30.4.2018Saara Sivonen

Euroopan komissio: Medialukutaito avuksi disinformaation torjuntaan

Euroopan komissio on huhtikuun lopulla ehdottanut toimenpiteitä disinformaation torjumiseksi verkon eri alustoilla. Toimenpiteisiin kuuluvat muun muassa disinformaatiota koskevat EU:n käytännesäännöt, tuki riippumattomalle faktantarkastajaverkostolle sekä laadukkaan journalismin ja medialukutaidon edistäminen.

Turvallisuusunionista vastaavan komissaarin Julian Kingin mukaan luotettavien uutislähteiden aseman heikentyminen ja haitallisten sisältöjen levittäminen ovat vakava uhka yhteiskunnille, sillä niiden avulla pyritään luomaan vastakkainasettelua. Myös uusimman Eurobarometrin mukaan 83% vastaajista katsoo valeuutisten olevan uhka demokratialle. Erityisiä huolenaiheita vastaajien keskuudessa olivat vaaleihin ja maahanmuuttopolitiikkaan vaikuttaminen.

Euroopan komissio lähteekin nyt torjumaan verkon disinformaatiota monin eri keinoin alan itsesääntelyn, lähdekriittisyyden ja yhteistyön kautta. Yksi komission ehdottamista keinoista on kansalaisten medialukutaidon edistäminen. Komissio katsoo, että hyvä medialukutaito auttaa eurooppalaisia tunnistamaan verkossa olevaa disinformaatiota ja suhtautumaan verkkosisältöihin kriittisesti. Medialukutaitoa pyritään jatkossa edistämään esimerkiksi siten, että kansalaisyhteiskunnan organisaatiot ja fatktantarkistajat tarjoavat kouluille ja opetushenkilöstölle disinformaatioon liittyviä oppimateriaaleja. Lisäksi komissio aikoo järjestää medialukutaidon eurooppalaisen teemaviikon, jonka aikana medialukutaitoa nostetaan esiin koko Euroopan laajuisesti.

Lisätietoa aiheesta Euroopan komission lehdistötiedotteesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat