27.4.2017

Opettajilla yhdeksäsluokkalaisia paremmat ICT-taidot

Tampereen yliopiston TRIM-keskuksen ja Turun yliopiston Koulutussosiologian tutkimuskeskuksen yhteishanke tutkii oppilaiden ja opettajien ICT-taitoja. Tutkimuksen ensimmäisen aineistonkeruuvaiheen alustavien tulosten mukaan opettajat hallitsevat testatut ICT-taidot keskimäärin yhdeksäsluokkalaisia oppilaita paremmin ja ovat myös oppilaita taitavampia laitteiden käyttäjiä. Opettajilla sukupuolten väliset erot osaamisessa ovat huomattavat, miesten digiosaamisen ollessa naisia parempi. Oppilaiden taitotasoero sukupuolten välillä ei ole merkittävä. Nuorten opettajien ICT-taidot ovat keskimäärin varttuneempia paremmat.  Oppilaat osaavat parhaiten tiedonhaun, tekstinkäsittelyn ja mobiilisovellusten asennuksen ja päivitykset. Lue lisää tutkimustuloksista täältä.

27.4.2017

Nörttityttöjen kooste Missä mennään pelikasvatus? -seminaarista

kuva6

Nörttityttöjen Elisa Wiik on kirjoittanut koosteen Missä mennään pelikasvatus? -seminaarista. Seminaari järjestettiin Tampereella 6.4.2017. Missä mennään pelikasvatus? keräsi täyden salin verran osallistujia sekä kuulijoita myös Youtuben kautta. Seminaarin videotallenteen voi katsoa täältä. Seminaarissa käsiteltiin monipuolisesti pelikasvatukseen liittyviä teemoja, kuten pelillistämistä, e-urheilua, ikääntyneiden pelikulttuuria sekä pelaamista mielenterveystyön työkaluna. Jatka lukemista..

25.4.2017

Lukutaito ehkäisee syrjäytymistä ja 9 muuta faktaa

kuva5

 

Lukuviikon kunniaksi Lukukeskus on julkaissut 10 faktaa lukemisesta. 10 faktaa lukemisesta on vuosittain julkaistava katsaus suomalaiseen lukutaitoon ja lukemiseen. Selvityksen faktat on kerätty erilaisista tutkimuksista, ja tietopaketti tarjoaa myös työvälineitä lukutaidon kehittämiseen. Jatka lukemista..

25.4.2017

Keijun varjo -chat auttaa väkivaltaisia tyttöjä

Maria Akatemian ja Tyttöjen Talon Keijun varjo -hankkeen chat on tarkoitettu tytöille ja nuorille naisille, jotka kokevat tarvitsevansa apua omien hankalien tunteidensa ja väkivaltaisen käyttäytymisensä tunnistamisessa ja hallinnassa. Luottamuksellinen, kahdenkeskinen ja nimimerkillä toimiva chat on auki 25.4. alkaen tiistaisin klo 15–17 välisenä aikana. Chattiin pääsee täällä.

Matalan kynnyksen keskusteluavulle on kysyntää erityisesti nuorten parissa. Mielenterveysseuran huippusuosittu Sekasin-chat on tästä hyvä esimerkki. Keijun varjo -chatissa voi keskustella päivystäjän kanssa omista hankalista tunteista ja ajatuksista erityisesti väkivaltakysymyksiin liittyen. Tyttöjen ja nuorten naisten väkivaltaisuutta voidaan yhä pitää tabuna, sillä perinteiseen tyttökuvaan ei liitetä väkivaltaisia ja aggressiivisia tunteita ja tekoja. Tämä hankaloittaa avun hakemista ja saamista. Myös avun tarpeen tunnistaminen voi olla hankalaa sekä nuorelle itselleen että tämän läheisille.

Tärkeintä on, ettei hankalien tunteiden kanssa jää yksin. Chattiin kannattaa mennä juttelemaan, jos omat tunteet ja teot mietityttävät. Chatissa autetaan ja tuetaan nuoria, ei tuomita. Tarvittaessa nuori ohjataan jatkoavun piiriin.

Yhteistyössä Helsingin, Espoon ja Tampereen Tyttöjen Talojen kanssa toteutettavan Keijun varjo -hankkeen (STEA 2016–2018) kohderyhmänä ovat 15–28 -vuotiaat tytöt ja nuoret naiset sekä heidän parissaan työskentelevät asiantuntijat ja ammattilaiset. Keijun varjo on osa Suomi 100-juhlavuoteen kuuluvaa 100 tasa-arvotekoa -hanketta.

 

21.4.2017

Yle Uutisluokan päivässä käsitellään virtuaaliterapiaa ja brexitiä

uutisluokka

Nuoret ja nuorten tekemät uutiset näkyvät ja kuuluvat jälleen Ylen kanavilla ja verkossa. Uutisluokan päivänä nuoret juontavat lähetyksiä ja haastattelevat muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä, presidentti Tarja Halosta sekä Emma-palkittua räppäriä Arttu Lindemania.

Tänä vuonna nuorten aiheiksi nousivat muuan muassa: Miten selvitä syömishäiriöstä? Mitä tarkoittaa virtuaaliterapia? Mitä brittinuoret ajattelevat brexitistä? Miksi teinit innostuvat tanhusta? Uutisluokkalaisten juttuja ja haastatteluja kuullaan heti aamusta alkaen Ylen uutis- ja ajankohtaisohjelmissa, aluelähetyksissä sekä verkkosivuilla tiistaina 25. huhtikuuta 2017. Jatka lukemista..

19.4.2017

Junior Ciné tarjoaa työpajoja lapsille ja koulutusta opettajille

juniorcine

Espoo Ciné -elokuvafestivaali järjestetään toukokuussa. Festivaalin lasten ja nuorten ohjelma laajenee ja kulkee tästä eteenpäin nimellä Junior Ciné. Elokuvanäytösten ohella tarjolla on lisäksi työpajatoimintaa lapsille ja nuorille sekä koulutusta opettajille. Jatka lukemista..

13.4.2017

Testaa, millainen toimittaja olisit

Sanomalehti opetuksessaSanomalehti opetuksessa on julkaissut kymmenen kohdan toimittajatestin. Testissä pääsee pohtimaan toimittajan työhön liittyviä eettisiä kysymyksiä, kuten millaisia kuvia onnettomuuspaikalta voi julkaista ja miten toimia, jos poliitikko uhkaa potkuilla kirjoittamasi jutun takia. Testi pohjautuu Journalistin ohjeisiin. Testisuorituksen arvioi Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Elina Grundström.

Testi on sävyltään myönteinen ja tsemppaava, ja sen tekeminen on nopeaa ja hauskaa. Testi sopii hyvin julkaisemiseen liittyvien eettisten kysymysten pohtimiseen kaikille somen käyttäjille.

Testin pääset tekemään tästä.

12.4.2017

Koululaisvierailulle Aamulehteen

Yläkoululaiset ja toisen asteen opiskelijat pääsevät tutustumaan Aamulehden toimitukseen Tampereella tunnin mittaisilla koululaisvierailuilla.  Vierailuun kuuluu yritysesittely, toimittajan tapaaminen sekä mahdollisuus pelata Uutispäivä-peliä. Vierailupäiviä järjestetään noin kerran kuukaudessa, ja yhdelle vierailulle mahtuu 80 henkilöä.

Vuoden 2017 tulevat vierailuajat:

18.5. kello 9.00, 10.30 ja 13.00
18.9. kello 9.00, 10.30 ja 13.00
12.10. kello 9.00, 10.30 ja 13.00
15.11. kello 9.00, 10.30 ja 13.00

Lisätietoa vierailuista ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

 

11.4.2017

Opas kyberturvallisuudesta julkaistu

kyber-opasMaanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) ja Jyväskylän yliopisto julkaisivat 11.4. Kyberin taskutieto -oppaan. Opas on kirjoitettu yleistajuisesti, ja siinä kerrotaan selkeästi keskeisin kybermaailmasta jokaiselle.

Kyberin taskutiedon avulla oppii ymmärtämään perusasiat kybermaailmasta, -turvallisuudesta ja informaatiovaikuttamisesta. Oppaasta löytyy mm. pieni kybersanasto ja neuvoja hyvän ja muistettavan salasanan keksimiseen. Kymmenen ja yksi kyberkäskyä auttavat kohentamaan omaa ja läheisten kyberturvallisuutta.

Syksyllä 2017 opas aiotaan jakaa kaikille Jyväskylän yliopiston uusille opiskelijoille.

Opas on tuotettu osana ICT-Suomi ry:n rahoittamaa kyberturvallisuushanketta. Oppaan ovat kirjoittaneet Irina Lönnqvist MPK:sta ja Panu Moilanen Jyväskylän yliopistosta.

Lue lisää oppaasta täältä.

Opas löytyy sähköisenä versiona täältä.

 

11.4.2017

Verke toteuttaa kyselyn digitaalisesta nuorisotyöstä kunnissa

verke2 (2)

Verke toteuttaa tänä keväänä kolmatta kertaa kyselyn digitaalisen median ja teknologian hyödyntämisestä kunnallisessa nuorisotyössä. Vastauslinkki on lähetty kaikkien kunnan palveluksessa olevien nuorisotyöntekijöiden ja heidän esimiestensä sähköposteihin tänään.

Vastaukset tarjoavat arvokasta tietoa digitaalisen nuorisotyön tilasta ja sen ajankohtaisista kehittämistarpeista. Tuloksia on mahdollista hyödyntää myös kuntien omassa digitaalisen nuorisotyön suunnittelutyössä. Vastaajien kesken arvotaan kolme Kindle paperwhite 2015 e-kirjalukulaitetta.

Mikäli kuulut kohderyhmään, mutta et ole jostain syystä saanut viestiä Verkeltä, voit ottaa yhteyttä osoitteeseen sonja.hernesniemi(a)verke.org

Lue lisää täältä.

1 2 3 45
  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat