26.10.2017Melissa Castrén

Valeuutiset ja vaihtoehtoiset faktat – työkaluja tunnistamiseen ja aiheen käsittelyyn

Järjestäjä: Lapin aluehallintovirasto

Sijainti: Hotel Santa Claus, Korkalonkatu 29, Rovaniemi

Aloituspäivä: 28.11.2017

Valeuutiset ja vaihtoehtoiset faktat – työkaluja tunnistamiseen ja aiheen käsittelyyn on Lapin aluehallintoviraston järjestämä koulutus Lapin kirjastojen henkilöstölle informaation luotettavuuden arvioinnista. Koulutuspäivä järjestetään Rovaniemellä 28.11.2017 klo 9.30-16.00!

Faktantarkistuksesta on tullut yhä tärkeämpää, kun ihmisten arvoihin ja mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan monenlaisin keinoin, jopa valeuutisilla. Koulutuspäivän aikana käsitellään mm. seuraavia teemoja:

  • Informaation luotettavuuden arvioinnin uusi nousu keskustelun keskiöön – uutta, tuttua ja lainattua. Mitä jo osaamme, missä meidän pitää kehittyä?
  • Kontekstuaalinen lukutaito ja julkaisujen maailman tuntemus kirjastolaisten vahvuutena – miten päivitän näkökulmani?
  • Työkaluja ja toimintamenetelmiä kirjastosta: miten käytämme olemassa olevia tiedonhakupalveluita faktantarkistuksen näkökulmasta?
  • Avoimen verkon työkalut käyttöön (kuvahaku, linkitysten tutkiminen, sivujen muutosten tutkiminen, jne.).
  • Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja tuottaminen.

Kouluttajana toimii YTT, AmO ja työnohjaaja Kai Halttunen. Koulutus sisältää yksilöllisiä, pienryhmää hyödyntäviä sekä koko ryhmän yhteistä työskentelyä. Osallistujat voivat käyttää omia kannettavia tietokoneitaan ja/tai tablettitietokoneitaan koulutuksen aikana, mutta ilman laitettakin voi osallistua. Koulutustilassa on langaton internetyhteys.

Koulutukseen mahtuu enintään 21 henkilöä, joille toimitetaan ennakkotehtävä ennen koulutusta. Koulutukseen ei voi osallistua etänä. Tilaisuus on osallistujille maksuton. Osallistujat vastaavat itse matkakustannuksista ja lounas on myös omakustanteinen. Tutustu koulutuspäivän ohjelmaan täällä.

Ilmoittautuminen 13.11. klo 16 mennessä tämän linkin kautta.

Yhteyshenkilö:

Satu Ihanamäki
kirjastotoimen ylitarkastaja
satu.ihanamaki(a)avi.fi
puh. 0295 017 395