16.5.2017Sanni Mäntyniemi

Ilmiömäiset valokuvat -näyttely: avoimet kuva-aineistot ilmiöoppimisessa

Ilmiömäiset valokuvat – oppimispolkuja Valokuvataiteen museon avoimiin aineistoihin esittelee museon oppilaitosyhteistyötä, jossa museon avoimia aineistoja on hyödynnetty eri-ikäisten koululaisten opetuksessa esimerkiksi työn, lähihistorian ja Suomen sotien käsittelyssä tai luovan kirjoittamisen lähteenä.

Kevään 2017 aikana yhteensä seitsemän yläkoulujen, lukioiden, ammattioppilaitosten ja aikuiskoulutuksen opetusryhmää on etsinyt uusia tapoja hyödyntää museon avoimia aineistoja erilaisia työkaluja ja tekniikoita käyttäen. 

Museon avoimet kokoelmakuvat ovat toimineet lähtökohtana, joka johdatti ryhmiä eri ilmiökokonaisuuksien ja teemojen äärelle. Avoimien kuvien käyttöehdot mahdollistavat niiden vapaan muokkaamisen ja jakamisen, jolloin käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Museolla nyt avautunut näyttely esittelee hankkeen etenemistä, eri ryhmien oppimisprosesseja sekä niiden konkreettisia tuloksia. Tulokset kootaan myöhemmin myös museon verkkosivuille kaikkien vapaasti hyödynnettäväksi. Näyttely on esillä 12.5.–24.9.2017.

Näyttely on osa Tulkintoja ja tietoa – oppimispolkuja avoimiin aineistoihin -hanketta. Vuosina 2016–2017 toteutettavan hankkeen tavoitteena on tehdä museon avoimia, vapaasti käytettävissä olevia digitaalisia kuva-aineistoja tutuiksi opettajille sekä kehittää luovia tapoja työstää kuvia ilmiöopetuksessa. Tulkintoja ja tietoa on valtakunnallinen Museoviraston rahoittama innovatiivinen hanke sekä osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden Yhteinen perintö -hanketta.

Suomen valokuvataiteen museo on avannut täysin vapaaseen käyttöön yli 500 kokoelmakuvaa, jotka löytyvät täältä.

Näyttely_ilmiöt
Kuva: Iina Heinilä, Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu, 2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat