9.12.2015Mediakasvatusseura

Educa 2016 ja Mediakasvatuksen tori

Järjestäjä: OAJ ja Messukeskus

Sijainti: Messukeskus, Messuaukio 1, 00521 Helsinki

Aloituspäivä: 29.1.2016

Aloitusaika: 1/20/16 10:00

Lopetuspäivä: 30.1.2016

Lopetusaika: 1/20/16 17:00

Valtakunnallinen opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään 29. – 30.1.2016. Educa 2016 -messujen teema on Opettaja 2.0 – Päivitetty versio. Mukana messuilla on tänänkin vuonna mediakasvatusalan ammattilaisten järjestämä Mediakasvatuksen tori, jossa tarjoillaan tuoreimpia materiaaleja ja tietoja mediakasvatuksen tueksi. Pinkillä Mediakasvatuksen torilla messukävijät pääsevät myös tutustumaan lisätyn todellisuuden mahdollisuuksiin!

Mediakasvatuksen torin auttavaiselta mediakasvatusväeltä saat muun muassa vinkit uusimpiin mediakasvatuksen työkaluihin ja koulutuksiin sekä ideoita paikalliseen mediakasvatusyhteistyöhön. Lisäksi voit tutustua kirjastojen toteuttamaan mediakasvatukseen ja saat tietoa tekijänoikeuksista sekä koulujen mediakasvatustyötä helpottavista lisensseistä.  Voit myös osallistua arvontaan ja voittaa Mediakasvatuskeskus Metkan mediakasvatuksellisen työpajan, Elokuvalisenssi -vuosiluvan koulullesi sekä peli-, elokuva ja kirjapalkintoja!

 

Tänä vuonna mediakasvatuksen torin toteuttavat Mediakasvatusseura, KAVIn Mediataitokoulu, Mediakeskus Metka, Kirjastot.fi, Tekijänoikeus.fi ja M&M Viihdepalvelu Oy:n Elokuvalisenssi.

Mediakasvatusseura:

Miten teidän koulussa, kaupungissa tai kunnassa tehdään mediakasvatusyhteistyötä? Mediakasvatusseuran osastolta saat vinkkejä alueellisen mediakasvatusyhteistyön toteuttamiseen ja kehittämiseen! Vastaamme myös kysymyksiin niin monilukutaidosta kuin lasten mediakulttureistakin. Tule kuulemaan myös Mediakasvatus.fi -verkkopalvelun uusimmat kuulumiset.

KAVI:n Mediataitokoulu:

Mediataitokoulun osastolla pääset tutustumaan Mediataitoviikon uusiin aineistoihin ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämiin Mediataitokouluun ja Elokuvapolkuun. Tänä vuonna Mediataitoviikolla kartoitetaan median herättämiä tunteita, varaudutaan poikkeustilaan kysymällä ”Mitä jos netti ei toimisi?” ja katsellaan uusi älypuhelimista kertova mediakasvatusvideo. Kaikki aineistomme ovat ilmaisia!

Mediakasvatuskeskus Metka:

Metka jakaa ilmaista oppimateriaalia digitarinoista kiinnostuneille. Maailmanpiiri – maahanmuuttajien digitarinat -oppimateriaali on suunnattu maahanmuuttajien kanssa työskenteleville ohjaajille ja opettajille http://www.mediametka.fi/maailmanpiiri/etusivu. Metkan osastolla pääset myös tutustumaan lisättyyn todellisuuten AR-sovellusten ja Metkan uuden esitteen avulla (https://www.aurasma.com/ ja http://www.zappar.com/).

M&M Viihdepalvelu Oy:n Elokuvalisenssi:

Elokuvalisenssi -vuosilupa on elokuvien tuotantoyhtiöiden ja tuottajien myöntämä lupa esittää elokuvia julkisesti opetus- ja viihdekäytössä. Yksi lupa, tuhansia elokuvia.

Kirjastot.fi:

Kirjastot.fi esittelee kirjastojen valtakunnallisesti tarjolla olevia mediakasvatuksen palveluita ja resursseja, kuten uuden varhaiskasvatuksen medialukutaidon oppimisympäristön Aparaattisaaren.

Tekijanoikeus.fi:

Tekijanoikeus.fi on oppilaitoksille ja kaikille kansalaisille suunnattu verkkopalvelukokonaisuus, josta löytyy selkeällä ja lähestyttävällä kielellä kattavaa tietoa tekijänoikeudesta sekä tekijänoikeudellisista oppimateriaaleista ja kouluvierailuista. Sivuston on toteuttanut Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry, yhteistyössä Suomen kaikkien kuuden tekijänoikeusjärjestön kanssa.

Messujen tapahtuma koostuu näyttelystä ja Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n järjestämästä luento-ohjelmasta. Messuille sisäänpääsy on ilmainen rekisteröityneille kävijöille. Rekisteröityä voit täällä ja tarkempi messuohjelma löytyy Messukeskuksen sivuilta.


 

Myös Helsingin koulujen ja päiväkotien mediakasvatukseen ja monilukutaidon oppimiseen liittyviä hankkeita esitellään Educa-messuilla, osastolla 6b62. Opettajat ja oppilaat jakavat opetus- ja varhaiskasvatusviraston yhteisellä osastolla kokemuksiaan digitalisaatiosta ja mobiiliteknologian käytöstä oppimisessa ja opettamisessa. Osastolla on esittelijöinä myös mediakasvatushankkeiden vetäjiä sekä rekrytointiasiantuntijoita kertomassa päiväkotien ja koulujen avoimista työpaikoista. Osastolla kerrotaan muun muassa Hiidenkiven, Vuosaaren ja Itäkeskuksen peruskoulujen mediakasvatushankkeista, Helsingin medialukion tiedon visualisointi -kurssista, Stadin ammattiopiston kokemuksista videon käytöstä hoito-opetuksessa sekä Kamerakynä-koulutuksesta. Myös varhaiskasvatusvirasto esittelee Oivalluksia eskarista -hanketta, jossa kehitetään esiopetusryhmien kanssa tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävää pedagogiikkaa ja vahvistetaan lasten monilukutaidon kehittymistä. Lisätietoa osastosta löydät täällä.

 

Messuilta löytyy Mediakasvatuksen torin ja Helsingin kaupungin opetus- ja varhaiskasvatusvirastojen osaston lisäksi myös muuta mediakasvatuksellista ohjelmaa:

Perjantai 29.1.

Taito-lava klo 11.45: Digiloikan askelmerkit. OAJ:n TVT-selvityksen julkaisukeskustelu.
Tieto-lava klo 13.30: Digiloikka – harppausta vai haparointia? (Harri Luttinen)
Kokoustila 103 klo 15.45: Teknologia on mahdollisuus, ei mörkö. (Tuuti Piippo)
Taito-lava klo 16.00: Herkällä korvalla monilukutaitoa. Digitaalinen oppimateriaali ja sovellukset. (Sara Sintonen, Emilia Erfving, Olli Valo ja Marika Barsk)

Lauantai 30.1.

Taito-lava klo 10.15: Kaikki kuvaa EDU. Opetushallituksen rahoittama, Amazement-yhtiön tuottama elokuvakasvatushanke. (Arttu Haglund ja Ismo Kiesiläinen)
Taito-lava klo 11.00: #MihinOpeaTarvitaanKunOnGoogle (Teemu Korhonen, Vuoden mediakasvattaja 2013)
Tulevaisuuden luokkahuone -tila klo 14.00: Pelillistä oppimista luokkahuoneen ulkopuolella. (Eeva Myller)
Tietoiskulava klo 15.00: Esittelyssä Oppiminen digitaalisissa ympäristöissä -koulutus, 60 op.

 

Lisätietoja ohelmista löytyy Messukeskuksen sivuilta.