20.6.2017Melissa Castrén

Suomen vaiettu historia esillä Kan­sal­lis­museossa

Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi Museovirasto ja Kansallismuseo nostavat esiille Museoviraston Kuvakokoelmien yli 15 miljoonan kuvan joukosta noin sata vaikuttavaa ja kansallisesti merkittävää valokuvaa itsenäisyyden ajalta. Julkinen ja kätketty Suomi -näyttely luo katsauksen vasta itsenäistyneeseen Suomeen ja johdattaa museovieraan aina 2000-luvulle asti. Kuvat kertovat tasa-arvon, hyvinvoinnin ja yhdessä tekemisen maasta, mutta paljastavat myös suomalaisen yhteiskunnan kipupisteitä.

Näyttelyyn on valittu kuusi teemaa, joiden kautta yhteiskutamme rakentumista valotetaan: koulutus, sota, rotu, tasa-arvo ja demokratia, luontosuhde sekä yhteisöllisyys. Näyttelyssä on mukana useiden merkittävien lehtikuvaajien ja dokumentaristien mm. U. A. Saarisen, Martti Brandtin, Pekka Kyytisen, Eeva Ristan, Aarne Pietinen Oy:n ja Teuvo Kanervan tuotantoa, mutta myös yksityisessä ympäristössä syntyneitä valokuvia.


Lapset katua kraappaamassa Raahen Saaristokadulla 1923. Kuva: Samuli Paulaharju

Näyttelyn kuvista muodostuu läpileikkaus yhteiskunnan arvoihin ja asenteisiin itsenäisyyden ajalta. Se muistuttaa, että sadan vuoden aikana arvot ja maailmankuva ovat muuttuneet. Monet unohtavat, että myös Suomessa lapset joutuivat raskaiisin töihin jo pienestä pitäen, kuten yllä olevassa Samuli Paulaharjun kuvassa raahelaislapsista tietöissä 1920-luvun alussa.


Kouluterveydenhoitoa Aleksis Kiven koulussa Helsingissä 1949. Kuva: U. A. Saarinen

Työttömien Murrostorstai suurmielenosoitus Eduskuntatalolla 4.11.1993. Kuva: Kari Kankainen

Näkymä Veronmaksajain Keskusliitto ry:n edustalta Helsingissä 1.5.2015. Kuva: Sakari Kiuru

Näyttelyssä on lisäksi valokuvainstallaatio nykypäivän Suomesta otsikolla ”Minkä kuvan haluaisit lähettää sadan vuoden päähän?”. Videoinstallaatio kautta Kansallismuseo tallentaa tämän päivän kuvastoa tulevaisuuden museokävijöille. Installaatioon voi osallistua lataamalla kuvia Instagramiin, #Finland2117. Sen pohjana toimivat Kamera-lehden ”Vuoden kuvaaja 2016” -kilpailun kuvat.

Julkinen ja kätketty Suomi on osa itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja näyttely on avoinna Kansallismuseossa 16.6.2017–14.1.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat