12.10.2017Melissa Castrén

Valhe vai totuus? – Työkaluja medialukutaitoon

Järjestäjä: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Sijainti: Seinäjoen kaupunginkirjasto, Alvar Aallon katu 14, Seinäjöki

Aloituspäivä: 1.11.2017

Valhe vai totuus? – Työkaluja medialukutaitoon on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä koulutuspäivä kirjastojen henkilökunnalle ja opetustoimen henkilöstölle. Koulutus järjestetään Seinäjoen kaupunginkirjastossa keskiviikkona 1.11. klo 9-15:30.

Kirjastot edistävät mm. sananvapautta mutta netti ja media pursuavat juttuja, joista ei tiedä ovatko ne totta vai tarua. Oikean tiedon ja valeuutisen erottamiseksi toisistaan on olemassa työkaluja. Yksi niistä on medialukutaito, joka kuuluu oleellisena osana kirjastojen edistämiin kansalaistaitoihin. Medialukutaitoinen osaa kriittisesti arvioida tietoa, ja käyttää sitä eettisesti ja tehokkaasti. Pääsy eri medioiden ääreen ei vielä takaa sitä, että osaisimme käyttää niitä tehokkaasti ja omia tarpeitamme hyödyntäen, vaan se vaatii tukea ja elinikäisen oppimisen mahdollisuutta.

Mikä on valeuutinen? Entä misinformaatio? Miten erottaa faktan fiktiosta? Ari Haasio ja Anu Ojaranta käsittelevät näitä aiheita luennoissaan. Lisäksi työpajassa analysoidaan materiaalia, jonka perusteella ryhmät pohtivat miten epäluotettavan informaation ongelmista kerrotaan kirjaston asiakkaille, oppilaille ja nuorille.

Osallistujien toivotaan mahdollisuuksien mukaan tuovan omia kannettavia tai mobiililaitteita mukaan.

Tilaisuus on osallistujille maksuton. Osallistujat vastaavat itse matkakustannuksista ja lounas on myös omakustanteinen. Tutustu koulutuspäivän ohjelmaan täällä.

Ilmoittautuminen on sitova ja se on tehtävä viimeistään 26.10.2017 mennessä. Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta.

Yhteyshenkilö:

Anneli Ketonen
anneli.ketonen(at)avi.fi
puh. 0295 818 018