19.1.2016Mediakasvatusseura

Sanomalehtiviikko 2016

Järjestäjä: Sanomalehti opetuksessa -toiminta (Sanomalehtien liitto)

Sijainti: valtakunnallinen

Aloituspäivä: 1.2.2016

Lopetuspäivä: 5.2.2016

Sanomalehtiviikkoa vietetään helmikuun ensimmäisellä viikolla 1.–5.2.2016. Tuolloin pureudutaan median luotettavuuteen ja lähdekritiikkiin liittyviin kysymyksiin teemalla ”Onko tämä totta?”

Sanomalehtiviikon oppimateriaali antaa työkaluja lähdekritiikkiin ja median luotettavuuden punnintaan. Siinä tarkastellaan muun muassa mielipiteen ja faktan eron kaventumista, feikkiuutisia, netin keskustelukulttuuria ja trollitehtaita. Verkko-oppimateriaali julkaistaan täällä.

Monet sanomalehdet avaavat digilehtensä opetuskäyttöön Sanomalehtiviikolla. Avoinna olevat lehdet on koottu myös sanomalehtiopetuksessa.fi-sivulle.

Ilmiöjaksokokeiluja Sanomalehtiviikolla

Sanomalehtiviikolla monet sanomalehdet ja koulut tekevät ilmiöjaksokokeiluja. Kokeilut ovat osa Sanomalehti mukana muuttuvassa koulussa -projektia, jossa sanomalehdet ja koulut ideoivat uudenlaista yhteistyötä opetussuunnitelmien uudistuessa.

Koululaiset muun muassa toimittavat kokonaisen lehden sen rakennetta ja juttutyyppejä noudattaen, iltapäivälehti julkaisee nettitelevisiossaan oppilaiden videoita ja oppilaat järjestävät keskusteluillan kunnan asukkaille.