4.8.2017Melissa Castrén

Nettipeli haastaa tunnistamaan valeuutisen

Linkki materiaaliin: http://factitious.augamestudio.com

Kohderyhmä: , ,

Tuotantovuosi: 2017

Tuottaja: Game Lab

Valeuutiset nousevat jatkuvasti pinnalle. Yle uutisoi kuun vaihteessa, kuinka Saksassa on tutkittu valeuutisten leviämistä. Saksalaisen yliopiston valeuutiskokeessa selvitettiin, miten nopeasti ja laajasti tekaistut jutut lähtevät leviämään. Helsingin Sanomat puolestaan kirjoittaa, kuinka Keniassa leviää vaalien alla valeuutisia, jotka on naamioitu oikeiden uutiskanavien ohjelmien näköisiksi. Brittilainen sanomalehti The Guardian nostaa esiin valeuutisten tulevaisuuden kehityssuunnan. Valeuutiset tekevät siirtymää perinteisistä tekstimuotoisista feikkiuutisista videon ja ääniraitojen manipuloimiseen.

Faktan erottaa fiktiosta parhaiten tarkistamalla uutisen ja sen julkaisijan taustat. Vaikka netistä löytyy paljon materiaalia faktan ja fiktion erottamiseen, voi valeuutisen tunnistaminen olla yllättävän vaikeaa. American Universityssä toimivassa Game Labissa on kehitetty selainpeli Factitious, jossa pelaaja pääsee haastamaan oman medialukutaitonsa. Englanninkielisessä pelissä pelaaja joutuu arvoimaan, onko uutinen totta vai tarua.


Ihmisten keskittymiskyky on nykyään kultakalaakin lyhyempi. Totta vai tarua?

Totta!

Luettuaan jutun pelaaja tekee valintansa ja peli ilmoittaa, osuiko veikkaus oikein vai väärin. Peli kertoo myös uutisen lähteen ja perustelee, miksi lähde on luotettava tai epäluotettava. Pelin tekijät kertovat yliopiston nettisivuilla uskovansa, että ”valeuutisia on mahdotonta pysäyttää, joten halusimme opettaa leikkisästi ihmisiä tunnistamaan niitä.”