20.10.2016Katri Schroderus

Tutustu Keskustelua ruutuajasta -koosteeseen ja mediaohjeeseen!

koosteMediakasvatusseuran Ruutuaika-teemaviikolla 10.-14.10.2016 käsiteltiin monipuolisesti mobiilin media-ajan herättämiä kysymyksiä: Onko ruutuaikakonsepti vanhentunut? Jos on, niin millaisia suosituksia lasten ja nuorten mediankäytölle tulisi olla? Entä aikuisten?

Tuoreeseen Keskustelua ruutuajasta -julkaisuun on koostettu tähän keskusteluun uusia näkökulmia avaavien Ruutuaikaviikon asiantuntijapuheenvuorojen lisäksi tiivistelmä viikolla julkaistun Ruudulla-kyselyn tuloksista sekä Jaana Wessmanin suomentamat American Academy of Pediatrics -järjestön media-aikasuositukset vuodelta 2015. Koosteen lopussa on luettelo julkaisuista ja muista lähteistä, jotka käsittelevät ruutuaikaa.

Mediakasvatusseura on myös yhdessä Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ja Pelastakaa Lapset ry:n kanssa koostanut mediaohjeen, josta löytyy kattava vinkkilista toimittajille ja muille media-alan toimijoille lasten ja nuorten mediakulttuuriin liittyvien ilmiöiden käsittelyn tueksi. Ohjeessa on hyödyllisiä käytännön vinkkejä ja ohjeita siihen, millaisia asioita tulisi huomioida lapsia, nuoria tai heidän (media)kulttuuriaan käsitteleviä mediasisältöjä suunniteltaessa. Mediaohjeen alkuosan vinkit ovat luonteeltaan yleisluontoisia, soveltuen monenlaisten mediakulttuurin ilmiöiden käsittelemiseen. Toisessa osiossa jaetaan vinkkejä erityisesti pelaamisen ja pelikulttuurin käsittelemiseen sekä lasten kuvaamiseen ja kuvien valitsemiseen.

Teemaviikon taustalla on ollut mediankäytön tapojen ja mediaympäristöjen muutoksen luoma tarve yhteisille, päivitetyille normeille ja suosituksille kasvatustyön tueksi sekä lasten ja nuorten mediakulttuurin kohtaamiseksi: parin tunnin ruutuaikasuositus ei enää riitä mediakasvatukseksi. Ruutuaikaviikon aikana pohdittiin yhdessä mediakasvatuksen ammattilaisten kanssa, mitä mediakasvatus tässä ajassa on, monipuolistettiin keskustelua lasten ja nuorten mediankäyttöön liittyvistä suosituksista ja haastettiin seuraamaan oman mediankäytön sekä toisaalta “ruutupaaston” herättämiä tunteita viikkohaasteiden avulla.

Tutustu Keskustelua ruutuajasta -koosteeseen täällä. Vinkkejä lasten ja nuorten mediakulttuurin ilmiöiden käsittelyyn löydät puolestaan täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat