11.8.2017Melissa Castrén

Mediakasvatus osaksi Helsingin uutta varhaiskasvatussuunnitelmaa

Syksyn alkaessa Helsingissä otetaan käyttöön uusi varhaiskasvatussuunnitelma. Uutena varhaiskasvatuksessa huomioidaan monilukutaito, mediakasvatus sekä digitaalisuuden ja teknologian mahdollisuudet.

Uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaan varhaiskasvatuksen ja mediakasvatuksen tehtävä on tukea lapsen mahdollisuuksia toimia aktiivisesti ja ilmaista itseään yhteisössään. Käytännössä lasten mediakulttuuri näkyy varhaiskasvatuksessa osana lasten leikkejä ja päiväkodin toimintaa.

Mediakasvatus osana Helsingin kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaa.

Varhaiskavatussuunnitelma ohjeistaa käsittelemään mediassa esiintyviä teemoja lasten kanssa esimerkiksi leikin, piirtämisen tai draaman kautta. Lasten elämään liittyviä mediasisältöjä ja niiden todenmukaisuutta pohditaan yhdessä lasten kanssa, ja samalla harjoitellaan lähde- ja mediakriittisyyttä.

Varhaiskavattajan työkalut mediakasvattajana.

Uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa huomioidaan myös monilukutaito sekä tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Keskeistä ovat lapsen eri roolit median kuluttajan ja tuottajan. Tavoitteena on ohjata lapsi kohti tasapainoista mediasuhdetta, joka muodostuu erilaisten mediasisältöjen käyttämisen, käsittelyn ja tulkinnan ohella omasta tuottamisesta ja monipuolisesta mediailmaisusta.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelman voi ladata täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat