Tältä sivulta löydät Mediakasvatusseuran lähettämät uutiskirjeet. Uutiskirjeiden tilauslomakkeet löydät etusivun oikeasta laidasta.

Uutiskirjeiden aikataulu 2016

Mediakasvatus.fi -uutiskirje: 20.1., 17.2., 16.3., 13.4., 18.5., 15.6., 17.8., 14.9., 12.10., 16.11., 14.12.

Mediekunskap.fi -nyhetsbrev: 17.3., 15.9.

Kansainvälinen uutiskirje: 1.6., 7.12.

Haluatko oman uutisesi, tapahtumasi tai materiaalisi mukaan uutiskirjeisiin? Lähetä otsikolla varustettu, noin yhden kappaleen mittainen teksti sekä yhteystietosi osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi viimeistään kahta työpäivää ennen uutiskirjeen julkaisuajankohtaa. Pidätämme oikeuden tiivistää ja muokata tekstejä.

17.8.2016

Elokuun 2016 uutiskirje

pokemon-1575830_960_720
Tässä uutiskirjeessä

 • Educa 2017 – mukaan mediakasvatuksen torille?
 • Kaikki kuvaa EDU -sivusto: kamerakynän pedagogiikkaa opiskelemaan verkossa
 • Elokuva-harrastetuntien ohjaajaa haetaan Sipooseen
 • Elokuvakasvatustärppejä loppuvuodelle
 • Uutta blogissa: Tuulahdus pohjoisesta mediakasvatuksesta

Mediakasvatusseura tiedottaa

Educa 2017 – mukaan Mediakasvatuksen torille?
Vuoden 2017 Educa-messut järjestetään 27.1.-28.1.2017, teemalla ”Suomi 100 vuotta – Oppimista ja sivistystä”. Mukana messuilla on tänäkin vuonna mediakasvatusalan ammattilaisten järjestämä Mediakasvatuksen tori, jossa suomalaisen mediakasvatuksen kärkeä voi tulla tapaamaan. Torille on mahdollista vielä liittyä mukaan, mukana ovat jo Mediakasvatusseura, KAVI, Koulukino, TTVK, M&M Viihdepalvelut, AV-arkki, IhmeFilmi ja EspooCiné. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä IsabellaHolmiin (isabella.holm(a)mediakasvatus.fi, +358 50 501 7330). Sitova ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 31.8.2016. Hyppää mukaan hyvään remmiin!

Ruutuaikaviikko tulee 10.10.-14.10!
Mediakasvatusseura toteutti keväällä kyselyn mediakasvattajien suhtautumisesta ruutuaika-termiin. Aloite keskusteluun lähti Mediakasvattajien verkosto -facebookryhmästä . Ruutuaikaviikolla 10.10.-14.10. keskustellaan moniäänisesti lasten ja nuorten mediakulttuurista sekä erinäisten ruutujen äärellä vietetystä ajasta. Seura julkaisee viikon aikana ruutuaikakyselyn tulokset sekä blogikirjoituksia aiheesta eri näkökulmista. Kyselyn tarkoituksena oli nostaa keskusteluun lasten ja nuorten mediankäytön määrällisiä ja laadullisia suosituksia sekä niiden tarpeita ja tavoitteita. Miten sinun mielestäsi aihetta voisi käsitellä? Onko taustatahosi kiinnostunut toimimaan yhteistyökumppanina teemaviikossa? Ole siinä tapauksessa yhteydessä Isabella Holmiin (isabella.holm(at)mediakasvatus.fi, +358 50 501 7330).

Tuulahdus pohjoisesta: Arktista pedagogiikkaa ja mediakasvatusta -blogiteksti
Päivi Rasin uudessa blogikirjoituksessa pääsemme kurkistamaan Arktiseen mediakasvatuksen maailmaan. Vast’ikään käynnistynyt Arktista pedagogiikkaa / Árktalaš pedagogihkka -hankkeessa (2016-2018, ESR) testataan ja kehitetään uusia pedagogisia, tieto- ja viestintätekniikkaa (TVT) hyödyntäviä ratkaisuja arktisten alueiden toisen asteen opetuskäyttöön.

Syksyn tapahtumat
Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus 1.11.
Mediakasvatusseura järjestää lasten ja nuorten parissa toimiville media- ja seksuaalikasvattajille keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuden, jossa mm. pohditaan, millaisia kysymyksiä alaikäisillä on mediassa nähtyihin seksikuvauksiin liittyen, miten nuoret tulkitsevat pornografiaa, miksi tytöt seksiviestittelevät, millä kriteeristöillä kuvaohjelmien seksuaalisten sisältöjen ikärajat asetetaan ja millaisia erityiskysymyksiä seksuaalikasvatuksessa nousee suhteessa mediaan. Puheenvuoroja aiheesta ovat pitämässä mm. tutkija Sanna Spisak,  Patricia Thesleff (Sexpo) sekä Silja Nielsen (watAgame).

Kaksipäiväinen seminaari disinformaatiosta ja vihapuheesta 1.-2.12.
Allianssi ja Mediakasvatusseura ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja järjestävät yhteistyössä kaksipäiväisen vihapuhetta ja disinformaatiota käsittelevän seminaarikokonaisuuden. Lisätietoja seminaarista päivitetään tänne tietojen varmistuessa, voit myös olla yhteydessä Isabella Holmiin (Mediakasvatusseura, isabella.holm@mediakasvatus.fi) ja Laura Heinoseen (Allianssi, laura.heinonen@alli.fi)

Uutisia

Kamerakynän pedagogiikkaa mahdollista opiskella maksuttomalla verkkokurssilla
Kaikki kuvaa EDU -sivustolla opettajat voivat itsenäisesti opiskella kamerakynän pedagogiikkaa, jossa videokuvaamista käytetään monipuolisena opiskeluvälineenä eri oppiaineissa. Koulutus tarjoaa välineitä myös elokuvakasvatukseen eri luokka-asteilla. Elokuvan kolme perusasiaa -kurssipolulla elokuvan syvimpään olemukseen voi tutustua havainnollisella tavalla sekä opettajat että oppilaat. Lue lisää täältä.

Mediaohjaajaksi Sipoon kunnan kouluille?
Sipoon kunnan kouluille etsitään elokuva-harrastetuntien ohjaajaa lukuvuosille 2016-2018. Työ sopii media-alan ammattilaiselle/opiskelijalle, jolla on kokemusta lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Harrastetuntitoiminta on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa kulttuurin kärkihanketta, jossa pyritään parantamaan lasten kulttuurin saavutettavuutta. Koko hankkeen taustatietoa löytyy osoitteestawww.popupsipoo.org. Lisätietoja voi kysyä hankkeen koordinaattorilta Tuulia Tuoviselta os. tuulia.tuovinen(a)sipoo.fi

Lasten lukutaito ei siirry itsestään sähköiseen formaattiin
Lukukeskuksen teettämä tutkimus osoittaa, että lukutaito tai kyky ymmärtää lukemaansa ei sellaisenaan siirry digitaaliseen formaattiin, vaan sähkökirjojen lukemiseen täytyy erikseen harjaantua.  Neljäsluokkalaisten parissa toteutetun tutkimuksen tulokset osoittivat, että lapset kokivat kirjan lukemisen myönteisemmin kuin tabletilta lukemisen. Sähköisen kirjan lukeminen oli lapsille kuitenkin lähtökohtaisesti mieluisaa ja se koettiin hauskaksi, etenkin vähän lukevat kokivat tabletilta lukemisen myös innostavaksi. Kuitenkin verrattaessa kirjaa ja tablettia, kirja osoittautui suositummaksi. Lue lisää täältä.

Uusia mediakasvatuksellisia teoksia tulossa pian!
Nuorisotutkimusseura ry järjestää keskiviikkona 7.9.2016 Päivälehden museossa tilaisuuden, jossa julkistetaan kaksi lasten ja nuorten mediasuhteeseen pureutuvaa teosta: Media hanskassa sekä Solmukohtia. Tilaisuutta on myös mahdollista streemata livenä. Lue lisää tilaisuudesta ja julkistettavista teoksista täältä.

Espoo Ciné ja muita elokuvakasvatustärppejä
Syksy tuo tullessaan elokuvafestareita ja muita tapahtumia elokuvista kiinnostuneille. Mukana on myös paljon elokuvakasvatuksellista tapahtumaa. Mediakasvatusseura listasi muutamia tärppejä loppuvuodelle 2016.

Streamovie-palvelu oppilaitoksille nyt käytössä
Viihdepalvelun Streamovie-palvelu starttasi koekäytön jälkeen 1.8.2016. Streamovie on Viihdepalvelun elokuvalisenssiasiakkaille tarkoitettu uusi elokuvien streamaus-palvelu, joka tuo suuren määrän elokuvia opetustyön tueksi. Lue lisää täältä.

Yhteisellä kehittämisellä kohti entistä parempaa Mediataitoviikkoa
Tutustu Mediataitokoulun blogissa, kuinka Mediataitoviikkoa vietettiin tänä vuonna. Seuraavan Mediataitoviikon ilmoittautuminen alkaa pian. Pysy kuulolla seuraamalla muun muassa Mediataitokoulun Facebook-sivua taiTwitter-tiliä. Paljon uutta mediakasvatuksessa on myös tulossa. Esimerkiksi uudet opetussuunnitelmat korostavat mediaan liittyvien lukutaitojen tärkeyttä ja ne mahdollistavat mediakasvatuksen huomioon ottamisen entistä tiiviimmin. Mediataitoviikko on yksi konkreettinen keino edistää kouluissa kehitettävää monilukutaitoa.

human-725651_960_720

Tapahtumia

Espoo Cinén mediakasvatusseminaari 
Espoo Ciné (19-28.8.2016) järjestää mediakasvatusseminaarin 23.8. Tänä vuonna seminaarissa tarkastellaan laajemmin mediakasvatuksen kenttää. Keskiössä on tuttuun tapaan elokuva mutta aihetta lähestytään niin mediataiteen kuin pelikasvatuksen näkökulmasta. Esittelyssä myös Cinén oma eurooppalaisten lasten- ja nuortenelokuvien levityshanke Wrap! Lue lisää ohjelmasta ja aikataulusta täältä.

Mediakasvatusfoorumin ilmoittautuminen auennut
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestää viidennen Mediakasvatusfoorumin keskiviikkona 5.10.2016. Teemana tänä vuonna on ”Yhdessä tekeminen”. Päivän aikana Helsingin Ruoholahdessa pohditaan mm. yhdenvertaisuutta, Suomi 100 -juhlavuotta mediakasvatuksen näkökulmasta sekä tutkimustiedon hyödyntämistä käytännön työssä. Foorumiin osallistuminen on ilmaista, ja ilmoittautua voi 21.9. mennessä täällä.

Peliviikkoa vietetään marraskuussa viikolla 46 (14.-20.11.2016)
Kansallinen pelipäivä on tänä vuonna laajentunut virallisestikin Peliviikoksi. Peliviikon aikana pelataan yhdessä ja keskustellaan peleistä mediassa ja lähes 200 tapahtumassa eri puolilla Suomea. Tapahtumien ilmoittaminen Peliviikkoon alkaa perjantaina 19. elokuuta. Peliviikon markkinointimateriaaleja voit ladata osoitteestawww.peliviikko.fi. Lisätietoja antaa Tommi Tossavainen/KAVI (tommi.tossavainen(a)kavi.fi, 045 310 1412).

Kansainvälinen Mediakasvatusviikko 2016
Kansainvälistä Mediakasvatusviikkoa vietetään tänä vuonna 31.10.–5.11.2016. Viikon päätapahtuma järjestetään Sao Paolossa, Brasiliassa. Viikon pääteemana on kulttuurien välisen keskustelun uudet ajatusmallit. Viikon tarkoituksena on edistää mediakasvatuksen verkostoja ympäri maailman. Unesco kutsuu nyt kaikkia sidosryhmiään osallistumaan Mediakasvatusviikon juhlintaan järjestämällä tapahtumia paikallisesti tai verkossa – tai olemalla muuten vain mediakasvatuksellisesti aktiivinen. Tutustu myös vinkkeihin siitä, kuinka sinä voit Kansainvälistä Mediakasvatusviikkoa viettää!

movie-918655_960_720

Materiaaleja ja julkaisuja

En vägledning till vuxna och andra vuxna nära barn -opas nyt myös englanniksi, somaliaksi ja arabiaksi!
Ruotsin mediakasvatusviranomaisen, Statens medierådin, julkaisema vihapuhetta ja nettikiusaamista käsittelevä opas antaa vanhemmille konkreettisia vinkkejä mm. siihen miten lasten ja nuorten kanssa voi puhua heidän netinkäytöstään, miten siellä tulisi käyttäytyä ja kohdata mahdollisesti eteen tulevaa kiusaamista ja vihapuhetta. Tutustu oppaaseen täällä.

Selvitys: Pakolaiset ja turvapaikanhakijat sanomalehdissä
Suomen Lontoon instituutti ja Suomen Benelux-instituutti toteuttivat keväällä 2016 yhteistyönä selvityksen, joka tarkastelee pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin liittyviä sanomalehtitekstejä Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Belgiassa. Selvityksessä tutkittiin mm. millaista terminologiaa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista käytettiin ja mistä aiheista kirjoitettiin eniten. Mediakasvatuksellisesti selvitys on kiinnostava mm. siksi, että valitut termit ja näkökulmat muokkaavat alitajuntaisesti paljonkin sitä miten asioita koemme. Lue lisää selvityksestä täältä.

15.6.2016

Kesäkuun 2016 uutiskirje

woman-638384_640

Tässä uutiskirjeessä

 • Ruutuaika-teemaviikon ideointia
 • Kaksipäiväinen seminaari disinformaatiosta ja vihapuheesta
 • Kehitä opettajien osaamista verkkoaivoriihessä
 • Lapset mukaan Suuri lukuseikkailu -ideakilpailuun
 • Espoo Cinén mediakasvatusseminaari
 • Uusia väitöksiä medikasvatukseen liittyen

Jatka lukemista..

13.6.2016

Media and Information Literacy Education in Finland – Newsletter 1/2016

selfies-1149816_640

Greetings from the Finnish Society on Media Education!

The purpose of this newsletter is to provide information about the Finnish media education field and to present the latest research, innovations, projects, and organisations working with media education. The newsletter is published twice a year and keeps you updated on what is going on in the field of media education in Finland.  Jatka lukemista..

19.5.2016

Toukokuun 2016 uutiskirje

computer-1185626_640_muokattu

Tässä uutiskirjeessä

 • Merkitse kalenteriin: Seuran järjestämät teemaseminaarit 1.11. ja 1.12.!
 • Miksi pitäisi saada pelata ja someilla työajalla? -luennon slidet ja käytännön vinkit talteen
 • OKM käynnistää toimintaohjelman vihapuheen ja rasismin estämiseksi
 • Hae Evens Prize for Media Education -palkintoa – Viedään suomalaista mediakasvatusosaamista maailmalle!
 • Uusi opimuseossa.fi-verkkosivu avautunut

Jatka lukemista..

17.3.2016

Mediekunskap.fi -nyhetsbrev: våren 2016

I detta nyhetsbrev

 • Träff för mediekunskapsaktörer 7.4. på Pelitalo i Helsingfors
 • Sällskapet för mediefostran har publicerat en materialsamling som handlar om mediefostran inom den grundläggande utbildningen
 • Mycket nytt undervisningsmaterial

Jatka lukemista..

16.3.2016

Maaliskuun 2016 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä:

 • Koulutuksesta tietoa alle kouluikäisten lasten digipelaamisesta
 • Uusia materiaaleja ikäihmisten mediataitojen tueksi
 • Lasten yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa puhuttaa

Jatka lukemista..

17.2.2016

Helmikuun 2016 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • SomeJam kokoaa koodarit ja nuorisotyöntekijät yhteen
 • Globaalikasvatusta mediakasvatuksellisin keinoin
 • Väitös: Nuorten medioiden käyttö yksilöllistä ja verkkoon painottuvaa

Jatka lukemista..

20.1.2016

Tammikuun 2016 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Koosteet mediakasvatuksesta varhaiskasvatuksessa sekä lasten ja nuorten mediatrendeistä
 • Lähdekritiikki puhuttaa Sanomalehtiviikolla
 • Mediataitoviikolla poikkeustila päällä ja tunteet pinnassa

Jatka lukemista..

28.12.2015

Media and Information Literacy Education in Finland – Newsletter 2/2015

The purpose of this newsletter is to provide information about the Finnish media education field and to present the latest research, innovations, projects and organisations working with media education. The newsletter is published twice a year and it keeps you updated on what’s going on in Finland in the field. Thank you for subscribing!

Jatka lukemista..

11.12.2015

Joulukuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Mediakasvatusseuran 10-vuotisjuhlajulkaisu ja poimintoja juhlaseminaarista
 • Educa-messut lähestyvät — mediakasvatustoimijat mukana Mediakasvatuksen torilla
 • Museot ja mediakasvatus -julkaisu tarjoaa vinkkejä museoiden mediakasvatustyöhön

Jatka lukemista..

1 2 3
 • Uusimmat uutiset

 • Kategoriat