23/11/2017

Ajallinen rajoittaminen ei riitä mediakasvatukseksi

Toimittaja Minna Nalbantoglu kirjoitti 22.11.2017 Helsingin Sanomissa kokeilusta, jossa hän luopui viikon ajaksi lasten niin kutsutun ruutuajan rajoittamisesta. Haluamme oikoa kokeilun taustalla olevaa johtopäätöstä ja tuoda samalla esiin, että pelkkä ajan mittaaminen on mediakasvatuksen keinona liian yksipuolinen.

Nalbantoglun perheessä oli ennen kokeilua käytössä selkeät ajalliset rajat median käytölle. Kokeilun käynnisti kasvatusammattilaisten esittämä ruutuaika-käsitteen kritiikki, jota toimittaja tulkitsee niin, että asiantuntijoiden mukaan lasten mediankäyttöä ei tulisi lainkaan rajoittaa. Ruutuajan kritiikissä on kuitenkin kyse siitä, ettei mediankäytön ajallinen mittaaminen yksinään riitä. Sen rinnalla tulee kulkea aikuisen aktiivinen läsnäolo, mediataitojen monipuolinen harjoittelu sekä keskustelu ja opastus lapselle sopivien mediasisältöjen pariin. Kiinnostus ja arvostus lapsen mediakulttuuria kohtaan ei ole haitaksi. Jatkalukemista..

03/10/2017

Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista 30.11.

Mitä on hyvinvointi media-arjessa?

Median ollessa läsnä yhä laajemmin elämän eri osa-alueilla, tarvitsemme uudenlaisia mediataitoja ja visiota hyvinvoinnista osana tulevaisuuden digitaalisia ympäristöjä. Miten mediankäyttö muovaa aivojamme? Miten hyvinvointi liittyy nuorten verkkoyhteisöihin? Miksi digipelaaminen herättää niin paljon tunteita? Tule kuulemaan ja visioimaan, mitä digihyvinvointi voisi pitää sisällään!

Mediakasvatusseura kokoaa asiantuntijoita hyvinvoinnin eri osa-alueilta käsittelemään media-arjen ja hyvinvoinnin suhdetta yhteiseen keskustelutilaisuuteen Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista.

Tilaisuus järjestetään 30.11. klo 12-17 Helsingissä, Päivälehden museossa.

Lasten ja nuorten parissa toimivat ammattilaiset ja kasvattajat tarvitsevat ajankohtaista tietoa voidakseen tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mediakulttuurissa ja tukea heidän kasvuaan ja osallisuuttaan teknologisoituvassa ympäristössä. Mitä arjen medioituminen tarkoittaa fyysisestä, psyykkisestä, kulttuurisesta tai sosiaalisesta näkökulmasta?

Seminaari on on täynnä! Mahdollisia peruutuspaikkoja voi tiedustella Mediakasvatusseuran suunnittelijalta Emmi Huhtaselta: emmi.huhtanen(a)mediakasvatus.fi, (+358)50 5017330.

Tilaisuus on maksuton.

Seuraa tiedotusta Facebook-tapahtuman kautta.

Tapahtuma järjestetään yhdessä Aikakausmedian ja Osuuskunta Dadamedian kanssa.

03/08/2017

Miten hyödynnän Facebookia työvälineenä? – koulutuspäivä järjestö- ja nuorisoalan ammattilaisille elokuussa Helsingissä

Syyskauden alussa on hyvä päivittää omaa some-osaamistaan osallistumalla Mediakasvatusseuran ja Facebookin järjestämään maksuttomaan koulutuspäivään Päivälehden museolla Helsingissä 24.8. klo 9-12!

Facebook toimii yhä useamman järjestö- ja nuorisoalan ammattilaisen työvälineenä, jota hyödynnetään jopa päivittäin. Koulutuksessa opit hyvistä käytännöistä ammattiryhmien perustamiselle ja ylläpitämiselle ja pääset osallistavan työpajan kautta kokeilemaan taitojasi käytännössä yhdessä muiden alan ammattilaisten kanssa. Koulutus on suunnattu Mediakasvatusseuran jäsenille sekä mediakasvatuksesta kiinnostuneille järjestö- ja nuorisoalan toimijoille.

Tapahtuma-aika ja -paikka:
Torstai 24.8.2017 klo 9-12
Päivälehden museo (Ludviginkatu 2-4, 00101 Helsinki)

Ohjelma:
09.00-09.15 Tervetuloa

09.20-09.40 Case: Pelikasvattajien verkosto

09.50-11.40 Miten hyödynnän Facebookia työvälineenä?

11.45-12.00 Keskustelua

12.00 Tilaisuus loppuu

Mukaan mahtuu 25 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumaan pääset tästä linkistä: https://fi.surveymonkey.com/r/99Q8VMQ

Ilmoittautuminen päättyy 10.8. Ilmoitathan mahdollisesta peruutuksesta osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi viimeistään 18.8. Ilmoittautumisen jälkeen tapahtuvasta, ilman peruutusta pois jäämisestä laskutamme 30 €.

Lämpimästi tervetuloa!

02/08/2017

Mediakasvatusseurassa aloittaa uusi suunnittelija ja hankekoordinaattori

Syksy tuo mukanaan uusia tuulia, kun Mediakasvatusseuran riveissä aloittaa 1. elokuuta kaksi uutta työntekijää: suunnittelija Sonja Hernesniemi ja hankekoordinaattori Laura Sillanpää.

Uusi suunnittelijamme Sonja hyppää remmiin digitaalisen nuorisotyön kehittämisen parissa toimivan Verken riveistä. Sonja toimii mediakasvatuksen asiantuntijatehtävissä ja osallistuu järjestön toiminnan suunnitteluun, toteutukseen, kehittämiseen ja seurantaan. Jatkalukemista..

17/03/2017

Mediakasvatusseura hakee hankekoordinaattoria

Oletko kiinnostunut mediaympäristön muutoksista sekä lasten ja nuorten parissa toimivien ammattilaisten mediakasvatusvalmiuksien kehittämisestä? Mediakasvatusseura etsii koulutuskonseptointihankkeelleen toteuttajaa!
seuran-logoMediakasvatusseura on valtakunnallinen kaksikielinen yhdistys, joka kokoaa mediakasvatuksen toimijat yhteistyöhön. Toimintaamme rahoittaa pääasiassa opetus- ja kulttuuriministeriö. Seuralla on noin 200 henkilöjäsentä ja yli 50 yhteisöjäsentä ympäri Suomen.

Välitämme tutkimustietoa, julkaisemme, tiedotamme ja koulutamme. Teemme vaikuttamistyötä mediakasvatuksen edistämiseksi. Toimimme edelläkävijänä osana kansainvälistä ympäristöä ja kansainvälisiä verkostoja. Mediakasvatusseuran toiminnan painopisteisiin voi tutustua esimerkiksi Mediakasvatusseuran strategian kautta.

 

Millaisesta työnkuvasta on kyse?

Haemme vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen hankekoordinaattoria, jonka pääasiallisena tehtävänä on konseptoida lasten ja nuorten parissa toimiville ammattilaisille suunnattu Media Coach -koulutuskokonaisuus. Hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Moniammatillisen koulutuskokonaisuuden tavoitteena on kehittää ammattilaisten omaa mediakasvattajuutta ja mediakasvatustietoisuutta. Hankkeen puitteissa pääset suunnittelemaan suomalaiseen mediakasvatuskenttään sopivan koulutuskonseptin, luomaan yhteistyökumppanuuksia ja perehtymään jatkorahoituksen hakemiseen.
Ketä etsimme?

Hankekoordinaattorilta toivomme luovaa mutta järjestelmällistä työotetta sekä mediakasvatuskentän tarpeiden tuntemusta. Olet osaava, rohkea ja analyyttinen tekijä, joka pystyy omaksumaan laajoja kokonaisuuksia ja soveltamaan osaamistasi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Toivomme, että olet kerännyt kokemusta ammattilaisten kouluttamisesta tai koulutushankkeiden toteuttamisesta. Hyvät vuorovaikutustaitosi ovat sinulle suuri ylpeydenaihe. Puhut ja kirjoitat sujuvasti suomen ja englannin kieltä. Järjestön ollessa kaksikielinen, ruotsin kielen taidosta on haussa myös etua. Sinulla on alaan ja tehtävänkuvaan soveltuva korkeakoulututkinto.
Mitä tarjoamme?

Hankekoordinaattorina pääset toteuttamaan ainutlaatuista, kentän tarpeet huomioivaa uutta konseptia Suomeen. Mediakasvatusseura on aitiopaikka alati muuttuvalle ja kehittyvälle mediakasvatuksen kentälle, ja vahvat sidosryhmäverkostot tukevat työn toteutumista. Työyhteisössä panostamme avoimeen kommunikaatioon ja tuemme jatkuvasti toistemme työtä ja osaamisen kehittymistä. Seura on toimii mediakasvatuksen asiantuntijajärjestönä, joka tarjoaa työntekijöilleen monipuoliset mahdollisuudet kehittää omaa osaamistaan ja vaikuttaa omaan työnkuvaan.
Hakuprosessi

Lähetä hakemuksesi (CV ja vapaamuotoinen hakemuskirje) Mediakasvatusseuran kehityspäällikkö Isabella Holmille (isabella.holm@mediakasvatus.fi) 2.4.2017 mennessä. Merkitse viestin aiheeksi “Hankekoordinaattori” ja nimesi. Haastattelemme osaa hakijoista huhtikuussa ja toivomme että voisit aloittaa jo tämän kevään aikana.

Lisätietoja paikasta saa Isabella Holmilta puhelimitse (050 501 7330) 22.3. klo 14-16, 24.3. klo 14-16 ja 30.3. klo 10-12.

17/03/2017

Mediakasvatusseura hakee suunnittelijaa

Oletko kiinnostunut mediaympäristön muutoksista ja mediakasvatuksen yhteiskunnallisesta kehittämisestä? Haemme medialukutaidon edistämiseen perehtynyttä ja yhteistyökykyistä asiantuntijaa vakituiseen työsuhteeseen.

 
seuran-logoMediakasvatusseura on valtakunnallinen kaksikielinen yhdistys, joka kokoaa mediakasvatuksen toimijat yhteistyöhön. Toimintaamme rahoittaa pääasiassa opetus- ja kulttuuriministeriö. Seuralla on noin 200 henkilöjäsentä ja yli 50 yhteisöjäsentä ympäri Suomen.
Välitämme tutkimustietoa, julkaisemme, tiedotamme ja koulutamme. Teemme vaikuttamistyötä mediakasvatuksen edistämiseksi. Toimimme edelläkävijänä osana kansainvälistä ympäristöä ja kansainvälisiä verkostoja.

Toimintamme painopisteisiin voi tutustua esimerkiksi Mediakasvatusseuran strategian kautta.

 
Millaisesta työnkuvasta on kyse?

Haemme vakituiseen työsuhteeseen suunnittelijaa mediakasvatuksen asiantuntijatehtäviin Helsinkiin. Toimit osana pientä ketterää tiimiämme Helsingissä. Tehtäviisi kuuluu osallistuminen seuran toiminnan suunnitteluun, toteutukseen, kehittämiseen ja seurantaan. Mediakasvatusseura järjestää vuosittain ajankohtaisiin aiheisiin liittyviä tapahtumia, tuottaa koulutuksia ja harjoittaa julkaisutoimintaa. Työtehtäviin voi kuulua esimerkiksi materiaalintuotantoa, tiedotustehtäviä ja sidosryhmäviestintää, kouluttamista ja esiintymisiä, tapahtumatuotantoa sekä toiminnan raportointia ja rahoitushakemusten laatimista.

 
Ketä etsimme?

Sinulla on tuntemusta mediakasvatuskentästä ja mediakasvatusalan ajankohtaisista kysymyksistä. Toivomme sinulta valmiuksia tarttua monenlaisiin tehtäviin jotka liittyvät mediakasvatusotteen vahvistamiseen eri ammattiryhmissä. Etsimme vahvat kommunikaatio- ja verkostoitumistaidot omaavaa asiantuntijaa, joka innostuu tehtävien monimuotoisuudesta ja joka osaa soveltaa osaamistaan hyvinkin erilaisiin työssään kohtaamiin tilanteisiin. Olet kielitaitoinen – vahvan suullisen ja kirjallisen suomen kielen taidon lisäksi toivomme että voit toimia myös englanniksi. Järjestön ollessa kaksikielinen, ruotsin kielen taidosta on haussa myös etua. Sinulla on soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja olet kiinnostunut oman ammattiosaamisen kehittämisestä myös jatkossa.

 
Mitä tarjoamme?

Mediakasvatusseura on aitiopaikka alati muuttuvalle ja kehittyvälle mediakasvatuksen kentälle. Seura on toimii mediakasvatuksen asiantuntijajärjestönä, joka tarjoaa työntekijöilleen monipuoliset mahdollisuudet kehittää omaa osaamistaan ja vaikuttaa omaan työnkuvaan. Mediakasvatusseuran työyhteisö on keskusteleva ja yhteisöllinen – hyvä ilmapiiri on meille tärkeää ja kahvitauoista ei tingitä. Pääset toimimaan yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden äärellä järjestössä, jossa uskalletaan kokeilla uusia lähestymistapoja. Lähes jokainen projektimme toteutetaan yhteistyössä muiden tahojen kanssa, joten työ toimii alan näköalapaikkana, jossa pääsee paneutumaan medialukutaidon kehittämiseen liittyvään toimintaan hyvin laajasti.

 
Hakuprosessi

Lähetä hakemuksesi (CV ja vapaamuotoinen hakemuskirje) Mediakasvatusseuran kehityspäällikkö Isabella Holmille (isabella.holm@mediakasvatus.fi) 2.4.2017 mennessä. Merkitse viestin aiheeksi “Suunnittelija” ja nimesi. Haastattelemme osaa hakijoista huhtikuussa ja toivomme että voisit aloittaa jo tämän kevään aikana.

Lisätietoja paikasta saa Isabella Holmilta puhelimitse (050 501 7330) 22.3. klo 14-16, 24.3. klo 14-16 ja 30.3. klo 10-12.

13/03/2017

Mediakasvatusseura ry:n vuosikokous 2016

Hyvät Mediakasvatusseuran henkilö-, opiskelija- sekä yhteisöjäsenet, tervetuloa vuosikokoukseen! Mediakasvatusseura ry:n vuosikokous pidetään torstaina 23.3.2017 klo 12.30 Lapinlahden Lähteen auditoriossa Helsingin Lapinlahden vanhassa sairaalassa. Ennen varsinaista vuosikokousta saamme tutustua Lapinlahden vanhan sairaalan historiaan opastetulla kierroksella. Vuosikokouksessa on tarjolla kahvia ja pientä purtavaa. Jatkalukemista..

13/10/2016

Poimintoja vuoden 2016 mediakasvatuksellisista pro graduista ja väitöskirjoista

Vuonna 2016 kotimaisissa yliopistoissa on julkaistu monia kiinnostavia mediakasvatuksellisia pro graduja ja väitöskirjoja, joista Mediakasvatusseuran koostama kooste tarjoaa poimintoja. Koosteen lopuksi antaa vinkkejä, miten eri yliopistoissa tehtyjä mediakasvatukseen liittyviä opinnäytteitä voi etsiä verkosta. Mikäli sinulla on vinkata listalle sopivia julkaisuja, saa niitä ilomielin lähettää osoitteeseen mediakasvatus@medikasvatus.fi.

Tutustu koosteeseen täällä.

06/10/2016

Ruutuaikaviikko 10.-14.10.2016

ruutuaikabanneri

Ruutuaikaviikkoa vietetään 10.-14.10.2016.
Osallistu keskusteluun ja viikkohaasteeseen!

 

Onko ruutuaikakonsepti vanhentunut? Jos on, niin millaisia suosituksia lasten ja nuorten mediankäytölle tulisi olla? Entä aikuisten?

Mediakasvatusseura järjestää 10.-14.10.2016 Ruutuaika-teemaviikon. Viikon taustalla on mediankäytön tapojen ja mediaympäristöjen muutoksen luoma tarve yhteisille, päivitetyille normeille ja suosituksille kasvatustyön tueksi sekä lasten ja nuorten mediakulttuurin kohtaamiseksi: parin tunnin ruutuaikasuositus ei enää riitä mediakasvatukseksi.

– Teemaviikon ajatuksena on monipuolistaa keskustelua lasten ja nuorten mediakulttuuriin liittyvistä suosituksista ja siirtää fokusta median äärellä vietetystä ajasta kohti kokonaisvaltaisempaa näkökulmaa, sanoo Mediakasvatusseuran kehityspäällikkö Isabella Holm.

Kokonaisvaltaisuus heijastuu myös Ruutuaviikon aikana julkaistavissa asiantuntijateksteissä ja -kommenteissa, joissa käsitellään aihetta eri näkökulmista. Aiheeseen ottavat kantaa mm. liikunta-alan, peli-, elokuva- ja varhaiskasvatuksen sekä terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaiset. Kirjoitukset julkaistaan Mediakasvatusseuran blogissa ja niissä pohditaan esimerkiksi sitä, miksi tietyt mediankäytön tavat ovat hyväksytympiä kuin toiset, miten ruutuaika ja osallisuus liittyvät toisiinsa ja ruutuaika lapsen oikeuksien näkökulmasta.

– Kirjoitukset tuovat omalta osaltaan esiin sen, että ruutuaika -termi herättää paljon erilaisia ajatuksia: joillekin käsite näyttäytyy sopivan konkreettisena keskustelunavaajana, kun se taas muiden silmissä tuntuu pikemminkin haitalliselta kuin hyödylliseltä sen yksinkertaistavuuden takia, Holm kertoo. Jatkalukemista..

15/08/2016

Educa 2017 – mukaan mediakasvatuksen torille?

Valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään 27.1.-28.1.2017. Vuoden 2017 teemana on Suomi 100 vuotta – Oppimista ja sivistystä. Mukana messuilla on tänäkin vuonna mediakasvatusalan ammattilaisten järjestämä Mediakasvatuksen tori, jossa suomalaisen mediakasvatuksen kärkeä voi tulla tapaamaan. Torin iloiselta ja asiantuntevalta mediakasvatusväeltä saat vinkit uusimpiin media- ja elokuvakasvatuksen työkaluihin ja koulutuksiin, ideoita paikalliseen mediakasvatusyhteistyöhön sekä tietoa tekijänoikeuksista ja koulujen mediakasvatustyötä helpottavista lisensseistä.

Torille mahtuu vielä mukaan, joukossa ovat jo Mediakasvatusseura, KAVI, Koulukino, TTVK, M&M Viihdepalvelut, AV-arkki, IhmeFilmi ja EspooCiné. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Isabella Holmiin sähköpostitse (isabella.holm(a)mediakasvatus.fi) tai soittamalla numeroon 050 501 7330. Sitova ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 31.8.2016. Hyppää mukaan hyvään remmiimme!

1 2 3