15.11.2017Anna Jaakonaho

Valeuutisten uskotaan vaikuttavan ihmisten käsityksiin faktoista

Medialiiton tilaama mielipidetutkimus paljastaa valtaosan suomalaisista uskovan, että verkossa leviävillä valeuutisilla on vaikutusta kansalaisten käsityksiin perusfaktoista.

Kaksi kolmasosaa (67%) tutkimukseen vastanneista arvioi, että valeuutiset vaikuttavat suomalaisten käsityksiin paljon tai erittäin paljon. Vain neljäsosa arvioi vaikutuksen melko vähäiseksi.

Vastaajista 43 prosenttia kertoo törmäävänsä verkossa viikoittain uutisiin, jotka eivät ole täysin totuudenmukaisia. Suoranaisesti valheellisiin uutisiin törmää viikoittain 29 prosenttia vastaajista. Kolme neljäsosaa vastaajista luottaa omiin kykyihinsä erottaa valeuutiset totuudenmukaisista. Nuoremmat vastaajat luottavat kykyihinsä tässä vanhempia enemmän ja he myös havaitsevat ei-tosia uutisia selvästi enemmän kuin vanhemmat vastaajat.

Vastaajat uskovat, että valheellisia uutisia tuottavat eniten poliittiset toimijat, aatteelliset sekä ideologiset ryhmittymät tai Julkisen sanan neuvoston periaatteisiin sitoutumattomat verkkojulkaisut. Vähiten valheellisiksi koetaan kotimaiset mediat, kuten sanoma- ja aikakauslehdet, tv ja radio. Silti lähes puolet vastaajista arvioivat, että myös ne tuottavat valheellisia uutisia ainakin jonkin verran.

Tutustu tutkimukseen täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat