12.6.2017Melissa Castrén

Verkkohuijarit käyvät yhä viekkaammiksi

Internetissä törmää ennemmin tai myöhemmin erilaisiin huijausyrityksiin. Perinteisesti tietojenkalasteluviestit, arpajaisvoitosta ilmoittavat mainokset tai houkuttelevat tarjoukset ovat lyhyitä ja kömpelöllä suomella kirjoitettuja, ja viestin ulkoasu epämääräinen. Sähköpostiin lähetettävät roskapostit on helppo jättää huomiotta, mutta viime vuosina tietojenkalastelusta on tullut yhä yleisempää ja huijareista ovelampia.


Esimerkki Finnkinon nimissä lähetetystä huijausviestistä. Tekstiviesti näkyy samassa viestiketjussa Finnkinolta aiemmin saatujen mobiililippu-viestien kanssa. Lisää esimerkkejä huijausviesteistä löytyy Finnkinon sivuilta.

Huijausviestit kiertävät niin sähköpostissa, tektiviestitse kuin sosiaalisen median palveluissa. Finnkino tiedotti hiljattain, kuinka useat sen asiakkaat ovat saaneet sähköpostiviestejä, joissa kaupitellaan Finnkinon lahjakortteja lähes ilmaiseksi. Samankaltaisia viestejä on lähetetty asiakkaille myös tekstiviesteinä sekä Facebookissa yksityisviesteinä. Kesäkuussa mukaan ovat tulleet myös kännykkäsovellusten sisäisissä ostoissa esiintyvät huijaustarjoukset, jossa vastaanottaja ohjataan verkkosivulle täyttämään yhteystietoja ja maksukorttitietoja.

Yritykset ovat huijausyrityksistä tietoisia ja pyrkivät aktiivisesti tiedottamaan asiakkaitaan, että oikeissa kilpailuissa tai markkinointiviesteissä ei koskaan kysytä luottokortti- tai pankkitietoja. Tästä huolimatta tietojenkalastelu yleistyy jatkuvasti ja sitä entistä vaikeampi tunnistaa. Huijaussivustot voivat olla suomenkielisiä ja ne ovat lähes identtisiä esimerkiksi oiken verkkopankin kirjautumissivun kanssa.

Erilaisia huijaustyylejä löytyy yhtä monta kuin huijareitakin, mutta seuraamalla viittä helppoa nyrkkisääntöä suojaat itsesi netissä:

Epäilyttävistä viesteistä tai sivustoista voi ilmoittaa Viestintävirastolle. Viraston Kyberturvallisuuskeskus välittää tiedon toimivaltaisille tahoille, jotta huijaussivustot saataisiin pois netistä. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskukseen voi lähettää vinkkejä huijausviesteistä tai -sivustoista sähköpostiosoitteeseen: cert@viestintavirasto.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat