2.1.2017Katri Schroderus

Lasten ja nuorten dokumenttielokuvakiertue DOKKINO käynnistyy 23.1.2017

Järjestäjä: DocPoint-elokuvatapahtumat ry

Sijainti: Helsinki, Espoo, Vantaa, Kuopio, Oulu, Pori, Turku, Jyväskylä, Mikkeli, Tampere, Kuusamo, Vaasa, Lappeenranta, Kotka, Kajaani, Rovaniemi, Seinäjoki, Hämeenlinna

Aloituspäivä: 23.1.2017

DOKKINO-kiertue starttaa Helsingistä tammikuussa DocPoint–festivaalin yhteydessä. Viisipäiväinen tapahtuma houkuttelee vuosittain tuhansia pääkaupunkiseudun oppilaita ja opettajia elokuvanäytöksiin. Vuonna 2017 DOKKINO valtaa jälleen elokuvateatteri Kinopalatsin Kaisaniemessä 23.–27.1.2016. Mukaan voi ilmoittautua 16.1. asti täällä.

Helsingistä DOKKINO jatkaa kiertuetaivaltaan useaan Suomen kaupunkiin kevään ja syksyn aikana. DOKKINO-näytöksiä esitetään Helsingin lisäksi Espoossa, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa, Porissa, Turussa, Jyväskylässä, Mikkelissä, Tampereella, Kuusamossa, Vaasassa, Lappeenrannassa, Kotkassa, Kajaanissa, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Hämeenlinnassa.

Kuluvan vuoden teemana on “Toiset todellisuudet”. Katsojat pääsevät sukeltamaan elokuvien kautta toisiin todellisuuksiin, joita voi kohdata fyysisessä, mielen sisäisessä tai virtuaalisessa maailmassa. Dokumentit valottavat etenkin nykyajalle ominaista reaali- ja virtuaalimaailman rinnakkaiseloa. Onko teknologian ja sosiaalisen median lisääntynyt käyttö hyvä vai huono asia? Entä miten ne vaikuttavat tapaasi kokea ympäröivää maailmaa?

Vuoden 2017 teema tutkiskelee erilaisia tapoja kokea ympäröivää maailmaa ja seikkoja, jotka tähän kokemukseen vaikuttavat. Opettajien toiveesta käsittelemme etenkin sosiaalista mediaa ja pelaamista, mutta elokuvien kautta katsojat pääsevät myös syventymään muun muassa autismiin, Alzheimerin tautiin, elämään ilman teknologiaa ja suhteelliseen köyhyyteen. Elokuvissa fyysinen ja virtuaalimaailma risteävät keskenään, mikä johdattaa katsojat pohtimaan medioita kriittisesti oppimistehtävien kautta.

Elokuvia esitetään kahdessa sarjassa: alakoululaisille (4.- 6.-luokkalaisille) ja yläkoululaisille on omat elokuvasarjansa, joiden elokuvat on valittu ikäryhmien mukaan. Kaikissa DOKKINO-elokuvissa on suomenkielinen tekstitys. Esityssarjojen kesto on alkuesittelyineen n. 80-90 minuuttia. Tarkemmat tiedot elokuvista ja esityssarjoista löytyvät osoitteesta http://docpoint.info/DOKKINO

Mikä on DOKKINO?

DOKKINO on valtakunnallinen, DocPoint-elokuvatapahtumat ry:n järjestämä dokumenttielokuva- ja mediakasvatuskiertue, joka tutustuttaa 10–16-vuotiaat katsojat heille suunnatun luovan dokumenttielokuvan maailmaan. DOKKINO järjestetään jo viidettätoista kertaa ja siitä on vuosien saatossa kasvanut Euroopan suurin
valtakunnallinen lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma. Vuonna 2016 DOKKINO-näytöksiin osallistui huikeat 18 349 koululaista opettajineen, mikä oli kiertueen tähänastinen katsojaennätys.

Elokuvia esitetään kahdessa sarjassa: alakoululaisille (4.- 6.-luokka) ja yläkoululaisille on omat elokuvasarjansa, joiden elokuvat on valittu ikäryhmien kehitys huomioon ottaen. Näytökset ovat kaikille luokka-asteille avoimia, mutta huomioittehan, että lähes kaikki elokuvat ovat vieraskielisiä, joten ne on tekstitetty suomeksi. Siitä syystä alakoulusarjan ikäsuositus on arvioitu 4.-6.-luokkalaisille sopivaksi.

DOKKINO tarjoaa persoonallisesti toteutettuja luovia dokumenttielokuvia, joiden aiheet koskevat nuoria ja heidän elämäänsä antaen samaistumisen kohteita ympäri maailmaa. Elokuvasarjat koostuvat lyhyistä dokumenttielokuvista, jotka ovat tekstitetty suomeksi. DOKKINO-sarjoihin on valittu laadukkaita, kansainvälisiä dokumenttielokuvia, joita ei ole mahdollista nähdä muualla Suomessa. Elokuvien teemojen käsittelyn helpottamiseksi on tuotettu kattava opetusmateriaalipaketti, joka on vapaasti oppilaiden ja opettajien hyödynnettävissä. Vuonna 2017 opetusmateriaalit uudistuvat vastaamaan koulujen monipuolistuneita tarpeita ja uuden opetussuunnitelman painotuksia.

DOKKINO on osallistunut Suomi 100 -hankkeen viralliseen ohjelmaan järjestämällä vuoden 2016 aikana kouluille maksuttomia DOKKINO: Yhdessä! -dokumenttielokuvaverstaita. Verstaissa lapset ja nuoret pääsivät itse tekemään alusta loppuun saakka omia dokumenttielokuviaan ammattitaitoisen ja innostavan ohjaajan avustuksella. Verstaita järjestettiin 18 maakunnassa ja kaikki koulut saivat hakea mukaan. Verstaissa valmistuneet elokuvat esitetään Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017 DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä ympäri Suomea. Lisätietoja DOKKINO: Yhdessä! -verstaista ja -juhlanäytöksistä löydät täältä.