5.6.2017Sanni Mäntyniemi

Mediakohu-hanke tutkii kohujen muodostumista

Huhtikuussa käynnistyneessä Mediakohu-hankkeessa analysoidaan kohujen muodostumista. Tutkijat tarkastelevat verkkokeskustelijoiden vuorovaikutusta ja konflikteja sekä tunteikkaiden mediakohujen muotoutumisen tapoja. Tutkimuksessa myös vaikutetaan kohujen dynamiikkaan analyyttisin ja kärjistyksiä kyseenalaistavin väliintuloin. Median toimintatapoihin ja sen vaikutuksiin kohdistuvan tieteellisen tutkimuksen lisäksi pyritään vaikuttamaan yhteiskunnallisen keskustelun rakenteisiin ja tapoihin.

Kohteena ovat erityisesti nopeasti kehittyvät kohut, mutta myös valeuutisten levittämisen tavat mediamaisemassa. Monitieteinen hanke yhdistää akateemista tutkimusta, media-aktivismia ja mediapedagogiikkaa. Projektille on tarve, sillä yhteiskunnallinen keskustelu on siirtynyt perinteisestä mediasta myös sosiaaliseen mediaan, minkä myötä vihapuhe on levinnyt laatumediankin kommenttipalstoille. Mediamaiseman muutoksen myötä ihmisten on yhä tärkeämpää ymmärtää ja olla kriittinen sen suhteen, miten nykymedia toimii ja minkälaisia tarkoitusperiä sillä on.

Projektin vastuullinen johtaja on yliopistotutkija Urpo Kovala, ja muut hankkeen tutkijat ovat Tuija Saresma, Irma Hirsjärvi, Maria Ruotsalainen ja Jonne Arjoranta. Hankkeessa tutkitaan vihapuhetta, populismia, nettikeskusteluja ja mediaverkostoja.

Hanke on saanut Koneen säätiöltä kuuden kuukauden ponnistusapurahan. Hanke järjestää valtakunnallisen tutkijoiden ja toimittajien seminaarin 25.8.2017 Jyväskylässä.

Lue hankkeen blogia täällä ja seuraa Mediakohua Facebookissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat