasvatuksen ja mediataitojen opettamista aikuisille maahanmuuttajille. Kolmas luku ”Miten mediakasvatusta opetettiin – projektissa havaitut hyvät käytännöt” tarjoaa käytännön ideoita ja kuvauksia toteutuneista mediakasvatusharjoituksista. Lue lisää täältä.

Tiedätkö tai oletko tuottanut aiheeseen soveltuvan materiaalin? Voit ehdottaa mediakasvatus.fi-sivustolle lisättäviä materiaaleja sisällönlisäyslomakkeella tai ottamalla yhteyttä mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi!