13.9.2017Melissa Castrén

Vihapuhe kuriin mobiilisovelluksella? Someturva rakentaa turvallisempaa digimaailmaa

Tiia on kävelemässä maanantaiaamuna bussipysäkiltä kouluun lukion röökipaikan ohi. Tiialle tulee epämukava olo, röökipaikalta tuijotetaan ja nauretaan, viittoillaan. Tiia on ollut viikonlopun mökillä vanhempiensa kanssa, mutta hänelle on soiteltu yöllä tuntemattomasta numerosta jostain juhlista.

Matkalla luokkaan Tiian ystävä Mari saa Tiian kiinni käytävällä ja näyttää puhelimesta kuvaa, johon Tiian kasvot on photoshopattu. Tiialla ei ole aavistustakaan, kuka ja miksi on halunnut liittää Tiian kasvot pornokuvaan ja levittää sen koko koululle.

Tiia ei ole oikea henkilö, mutta edellä kuvattu tilanne voi olla jollekin nuorelle totista totta. Sosiaalisessa mediassa tapahtuvat loukkaukset ovat nuorten arkipäivää; arviolta 500 000 suomalaista nuorta on kohdannut loukkaavan tilanteen somessa. Netissä ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvan häirinnän skaala on hyvin laaja – haukkumista, yksityiselämää loukkaava tiedon levittämistä, uhkailua, kiristystä – ja monet teot täyttävät rikoksen tunnusmerkit. Vaikka nuori tietää tulleensa loukatuksi, voi kynnys hakea apua nousta korkeaksi. Miten tilanteessa tulisi toimia ja kenen puoleen kääntyä?

Rikoksentekijää voidaan rangaista vain, jos hän on rikoksen tekohetkellä täyttänyt 15 vuotta. Rikosasia voidaan myös sovitella, jos molemmat osapuolet suostuvat siihen. Someturva on älypuhelinsovellus, joka pyrkii kuromaan umpeen kuilua rikoksen uhrin ja oikeusavun välillä. Käytännössä kyse on digitaalisesta lakipalvelusta, jonka avulla kuka tahansa voi selvittää, täyttääkö somessa tapahtunut loukkaus rikoksen tunnusmerkit.

”Lapsiin ja nuoriin kohdistuvista somessa tapahtuvista loukkauksista suuri osa jää raportoimatta. Tilanteet ovat monimutkaisia ja loukatuksi tuleminen herättää jo itsessään hämmennystä, syyllisyyttä ja häpeää. Usein sekä koulussa, kotosalla että kaveripiirissä ollaan yhtä ihmeissään, miten toimia, kun loukkaus osuu omalle kohdalle”, kuvaa ongelman laajuutta koulukuraattori Minttu Salminen, yksi kolmihenkisen Someturva-tiimin jäsenistä.

”Kaikki mokaavat, mutta someviidakkoon tarvitaan myös pelisäännöt. Siksi rakennamme konkreettista työkalua somekonfliktien ratkaisemiseksi.”

Perusajatuksena on matalan kynnyksen avunpyyntö, joka auttaa hahmottamaan, millaisesta loukkauksesta on kyse. Someturvan käyttö perustuu monivalintakysymyksiin, joiden avulla sovellus määrittelee, täyttääkö tapaus rikoksen tunnusmerkit. Tilanteesta riippuen sovellus ohjaa tekemään rikosilmoituksen, pyytää asianomaisia sovitteluun tai tarjoaa keskusteluapua.

Someturva on yksi Vuosisadan rakentajat -kilpailun finalisteista. Tiimin tavoitteena on pysäyttää sosiaalisessa mediassa tapahtuva vihapuhe osoittamalla, että virtuaaliympäristössä tapahtuvilla teoilla on myös seurauksensa. Palvelua rakennetaan yhdessä nuorten ja viranomaisten kanssa. Tärkeimpänä yhteistyökumppanina ovat nuoret asiantuntijat, jotka on tavoitettu koulujen ja Tubeconin workshoppien kautta. Someturvan merkittävimmät tukijat ovat presidentti Tarja Halonen ja Tubecon.


Someturva-sovelluksen demonäkymä.

Mediakasvatusseuran materiaaleja vihapuheen käsittelyyn ja vihapuheen vastaisen työn tueksi:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat