25.3.2015Mediakasvatusseura

Uusi raportti mediakasvatuksen tutkimuksen kehyslinjoista

Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston rahoittamassa Mediakasvatuksen tutkimuksellinen kehittäminenhankkeessa kartoitettiin lasten mediakasvatuksen tutkimusta sekä rakennettiin yhteistyössä mediakasvatuksen ja sen tutkimuksen ammattilaisten kanssa lasten ja nuorten mediakasvatuksen tutkimuksen tulevaisuuden suuntaviivoja. Hankkeessa kerättiin systemaattisesti lasten mediakasvatukseen liittyvää Suomessa tehtyä tutkimusta sekä avattiin tiedon sovellettavuuteen ja yleistajuistamiseen liittyviä mahdollisuuksia. Loppuraportti kokoaa yhteen saanut tulokset.
Nuorisotutkimusverkoston tutkijan Fanny Vilmilän Media+lapsi+kasvatus – Mediakasvatuksen tutkimuksellinen kehittäminen -raportti osoittaa, että jatkuvasti päivittyvää ja vahvaa lapsi- ja nuorisokulttuurista ymmärrystä lasten ja nuorten arjesta mediayhteiskunnassa tarvitaan. Lasten ja nuorten mediasuhteiden teemat olisi mielekästä saada keskeisemmäksi osaksi yleistä lapsia ja nuoria koskevaa tiedonkeruuta.

Mediakasvatustyötä tehdään ammatillisesti kautta Suomen. Mediakasvatusta tutkitaan joko itsenäisenä tutkimuskohteena tai vähintään teemallisesti pro gradu -tasolla kaikissa Suomen yliopistoissa. Lisäksi mediakasvatuksen toimijakenttä tuottaa aktiivisesti kyselyjä, kartoituksia ja tutkimuksia mediakasvatuksen teemoista. Yhteistyötahoina hankkeessa olivat Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö (MEKU), Mediakasvatusseura ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry, Pelastakaa Lapset ry, Kehittämiskeskus Opinkirjo, Verke – Verkkonuorisotyön valtakunnallinen kehittämiskeskus, Lapsiasiainvaltuutetun toimisto, Helsingin yliopiston viestinnän oppiaine, Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkimuskeskus, Turun yliopiston lapsi -ja nuorisotutkimuskeskus, Lapin yliopiston mediapedagogiikkakeskus, Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksikkö sekä Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikkö.

Lisätietoja:
Nuorisotutkimusverkoston tutkija Fanny Vilmilä
puh. 050 527 7781
fanny.vilmila(a)nuorisotutkimus.fi

Nuorisotutkimusverkoston verkkokanava Kommentissa on julkaistu mediakasvatusta käsittelevien kirjoitusten sarja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat