9.2.2018Laura Pönkänen

Non-toxic -hanke: suurin osa pelaajista törmännyt häirintään ja vihapuheeseen

Suomessa on viime vuosina herätty keskustelemaan erilaisten vihapuheen ja häirinnän muotojen seurauksista ja merkityksestä.

Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanke kartoitti kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä. Jotta pelitoimintaa voitaisiin kehittää turvallisemmaksi kaikille, on tärkeää tietää minkälaista häirintää ja vihapuhetta nuoret pelikulttuurissa kokevat. Non Toxic  -selvityksessä pyrittiin löytämään vastauksia näihin kysymyksiin.

Selvitys toteutettiin kyselyn ja täydentävien haastattelujen avulla. Kysely suunnattiin aktiivisesti kilpailullisia pelejä pelaaville 15–29-vuotiaille nuorille suomeksi ja ruotsiksi. Selvityksen mukaan  vihapuheen tai häirinnän kohteeksi kertoi joutuneensa 70 % vastaajista. Jopa 90 % vastaajista toivoi, että vihapuheeseen ja häirintään puututtaisiin, ja yli 80 % toivoi, että pelaajat kannustaisivat toisiaan enemmän.

Kyselyn perusteella voidaan todeta, että häirinnän ja vihapuheen kokeminen pelikulttuurissa on myös sukupuolittunut kokemus. Tulosten mukaan naiset kokivat tulevansa sukupuolensa vuoksi syrjityksi pelikulttuurissa. Usein naiset eivät halua tuoda sukupuoltaan julki pelatessa, jotta saisivat olla rauhassa mollaamiselta ja väheksynnältä.

Häirintä ja vihapuhe aiheuttavat yksilötasolla muun muassa pahaa mieltä, uniongelmia ja pelaamisen lopettamista väliaikaisesti tai kokonaan.

Lue koko selvitys täällä.

Non-toxic –selvityksen on tuottanut projektitutkija Ella Alin. Selvitys on osa kaksivuotista Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanketta, jota rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Helsingin kaupunki. Pääyhteistyökumppanina toimii Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ry.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat