24.3.2017Maura Minerva

Materiaalikooste mediaväkivallan käsittelyyn

Tuotantovuosi: 2017

Tuottaja: Koostanut Mediakasvatusseura

Väkivaltaa esiintyy mediassa paljon ja monella eri tavalla, ja monia kuluttajia mediaväkivalta myös kiehtoo. Mutta miksi mediaväkivalta kiehtoo myös monia lapsia? Miten siihen pitäisi suhtautua?
Mediakasvatusseuran kokoama kooste kerää yhteen erilaisia materiaaleja, jotka käsittelevät mediaväkivaltaa ja lapsia, sekä antavat niin vanhemmille kuin lasten kanssa työskenteleville käytännön ohjeita siihen, miten audiovisuaalista väkivaltaa tulisi lasten kanssa käsitellä.

Materiaalit

 • Media-avain: Väkivaltaviihde kiehtoo lapsiakin – miten suhtautua?
  Media välittää monipuolista väkivaltakuvastoa: väkivaltaa löytyy animaatioelokuvien takaa-ajokohtauksista, urheilu-uutisista, räiskintäpeleistä tai vaikkapa Duudsonien stunttiviihteestä. Mutta miksi audiovisuaalinen väkivalta kiehtoo monia lapsia, ja miten siihen pitäisi suhtautua? Marjo Kovasen artikkeli antaa vinkkejä mediaväkivallan käsittelyyn kotona.
  Tutustu artikkeliin täällä.
 • Taikalamppu-verkosto / Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta / Anniina Lundvall: ”Musta on siistii kun luut murskautuu” – Oppitunteja mediaväkivallasta yläkouluun
  Mitä on mediaväkivalta, millaisia muotoja se saa ja miksi se hyväksytään? Näiden kysymysten pohjalta syntyi lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitan ja Jyväskylän kaupungin opetustoimen MediaXpress-toiminnan yksi muoto: Mediaväkivalta -vierailut 7.-luokan oppilaille. Tämä menetelmäopas kokoaa yksiin kansiin vierailujen annin ja työmuodot erityisesti yläkoulun opettajien hyödynnettäväksi. Tämä menetelmäpaketti pyrkii herättämään keskustelua enemmän kuin antamaan valmiita vastauksia. Paketin avulla voi rakentaa yhden tai useamman oppitunnin, joilla käsitellään väkivaltaa mediassa. Paketti on toteutettu yhteistyössä koulujen elokuvakasvatusta edistävän Koulukinoyhdistyksen kanssa. Oppaan sivuilta löydät vinkkejä väkivallan käsittelemiseksi ennen kaikkea elokuvien kautta.
  Tutustu oppaaseen täällä.
 • MEKU/Ikärajat.fi: Mitä ikärajat kertovat? Väkivalta
  Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja kuvaohjelmayksikkö MEKU:n Ikärajat.fi -sivustolla käsitellään elokuva- ja televisiosisältöjen ikärajojen perusteita. Väkivalta-osiossa käsitellään väkivallan läsnäoloa kulttuurissa, väkivallan tutkimusta sekä väkivallan vaikutusta lapsiin.
  Ikärajat.fi
  Väkivalta-osion voit lukea pdf-muotoisena myös täältä.
 • Mannerheimin Lastensuojeluliitto: Haitalliset mediasisällöt
  Mannerheimin Lastensuojeluliiton nettisivuilla eritellään sitä, miten haitalliset mediasisällöt, kuten mediaväkivalta, vaikuttavat lapseen. Lisäksi sivuilla annetaan selkeät ohjeet siihen miten toimia, jos lapsi on esimerkiksi nähnyt väkivaltaa tai vaikkapa säikähtänyt uutisia.
  Tutustu ohjeisiin täällä.
 • Duodecim: Media ja lasten hyvinvointi
  Duodecimin tuottamassa artikkelikokoelmassa asiantuntijat Tampereen yliopistosta sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta pohtivat lasten suhdetta mediaan sekä median vaikutuksia.
  Lue lisää täältä.
 • Anniina Lundvall: Neljä tapaa keskustella Blue Whalesta
  Pelastakaa lapset ry:n asiantuntijan Anniina Lundvallin kirjoitus syntyi Blue Whale -kohun myötä. Neljä tapaa keskustella nuoren kanssa ovat kuitenkin hyvin sovellettavissa mihin tahansa tilanteeseen, jossa mediasisällöt mietityttävät tai ahdistavat lapsia tai nuoria.
  Lue teksti täältä.