Tältä sivulta löydät Mediakasvatusseuran lähettämät uutiskirjeet. Uutiskirjeiden tilauslomakkeet löydät etusivun oikeasta laidasta.

Uutiskirjeiden aikataulu / syksy 2015

Mediakasvatus.fi -uutiskirje: 18.8., 15.9., 20.10., 17.11., 10.12.

Mediekunskap.fi -nyhetsbrev: 21.10.

Kansainvälinen uutiskirje: 9.12.

Haluatko oman uutisesi, tapahtumasi tai materiaalisi mukaan uutiskirjeisiin? Lähetä otsikolla varustettu, noin yhden kappaleen mittainen teksti sekä yhteystietosi osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi viimeistään kahta työpäivää ennen uutiskirjeen julkaisuajankohtaa. Pidätämme oikeuden tiivistää ja muokata tekstejä.

18.11.2015

Marraskuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Liity Mediakasvattajien verkostoon Facebookissa!
 • Vaikuta varhaiskasvatussuunnitelmaan ja nuorisolakiin, vastaa mediakasvatusta kartoittavaan kyselyyn
 • Uutta materiaalia alakouluille, ikäihmisten mediasivistykseen ja moneen muuhun

Mediakasvatusseura tiedottaa

Mediakasvattajien verkosto
Mediakasvatusseura on luonut Facebookiin Mediakasvattajien verkosto -ryhmän. Ryhmä on Mediakasvatusseuran moderoima asiantuntija- ja ammattilaisverkosto kaikille mediakasvatuksen parissa toimiville. Verkoston avulla pyrimme lisäämään tietoa mediakasvatuksesta ja edistämään myönteistä mediakulttuuria sekä siitä käytävää julkista keskustelua. Mediakasvattajien verkosto tarjoaa valtakunnallisen foorumin keskustelulle, tutkimuksen ja käytännön vuoropuhelulle sekä uusille ideoille. Tervetuloa mukaan täällä!

Osallistu Mediakasvatus.nyt 2025 -juhlaseminaariin netin välityksellä
Helsingissä 3.12. järjestettävä Mediakasvatus.nyt 2025 -juhlaseminaari on täynnä, mutta mediakasvatuksen tulevaisuuteen luotaavaa tapahtumaa on mahdollista seurata reaaliajassa netin välityksellä. Seuraa tiedotusta etäosallistumismahdollisuudesta täällä.

Ruotsinkielisten mediakasvatustoimijoiden tapaaminen 7.12.
Onko organisaatiossasi mediakasvatustoimintaa myös ruotsiksi? Mediakasvatusseura ja Folkhälsan järjestävät yhdessä ruotsinkielisten mediakasvatustoimijoiden tapaamisen Folkhälsanin toimitiloissa Helsingissä (Topeliuksenkatu 20) maanantaina 7.12. klo 14-16. Ilmoittaudu 2.12. mennessä Isabella Holmille, isabella.holm(at)mediakasvatus.fi, +358 50 501 7330. Lisätetoa täältä.

Uutisia

Varhaiskasvatus kommentoitavana verkossa 23.11. asti
Opetushallitus työstää parhaillaan uusia varhaiskasvatussuunnitelman perusteita ja nyt kaikilla varhaiskasvatuksen kehittämisestä kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua suunnitelman työstämisprosessiin verkkokommentoinnin kautta. Kommentit toimivat tietona varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden valmisteluun ja kommentointi tarjoaa mahdollisuuden myös mediakasvatuksellisen näkökulman esiin nostamiseen varhaiskasvatuksessa. Lue koko uutinen sivuiltamme.

Ehdotus nuorisolain uudistamiseksi laajalle lausuntokierrokselle
Nuorisolain sisältöä on ollut tarve ajantasaistaa vastaamaan nuorisotyön ja -politiikan tämänhetkisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin. Nuorisolain uudistamista pohtineen työryhmän ehdotus nuorisolain uudistamiseksi on lähtenyt laajalle lausuntokierrokselle. Tavoitteena on saada nuorten mielipiteet ja lausunnot sekä toimijoiden näkemykset mukaan nuorisolain jatkovalmisteluun. Lausuntokierros päättyy 30.11.2015. Lisätietoa täällä.

Osallistu Hyvä medialukutaito 2013–2016 -kyselyyn
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti toteuttaa mediakasvatustoimintaa kartoittavan Hyvä medialukutaito 2013–2016 -kyselyn. Kysely pohjautuu opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyössä toimialan kanssa laatimiin kulttuuripoliittisiin suuntaviivoihin medialukutaidon edistämiseksi. Se on tarkoitettu kaikille mediakasvatustyötä Suomessa tekeville organisaatioille. Kyselyn vastausten pohjalta tehdään koonti Suomessa tehdystä mediakasvatustoiminnasta. Kyselyyn pääset vastaamaan 6.12.2015 asti täällä.

Hae mukaan kansainväliseen Digital Youth -seminaariin
Belgian Leuvenissa 8.-14.5.2016 järjestettävä Digital Youth -seminaari saattaa yhteen nuorisotyöntekijöitä Suomesta, Belgiasta, Romaniasta, Alankomaista ja Englannista ja tarjoaa mahdollisuuden hakea ideoita nuorten parissa toteutettavaan digitaaliseen työhön. Suomesta järjestelyissä mukana oleva Verke hakee nyt seminaariin suomalaisia kuntien, järjestöjen ja seurakuntien työntekijöitä, joilla on kokemusta median hyödyntämisestä nuorten kanssa tehtävässä toiminnassa. Lue lisää seminaarista ja hae mukaan 14.12. mennessä!

Media Education Conferencen esityksiä verkosta
Lapissa kesäkuussa 2015 järjestetyn Media Education Conferencen (MEC 2015) esityksiä on koottu nyt verkkoon kaikkien saataville. Mediakasvatuksen tutkijoille ja asiantuntijoille suunnatun konferenssin aikana jaettiin ideoita ja ajatuksia muun muassa mediakasvatuksen tutkimuksen ajankohtaisiin suuntaviivoihin, tieto -ja viestintätekniikan opetuskäyttöön ja oppimisympäristöihin liittyen. Pääset tutustumaan esityksiin täällä.

Avoin työpaikka: median suunnittelijaopettaja
Helsingin kaupungin suomenkielinen työväenopisto etsii median suunnittelijaopettajaa vakinaiseen työsuhteeseen 1.3.2016 alkaen. Median suunnittelijaopettajan tehtäviin kuuluu median opetus valittavan henkilön omalta median erityisosaamisalalta ja median opetuksen suunnittelu koko opistoon eri median aloilta. Suunnittelutyö painottuu valittavan henkilön erityisosaamisen ja sen lähialojen suunnitteluun. Tehtävässä edellytetään vahvaa näkemystä digitaalisesta mediasta, sen opettamisesta ja kehittämisestä. Hakuaika päättyy 15.12. Lue lisää täältä.

Avoin työpaikka: nuorten parissa toimiva erikoiskirjastovirkailija
Espoon Sellon nuortenosasto Pointtiin haetaan erikoiskirjastovirkailijaa sijaisuuteen ajalla 19.11.2015 – 31.8.2016. Erikoiskirjastovirkailijan tehtäviin kuuluu asiakaspalvelu, nuorten kanssa toimiminen ja tapahtumatuotanto. Erikoiskirjastovirkailija osallistuu yläasteikäisten ja lukiolaisten kouluyhteistyöhön, myös yhteistyössä nuorisonohjaajien kanssa. 3.12. päättyvässä haussa arvostetaan mm. kokemusta yläasteikäisten kanssa tehtävästä kouluyhteistyöstä ja mediakasvatuksesta. Lue lisää täältä.

 

Uusia materiaaleja ja julkaisuja

Opetuksen ja oppimisen muutos 2016 -julkilausuma
Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Koulu Kaikkialla -hankkeen julkilausuma on nyt saatavilla sähköisessä muodossa. Yhdessä. Luovasti. Oppien. Opetuksen ja oppimisen muutos 2016 -julkilausumassa tarkastellaan opetuksen ja oppimisen muutosta oppimisen kaikkiallisuuden näkökulmasta. Julkilausumassa pohditaan muun muassa, miten koulun ulkopuolella opittuja tietoja ja taitoja tulisi hyödyntää koulutyöskentelyssä sekä sitä, miten koulussa oppiminen kytkeytyisi entistä paremmin lasten ja nuorten elämään. Lue lisää täällä.

Netikäs -mediasivistysmateriaalisarja ikäihmisille
LähiVerkon 6-osainen Netikäs -mediasivistysmateriaalisarja on suunnattu erityisesti ikäihmisten mediasivistyksen tueksi. Sarja tukee ja auttaa tämän päivän mediamaailman ymmärtämisessä. Sen osat ovat Media ennen ja nyt, Sosiaalinen media, Tietoturva, Tekijänoikeudet, Identiteetti, rooli ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen sekä Digitaalinen pelaaminen. Materiaalisarjan ensimmäinen osa on nyt ilmestynyt ja siihen voi tutustua täällä.

Uudistunut Koulumaailma -sivusto
Aamulehden Koulumaailma -sivusto on uudistunut. Koulumaailma antaa ideoita sanomalehden monipuoliseen opetuskäyttöön, ja sivustolla on muun muassa Vinkkipankki -osio, joka kokoaa sanomalehden käyttöön liittyviä opetusideoita eri aihealueisiin liittyen. Materiaalia löytyy aina esiopetuksesta toiselle asteelle. Koulumaailma tarjoaa oppituntivinkkien lisäksi tietoa koululaisvierailuista, tapahtumista ja muusta koululaistoiminnasta. Lisätietoja täällä.

Lapset ja media – kasvattajan opas nyt myös selkokielellä suomeksi ja ruotsiksi
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on tuottanut selkokielisen Lapset ja media -oppaan, joka pohjautuu usean järjestön kanssa yhteistyössä tehtyyn kasvattajille suunnattuun oppaaseen. Selkokieli on tarkoitettu henkilöille, joilla on vaikeuksia lukemisessa tai ymmärtämisessä (tai molemmissa). Ilmaisen oppaan voi ladata suomeksi ja ruotsiksi pdf-tiedostona tai tilata painettuna osoitteesta kavi.fi/meku/julkaisut.

Consumer Classroom – materiaalia kuluttajakasvatukseen
Consumer Classroom on EU:n laajuinen interaktiivinen sivusto, joka tarjoaa yhteistoiminnallisia työvälineitä opettajille ja kasvattajille kuluttajakasvatuksen tueksi. Medialukutaito on yksi materiaalien teemoista. Sivuston tarjoamien työvälineiden avulla voi suunnitella ja jakaa oppitunteja muiden opettajien ja oppilaiden kanssa. Materiaaleja on saatavilla eri EU:n kielillä, myös suomeksi. Tutustu materiaaliin tarkemmin täällä.

Oppimateriaali aikakauslehtien teosta alakouluille
Aikakausmedian tuottama Mitä täällä tapahtuu? -oppimateriaali avaa alakouluille aikakauslehden tekoa. Oppimateriaalissa tutustutaan Mitä nyt? -lehden toimitukseen ja siihen, mitä kaikkea toimittajat ja muut lehden tekoon osallistuvat oikeastaan tekevät. Oppimateriaalin ryhmätehtävät ohjaavat oman lehden tekemiseen: siihen, miten ideasta syntyy hyvän suunnittelun ja toimitustyön tuloksena valmis lehti.

 

Tulevia tapahtumia ja koulutuksia

Hyvää Kansallista pelipäivän viikkoa!
Kansallista pelipäivää vietetään tulevana lauantaina 21.11. Pelikasvattajien verkoston sekä paikallisten toimijoiden järjestämän Pelipäivän tavoitteena lisätä peleistä käytävää keskustelua sekä pelata yhdessä. Tänä vuonna Kansallinen pelipäivä keskittyy erityisesti aikuisten pelaamiseen. Kansallisen pelipäivän teemaviikolla järjestetään erilaisia pelitapahtumia ja osana Kansallista pelipäivää palkitaan myös Vuoden pelikasvattajan. Lisäksi Kansallisen pelipäivän viikolla järjestetään muun muassa Pelit kiertoon! -tempaus, jossa lahjoitetaan pelejä ja pelilaitteita niitä tarvitseville tahoille. Lue lisää täällä.

Museot mediakasvattajina -seminaari Helsingissä 1.12.
Suomen museoliiton ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran Linkki – museot mediakasvattajiksi -yhteishankkeen seminaari järjestetään Helsingissä 1.12. klo 12-16. Maksuton seminaari on suunnattu museoalan työntekijöille, mediakasvattajille, opettajille ja opiskelijoille. Linkki – museot mediakasvattajiksi -hankkeen tavoitteena on vakiinnuttaa museoiden asema mediakasvattajina lisäämällä museoiden ja muiden mediakasvatuksen toteuttajien molemminpuolista tietämystä toistensa toiminnasta ja yhteistyömahdollisuusista Seminaarissa jaetaan kokemuksia kaksivuotisen hankkeen ajalta ja julkaistaan Museot ja mediakasvatus -julkaisu. Mediakasvatusyhteistyön alueellisia mahdollisuuksia esittelee Mediakasvatusseuran koordinaattori Rauna Rahja. Lue lisää seminaarista.

Aika digittää -seminaari Mikkelissä 15.12.
Erityisnuoret ja digiajan osallisuuden tukeminen monialaisissa toimintaympäristöissä -hankkeen avausseminaari järjestetään 15.12.2015 Mikkelin ammattikorkeakoululla. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Ohjelma sisältää luentoja ja työpajoja, ja seminaarissa käsitellään muun muaassa sosiaalisia kirjastoja, teknologian ja digiajan yhteisöjä sekä selkokieltä verkossa. Ilmoittaudu mukaan 9.12. mennessä. Lisätietoja löytyy täältä.

23.10.2015

Mediekunskap.fi-nyhetsbrev: hösten 2015

I detta nyhetsbrev

 • Träff för mediekunskapsaktörer 7.12 i Helsingfors
 • Sällskapet för mediefostran fyller 10 år – anmälningen öppnad till jubileumsseminariet 3.12
 • Hur kan man behandla flyktingfrågan, rasism, konfliktnyheter och hatprat med barn och unga? Sällskapet för mediefostran’s sammanställning stöder behandlingen av aktuella sociala och samhälleliga fenomen

Jatka lukemista..

22.10.2015

Lokakuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Ilmoittaudu nyt Mediakasvatusseuran juhlavuosiseminaariin!
 • Miten puhua lapsille pakolaisista? Mitä on mediakasvatus nuorisotyössä? Tutustu uusiin materiaalikoosteisiimme!
 • Julkaisu Monilukutaito kaikki kaikessa tarjoaa tukea monilukutaidon ymmärtämiseen ja opettamiseen.

Jatka lukemista..

14.9.2015

Syyskuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • ​Osallistu mediakasvatuksen tulevaisuutta hahmottelevaan paneeliin 14.9.-27.9!
 • Valmistaudu kurkistamaan vuoteen 2025, Mediakasvatusseuran 10-vuotisseminaari on pian täällä!
 • Uudesta julkaisusta tukea nuorisotyölliseen mediakasvatukseen

Jatka lukemista..

18.8.2015

Elokuun 2015 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä mm.:
 • Merkkaa kalenteriin uudet mediakasvatukselliset koulutus- ja messutapahtumat
 • Uusia julkaisuja nuorisotyön tueksi
 • Elokuvapainotteinen tapahtumasyksy

Jatka lukemista..

10.6.2015

Kesäkuun 2015 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä mm.:

 • Mediakasvatusseura hakee viestintäharjoittelijaa
 • KAVIn Mediakasvatusfoorumi ja tutkijoiden keskustelutilaisuus
 • Uusia kotimaisia ja kansainvälistä julkaisua

Jatka lukemista..

15.5.2015

Toukokuun 2015 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä mm.:

 • Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tukea mediakasvatushankkeille
 • Ison Pajan mediakasvatusseminaarin päivämäärä varmistui
 • SoMe ja nuoret 2015 – uutta tutkimustietoa suomalaisten nuorten somen käytöstä

Jatka lukemista..

23.4.2015

Huhtikuun 2015 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä mm.:

 • Mediakasvatusseuran hallituksen uusi puheenjohtaja sekä uudet jäsenet
 • Nuorisotyöpäivät Seinäjoella käynnistyvät huomenna 15.4.
 • Uunituoreita julkaisuja sekä oppimateriaaleja

Jatka lukemista..

18.3.2015

Maaliskuun 2015 uutiskirje

 Tässä uutiskirjeessä mm.:

 • Mediakasvatusseuran uudesta julkaisusta vinkkejä oman mediakasvatusverkoston kehittämiseen
 • Monilukutaidon perusteet -seminaarin antia saatavana verkossa
 • Uusia materiaaleja sekä julkaisuja mediakasvattajan työn tueksi

Jatka lukemista..

17.2.2015

Helmikuun 2015 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä mm.:

 • Monilukutaitoseminaari lähestyy, ilmoittautuminen päättyy 19.2.!
 • Vastaa Mediakasvatus.fi -uutiskirjeen käyttäjäkyselyyn ja voita kirjapalkintoja
 • Mediataitoviikon materiaalit käytettävissä ympäri vuoden

Jatka lukemista..

1 2
 • Uusimmat uutiset

 • Kategoriat