2.10.2017Melissa Castrén

Väitöskirja: digipelaaminen voi olla nuorelle todellisuuspakoa

Lähes joka kymmenes digipelejä pelaava nuori kärsii ongelmapelaamiseen liittyvistä oireista, ilmenee terveystieteiden maisteri Niko Männikön nuorten digipelaamista käsittelevästä väitöskirjasta, joka tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina 13. lokakuuta. Ongelmallisia pelaamisen piirteitä ovat Männikön mukaan runsas pelaaminen, lisääntynyt alakuloisuus ja ahdistuneisuus, sekä mieltymys verkkoympäristössä tapahtuvaan vuorovaikutukseen. Myös väsymys ja keskittymisvaikeudet ovat ongelmapelaajilla yleisiä.

Digipelaamista käsittelevään tutkimukseen osallistui yhteensä 853 iältään 13-24-vuotiasta nuorta, ja se toteutettiin Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Digipeleillä Männikkö viittaa tietokone- ja konsolipelejä, verkkopelejä sekä mobiililaitteilla pelattavia pelejä, joilla ei voi voittaa rahaa. Pelaamiskäyttäytymistä arvioivien kysymysten lisäksi muodostettiin vastaajien terveysprofiili nuorten itsensä raportoimista tiedoista, jotka liittyivät esimerkiksi terveyteen, sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä yleiseen elämänlaatuun.

Tutkimuksessa selvisi, että ongelmallisen pelaamisen riskiryhmään kuuluneet nuoret suosivat digipelityyppejä, jotka sisälsivät rooli-, toiminta- ja strategiapelaamisen ominaisuuksia. Männikön mukaan digipelaaminen tuo suurelle osalle pelaajista mielekkyyttä ja nautintoa elämään, mutta kun pelaaminen muuttuu pakonomaiseksi tai ongelmalliseksi suorittamiseksi, mielekkyyden kokemukset vähenevät.

Lisäksi yletön uppoutuminen digipelaamiseen voi olla nuorelle pakopaikka todellisen elämän ongelmista tai ahdistusta aiheuttavasta elämäntilanteesta. Joillakin nuorilla ilmenee levottomuutta tai ärtyisyyttä heti kun he joutuvat keskeyttämään pelaamisen.

Lue lisää Oulun yliopiston sivuilta.

Niko Männikön väitöskirja ”Problematic gaming behavior among adolescents and young adults : relationship between gaming behavior and health” ladattavissa täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat