Tältä sivulta löydät Mediakasvatusseuran lähettämät uutiskirjeet. Uutiskirjeiden tilauslomakkeet löydät etusivun oikeasta laidasta.

Uutiskirjeiden aikataulu / kevät 2015

Mediakasvatus.fi -uutiskirje: 13.1., 17.2.,17.3.,13.4.,12.5.,10.6.

Mediekunskap.fi -nyhetsbrev: 14.1.,13.4.

Kansainvälinen uutiskirje: 19.5.

Haluatko oman uutisesi mukaan uutiskirjeisiin? Lähetä otsikolla varustettu, noin yhden kappaleen mittainen teksti sekä yhteystietosi osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi viimeistään kahta työpäivää ennen uutiskirjeen julkaisuajankohtaa. Pidätämme oikeuden tiivistää ja muokata tekstejä.

17.2.2015

Helmikuun 2015 Mediakasvatus.fi -uutiskirje

 • Monilukutaitoseminaari lähestyy, ilmoittautuminen päättyy 19.2.!
 • Vastaa Mediakasvatus.fi -uutiskirjeen käyttäjäkyselyyn ja voita kirjapalkintoja
 • Mediataitoviikon materiaalit käytettävissä ympäri vuoden

Mediakasvatusseura tiedottaa

Monilukutaidon perusteet -seminaarin ilmoittautuminen päättyy 19.2.

Monilukutaidon perusteet -seminaarissa 26.2. selvitetään monilukutaidon käsitteen lähtökohtia ja tavoitteita. Ilmoittautuminen seminaariin päättyy 19.2. Tarkista ilmoittautumisohjeet ja ohjelma täältä. Seminaarissa kuullaan Opetushallituksen edustajia monilukutaitoa kehittäneestä työryhmästä. Lisäksi mediakasvatusalan tutkimuksen ja helsinkiläisen perusopetuksen asiantuntijat tuovat oman näkökulmansa monilukutaitokeskusteluun. Helsingin luonnontiedelukiolla (Mäkelänkatu 84) pidettävän maksuttoman seminaarin järjestää Helsingin kaupungin opetusvirasto yhteistyössä Mediakasvatusseuran kanssa.

Vastaa uutiskirjeemme käyttäjäkyselyyn!

Kehitämme tiedotuspalvelujamme jatkuvasti ja nyt keräämme tietoa Mediakasvatus.fi-uutiskirjeen tilaajien lukukokemuksista. Kertomalla mielipiteesi voit vaikuttaa uutiskirjeen sisältöihin ja teemoihin. Vastaukset käsitellään nimettöminä. Voit halutessasi jättää sähköpostiosoitteesi ja osallistua kirjapalkinnon arvontaan. Arvomme osallistujien kesken kotimaisia mediakasvatusaiheisia klassikkotietokirjoja. Vastaathan verkkokyselyyn helmikuun loppuun mennessä täällä!

Mediakasvatuksen torilla tarjoiltiin mediakasvatusherkkuja

Educa 2015 järjestettiin tammikuussa Helsingissä. Mediakasvatusseura järjesti yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa messuille Mediakasvatuksen torin. Mikäli et tällä kertaa päässyt paikalle, käy ottamassa torin herkkupalat talteen: Mediakasvatusseuran Slide Share:sta löydät koordinaattorimme Rauna Rahjan Minäkö mediakasvattaja? -esityksen. Mediakasvatusseuran julkaisema kaksikielinen Mediakasvattajan muistilista on ladattavissa täältä. Muista myös varhaiskasvatukseen suunnatun Mediahyrrä-työkalukokonaisuuden tulostettavat kortit, joiden avulla voit pelata mediamuistipeliä tai keskustella eri mediavälineistä erityisesti pienten lasten kanssa. Voit ladata kortit täältä. Tutustu kaikkiin Mediakasvatuksen torilla mukana olleisiin tahoihin täällä.

Mediakasvatusseura Vaasan Medietanken-seminaarissa

Medietanken – In School Mode järjestettiin Vaasassa 28.1.2015. Koulujen digitaalisiin työkauluihin ja median käyttöön koulussa keskittyneessä seminaarissa pääpuhujana oli Uumajan yliopistosta
Elza Dunkels. Päivän seminaari kokosi yhteen n. 300 rehtoria, opettajaa ja opettajaksi opiskelevaa. Koordinaattorimme Isabella Holm luennoi näyttökeskeisestä kulttuurista. Isabellan luentodiat ovat luettavissa Mediakasvatusseuran SlideShare:sta. Videon löydät täältä.

Mediataitoviikko innosti jälleen mediataitojen opetteluun 

Valtakunnallista mediakasvatuksen teemaviikkoa Mediataitoviikkoa vietettiin 9.-15.2.2015. Mediakasvatusseura osallistui viikkoon yhdessä yli 40 muun organisaation kanssa lasten ja vanhempien mediataitojen kehittymisen puolesta. KAVIn koordinoiman teemaviikon tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten mediataitoja sekä kehittää kasvattajien valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikon projektikoordinaattori Julia Alajärvi kertoo blogissamme vlogeista ja niiden suhteesta kasvatukseen. Koordinaattorimme Isabellan blogikirjoitukseen voit tutustua KAVIn sivuilla.

Oletko kiinnostunut alueellisesta mediakasvatustyöstä?

Vinkkejä oman verkoston luomiseen saat Mediakasvatusseuran tulevasta julkaisusta, joka julkaistaan helmi-maaliskuun taitteessa. Alueellisen mediakasvatusyhteistyön oppaastaon hyötyä, kun suunnittelet oman alueellisen mediakasvatusverkoston rakentamista. Opas tarjoaa myös ideoita alueelliseen viestintään ja toimintaehdotuksia oman verkoston kehittämiseen. Opasta ovat kommentoineet eri organisaatioissa alueellista mediakasvatusta tekevät toimijat. Maksuton verkko-opas tullaan julkaisemaan Mediakasvatus.fi -verkkopalvelussa. Seuraa tiedotusta sivuillamme ja somessa!

Uutisia

Lukuviikko tulee – ilmoita tapahtumasi mukaan

Valtakunnallista lukemisen teemaviikkoa vietetään kouluissa ja kirjastoissa jälleen 20.–26.4., samalla viikolla Kirjan ja ruusun päivän kanssa. Tänä vuonna teemana on ”Minä lukijana”. Voit järjestävänä tahona ilmoittaa tapahtumasi Lukuviikon viralliseen ohjelmaan 26.2. mennessä täällä. Tapahtumasi näkyy ohjelmassa, josta tiedotetaan ympäri Suomen ennen Lukuviikon alkua.

Hae vuoden 2015 VerkeFactoriin

Onko työyhteisölläsi idea netin ja interaktiivisen median tai digitaalisten pelien hyödyntämiseen nuorisotyössä? Hae mukaan VerkeFactoriin viimeistään 13.3.2015. VerkeFactorin tarkoituksena on yhdessä löytää käytännön ratkaisuja toiminnassa kohdattuihin haasteisiin. Voit ilmoittautua suoraan sähköpostitse suunnittelija Mimmi Mäkiselle, mimmi.makinen(a)verke.org.

Ilmoittaudu ITK2015-konferenssiin

Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) on Suomen suurin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön konferenssi. ITK2015 haastaa kasvatusalan ammattilaiset jakamaan kokemukset sekä näkemykset siitä, miten yhdessä voidaan kehittää uusia tapoja oppimisen tukemiseksi ja kehittämiseksi. Lisätietoja konferenssista saat täältä. Voit ilmoittautua 26.3. mennessä suoraan täällä.

Media-avain – lapsiperheiden uusi verkkopalvelu

Koulukinon tuottama Media-avain on 4-15-vuotiaiden lasten vanhemmille tarkoitettu palvelu verkossa, jonka avulla on helppo haarukoida teatterilevitykseen tulevia elokuvia kasvatuksen näkökulmasta. Media-avaimen avulla vanhemmat voivat etsiä vastauksia kysymyksiin: Minkä ikäiselle katsojalle leffa on omiaan? Millaisia hyvän kasvun aineksia elokuva tarjoaa lapselle tai nuorelle? Lisätietoja löydät täältä.

Koulujen Elokuvapolku laajenee kahdella sisältökokonaisuudella

KAVIn Elokuvapolku on suunniteltu kouluissa,oppilaitoksissa ja harrastustoiminnassa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi. Verkkosivustolla käydään läpi elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin. Vuonna 2013 käyttöönotetulla Elokuvapolulla on nyt avattu kaksi uutta sisältökokonaisuutta: Elokuvakulttuuri ja Elokuvakerronta. Lisätietoja saat täältä.

Kuluttajakasvatukseen keskittyvä blogi tukena arjenhallinnassa

Kuka kasv@ttaa ketä? on kuluttajakasvatukseen ja -osaamiseen liittyvä uusi blogi, jossa käsitellään arkielämän kuluttajaongelmia ja haasteita. Blogi on suunnattu kuluttajakasvatuksen ammattilaisille, asiantuntijoille ja kaikille kuluttamisesta kiinnostuneille. Blogia julkaisee Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Pääset lukemaan blogia täältä.

Ääni=Valtaa -somekampanja nuorten äänestysaktiivisuuden puolesta

Aktivoidakseen nuoret äänestäjät vaaliuurnille Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto Nuva ry. käynnistää helmikuussa 2015 Ääni=Valtaa – viestintäkampanjan. Kampanjan aikana kahdeksan nuorta eduskuntavaaliehdokasta pääsevät esittelemään itsensä ja puolueensa. Lisätietoja löydät täältä.

Syrjästä framille monilukutaidolla -tutkimushanke alkoi 

Syrjästä framille monilukutaidolla on tammikuussa 2015 alkanut Tampereen yliopiston koordinoima tutkimushanke, joka selvittää nuorten osallisuuden haasteita ja tukemista. Hankkeessa tutkijat, journalistit ja nuorisotyöntekijät suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä nuorten kanssa työpajoja, joissa nuoret tuottavat omien kiinnostustensa pohjalta taiteelliseen itseilmaisuun perustuvia teoksia ja julkaisevat sen maakunnallisessa sanomalehdessä. Lisätietoja tutkimushankkeesta saat täältä.

Nuoret elokuvantekijät kisaavat

Kaikki kuvaa -elokuvakilpailu on kaikille 8-15 -vuotiaille tarkoitettu valtakunnallinen kilpailu. Kilpailussa nuorilla elokuvantekijöillä on kaksi kuukautta aikaa tehdä oma elokuva. Elokuva voi olla fiktio, dokumentti, musiikkivideo, harrastevideo tai animaatio. Jokaisesta sarjasta valitaan kolme finalistia. Lue lisätietoja täältä.

Nuortenideat.fi pilotointi käynnissä

Nuortenideat.fi (Ungasidéer.fi) on valtakunnallinen maksuton kaksikielinen palvelu, jonka pilotointi ja testaus ovat parhaillaan käynnissä. Nuortenideat.fi tarjoaa kunnille, kouluille, järjestöille ja muille toimijoille helpon tavan kuulla ja osallistaa nuoria päätöksentekoon asuinpaikasta riippumatta. Laajemmin vaikuttamispalvelu lanseerataan maaliskuusta lähtien. Palvelua ylläpitää Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Koordinaatti.

Uusi nuorisobarometri julkaistaan maaliskuussa

Vuosittain julkaistava Nuorisobarometri mittaa suomalaisten nuorten arvoja ja asenteita. Uuden barometrin tuloksia esitellään Helsingin Kulttuurikeskus Korjaamolla 6.3. klo 9.00 alkaen. Voit ilmoittautua kaikille avoimeen tilaisuuteen täällä. Nuorisobarometria on vuodesta 2004 asti tehnyt Nuorisotutkimusseura ry yhdessä Nuorisotutkimusverkoston kanssa.

Tulevia tapahtumia ja koulutuksia

Muista Lapset kuvissa -koulutus Helsingissä

Lastenoikeusjärjestö Plan järjestää opettajille ja muille kasvattajille suunnatun maksuttoman media- ja taidekasvatuskoulutuksen Suomen valokuvataiteen museolla 7.-8.3. Koulutuksessa tutustutaan keskustelevaan kuvan tarkasteluun eli VTS-menetelmään. Ilmoittaudu 23.2 mennässä täällä. Lisätietoja koulutuksesta saat täältä.

SomeJam 2015 -tapahtuma tulee taas 

Verke järjestää SomeJam 2015  -tapahtuman maaliskuun 13.-15.2015. Tapahtuma kokoaa yhteen nuorisotyöntekijät, koodarit, innovaattorit sekä muut aiheesta kiinnostuneet. Lisätietoja tapahtumasta saat täältä. Käy ilmoittautumassa tapahtumaan 10.3. mennessä täällä.

Uusia materiaaleja ja julkaisuja

Uusi materiaali varhaiskasvatukseen

KAVIn tuottama Miten internet toimii -opas on suunnattu erityisesti päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille. Oppaassa tutustutaan internetin toimintaan ja näin ollen tuetaan tieto- ja viestintäteknisten taitojen ja ymmärryksen kehittymistä uusien esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien mukaisesti. Opas on ladattavissa maksutta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Suomenkielinen opas on tilattavissa myös painettuna versiona.

Tunteiden verkko – materiaali nuorille

Pelastakaa Lapset ry on yhteistyössä tuotantoryhmän kanssa kehittäneet materiaalin tukemaan nuoria verkossa kohtamansa ahdistelun käsittelyyn. Tunteiden verkko -verkkomateriaali käsittelee ahdistelua ja häirintää verkossa, tutustumista, luottamusta ja tunteita verkkoympäristössä, oman seksuaalisuuden esiin tuomista netissä sekä seksiin liittyvän tiedon ja keskustelun luotettavuutta. Materiaali koostuu seitsemästä videosta ja niihin liittyvistä tekstiosuuksista. Pääset tutustumaan materiaaliin täältä.

Kohtaamisia – uusi video digiajan vanhemmille

MLL:n uusin video Kohtaamisia herätteleee vanhempia miettimään mediankäyttöä lasten läsnäollessa. Video on hyvä keskustelunavaus erilaisissa mediakasvatustilaisuuksissa, esimerkiksi vanhempainilloissa. Voit katsoa videon täältä. Digiperheiden arjen haasteita pohtii MLL:n erityissuunnittelija Satu Valkonen uusimmassa blogikirjoituksessaan.

Testaa, millainen toimittaja olisit!

Valtakunnallista Sanomalehtiviikkoa vietettiin 2.- 6. helmikuuta. Viikon aikana lehdet tekevät vieläkin tiiviimpää yhteistyötä koulujen ja eri organisaatioiden kanssa. Viikon kunniaksi Sanomalehtien Liitto avasi verkkosivuilleen toimittajatestin, jossa hahmotellaan toimittajalta vaadittavia ominaisuuksia. Voit testata täällä millainen toimittaja itse olisit.

Pelikasvattajan pelilauta – helppo lautapeli kasvattajalle

Pelaa itsesi pelikasvattajaksi -infografiikka on kooste yksinkertaisista kasvatusvinkeistä kaikille pelikasvattajille. Lautapelistä saat hyviä ohjeita, miten pelaamista voi käsitellä perheen pienimpien ja isompien pelaajien kanssa. Pelin on tuottanut Lastensuojelun keskusliitto. Pelin voi ladata täältä.

Ota Meditaitoviikon materiaalit käyttöön

Mediataitoviikon kunniaksi eri organisaatiot tuottivat  oppimateriaalikokonaisuuksia, jotka ovat saatavilla maksutta sähköisestä materiaalipankista. Voit hyödyntää materiaaleja työssäsi tulevaisuudessa suunnitellessasi mediakasvatuksellisia kokonaisuuksia. Materiaalipankista löydät myös Mediataitoviikon kampanjoita sekä yhteistyökumppaneiden toimintoja ja mediakasvatuksen muita aineistoja.

 

 

 

 

 

 

 

13.1.2015

Tammikuun 2015 Mediakasvatus.fi -uutiskirje

 • Mediakasvatusasiaa Educassa ja messuohjelmassa 23.-24.1.
 • Mietityttääkö monilukutaito? Osallistu Monilukutaidon perusteet -seminaariin 26.2.
 • Kevään teemaviikot lähestyvät: Sanomalehtiviikko, Mediataitoviikko ja Lukuviikko

Jatka lukemista..

17.12.2014

Mediakasvatusseuran joulutervehdys – Sällskapet för mediefostrans julhälsning

Mediakasvatusseuran vuosi 2014 on ollut tuttuun tapaan työntäyteinen. Nyt on tullut aika hieman hengähtää ja luoda katsausta menneen vuoden tapahtumiin. Olemme toteuttaneet ja olleet mukana niin kansallisessa kuin kansainvälisessä toiminnassa kohdaten uusia yhteistyökumppaneita vanhojen tuttujen rinnalle. Koulutuskiertueet, seminaarit, keskustelutilaisuudet, työ- ja ohjausryhmätoiminta, vierailut kansainvälisissä tapahtumissa ja medianäkyvyyden lisääminen ovat olleet toimintamme keskiössä. Työ mediakasvatuksen kehittämisen parissa on ollut inspiroivaa. Samalla haluammekin kiittää kaikkia mediakasvatusta kanssamme kehittäneitä tahoja kuluneesta vuodesta – jäsenillemme, yhteistyökumppaneillemme ja koko mediakasvattajien verkostolle siis lämmin kiitos!

Yksi keskeisimmistä toimintamme kehittämisen painopisteistä vuonna 2014 oli verkkopalvelumme uudistaminen. Nyt mediakasvatus.fi palvelee entistä ehompana, kolmikielisenä aarrekarttana kaikkia mediakasvatuksen tutkimusmatkailijoita. Syysseminaarin, koulutuskiertueiden ja muiden tapahtumien lisäksi toteutimme vuoden aikana myös kaksi uutta julkaisua. Toiminta ja vuorovaikutus sosiaalisen median kanavilla mm. FacebookissaTwitterissä ja Instagramissa jatkui vilkkaana ja tykkääjien ja seuraajien määrät kasvoivat jälleen ilahduttavan paljon. Liityimme vuoden lopulla kansainvälisen Media & Learning Associationin jäseneksi, minkä puitteissa kansainvälinen vuorovaikutus kehittyy entisestään.

Jatka lukemista..

10.12.2014

Joulukuun 2014 Mediakasvatus.fi -uutiskirje

 • Pelit puheeksi -projektin kysely varhaiskasvattajille
 • Koordinaatin videokilpailu nuorille
 • Verken SomeJam ja SomeCamp
 • Mediakasvatusmateriaalia museoihin

Jatka lukemista..

19.11.2014

Marraskuun 2014 Mediakasvatus.fi -uutiskirje

Marraskuun uutiskirjeessä mm.:

 • Mediakasvatusseura julkaisee Mediakasvattajan eettiset periaatteet Lapsen oikeuksien päivänä
 • Nuorisotyö pelaa ja muita uusia julkaisuja
 • TIEKE:ltä uusi TVT-taitojen arvioinnin työkalu

Jatka lukemista..

19.11.2014

Lokakuun 2014 Mediakasvatus.fi -uutiskirje

Lokakuun uutiskirjeessä mm.:

 • Vielä ehdit ilmoittautua Mediakasvatus.nyt -seminaariin 11.11. Kuopioon!
 • Kansainvälinen mediakasvatuksen maisteriohjelma starttaa Tampereen yliopistossa
 • Tukea ja materiaalia elokuvakasvatukseen

Jatka lukemista..

19.9.2014

Syyskuun 2014 Mediakasvatus.fi -uutiskirje

Syyskuun uutiskirjeessä mm.:

 • Ilmoittaudu mukaan Mediakasvatus.nyt -seminaariin, tapetilla pelit ja pelillistäminen!
 • Syksyn täydeltä mediakasvatuksen täydennyskoulutuksia ja seminaareja eri puolilla Suomea
 • Ehdota hyviä mediakasvatusprojekteja kansainvälisiin kilpailuihin

Jatka lukemista..

28.8.2014

Mediekunskap.fi nyhetsbrev: Augusti 2014

I detta nyhetsbrev bl.a.: 

 • Mediekunskap.fi förnyas i september!
 • Ett svenskspråkigt nätverk för mediekunskapsaktörer grundas 22.10!
 • Har ni mediekunskapsrelaterade evenemang eller projekt? Vi sprider ordet!

Jatka lukemista..

12.8.2014

Elokuun uutiskirje 2014

Elokuun uutiskirjeessä mm.:

 •     Mediakasvatus.fi -verkkosivut uudistuvat!
 •     Vinkkejä mielenkiintoistista koulutuksista
 •     Seitsemän tapahtumaa ja kaksi uutta materiaalia kasvattajille ja kouluttajille

Jatka lukemista..

 • Uusimmat uutiset

 • Kategoriat