12.10.2016Mediakasvatusseura

“Miksi keräätte Pokémoneja, miksette kerää marjoja?”

Sain ensimmäisen tietokoneeni joululahjaksi 80-luvulla. Kasettiasemalla varustettu Amstrad oli hieno laite. Vielä silloin tietokoneet olivat melko harvinaisia ja melko pienen piirin puuhaa. Olivat nörttejä varten. Pelasin tosin jalkapalloa, kävin judossa, vaihdoin lentopalloon ja myöhemmin taekwondoon, joten en itse ajatellut olevani nörtti. Silloin nörtti oli vielä negatiivinen ilmaisu.

Kelataanpa 30 vuotta eteenpäin. 88% 7-14-vuotiaista on käytössään älypuhelin, joka kepittää ominaisuuksiltaan vanhemmat tietokoneet. Saati sitten 64 kilotavun muistilla varustetun Amstradini.

Teknologia kehittyy huikeaa vauhtia. Ihmiset hitaammin. Kehityksen mukana on melko hankala pysyä ilman jatkuvaa uteliaisuutta ja avoimuutta. Oma muorini, Helka, kävi tietokonekurssin 85-vuotiaana. Hän tosin päätti jättää tietokoneen hankkimatta, koska pelkäsi jäävänsä internetiin koukkuun, mutta nythän siihenkin oli tutustuttu. Toisille teknologiasta ja mediasta tulee vieras maailma, jonka korostunut asema tässä maailmassa ärsyttää. Poimisivat nuoret marjoja Pokemonien metsästämisen sijaan. Vieläkin elää melko vahvassa ajatus, että liikkuva ihminen ei ruutuja kaipaa.

Tutkimuksien perusteella voidaan jo todeta, että mediankäytön suurella määrällä ja liikunnan vähäisellä määrällä ei oikein ole keskenään juuri mitään tekemistä. Aktiivinen ihminen on aktiivinen ihminen ja sosiaalisen median käyttö ei sitä muuta. Ehkä juuri siksi olisikin jo aika lopettaa vastakkainasettelu ja pohtia yhteispeliä ja mahdollisuuksia.

Jos teknologia onkin tuonut ihmiset pelloilta ja ruumiillisesta työstä liikkumattoman tietotyön pariin, voi se viedä meidät takaisin liikunnan riemuihin. Tässä muutama näkökulma:

  • Uudet teknologiat ovat jo jonkin aikaa hyödyntäneet liikeohjausta. Nintendo Wii toi jo useita vuosia sitten pelaamiseen liikunnan ja yhdessäolon. Pokemon Go:ssa pelaaja joutuu kävelemään pitkiäkin matkoja. Virtuaalitodellisuus tuo liikkumiseen aivan uusia ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia.
  • Media ja sosiaalinen media opettavat meille uusia taitoja. Youtubesta on tullut maailman toiseksi suosituin tiedonhakuväylä ja ehkä samalla myös maailman suurin oppilaitos. Hakukenttään voi kirjoittaa vaikka “football training” ja saat valtavan määrän laadukasta videomateriaalia harjoittelun tueksi.
  • Sosiaalisen median avulla liikunnan ja urheilun seuratuimmat ihmiset voivat vaikuttaa satojen tuhansien tai miljoonien elämään omalla esimerkillään. Kaisa Mäkäräistä seuraa Facebookissa 131 000 ihmistä ja Makwan Amirkhania 147 000.
  • Älypuhelimen applikaatiot auttavat ylläpitämään treenipäiväkirjaa, syömään terveellisemmin tai laskemaan askelia. Eivät ne toki hyvää treenikaveria tai valmentajaa korvaa, mutta voivat auttaa kuitenkin.

Teknologia ja media ovat osa elämää. Ne voivat olla myös tärkeä osa liikunnallista elämää. Marjoja poimiessakin voi katsoa, jos lähettyvillä olisi vaikka Pokemon. Ainakin kännykän kartan avulla löytää takaisin metsästä, jos sinne on sattunut eksymään.

screen-shot-2016-10-06-at-10-15-23screen-shot-2016-10-06-at-10-16-05

Mikko Ampuja
Kehitysjohtaja
15/30 Research
Valtion liikuntaneuvoston ennakointijaoston jäsen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *