Tältä sivulta löydät Mediakasvatusseuran lähettämät uutiskirjeet. Uutiskirjeiden tilauslomakkeet löydät etusivun oikeasta laidasta.

Uutiskirjeiden aikataulu / kevät 2016

Mediakasvatus.fi -uutiskirje: 20.1., 17.2., 16.3., 13.4., 18.5., 15.6.

Mediekunskap.fi -nyhetsbrev: 17.3.

Kansainvälinen uutiskirje: (16.12.2015), 25.5.

Haluatko oman uutisesi, tapahtumasi tai materiaalisi mukaan uutiskirjeisiin? Lähetä otsikolla varustettu, noin yhden kappaleen mittainen teksti sekä yhteystietosi osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi viimeistään kahta työpäivää ennen uutiskirjeen julkaisuajankohtaa. Pidätämme oikeuden tiivistää ja muokata tekstejä.

19.5.2016

Toukokuun 2016 uutiskirje

computer-1185626_640_muokattu

Tässä uutiskirjeessä

 • Merkitse kalenteriin: Seuran järjestämät teemaseminaarit 1.11. ja 1.12.!
 • Miksi pitäisi saada pelata ja someilla työajalla? -luennon slidet ja käytännön vinkit talteen
 • OKM käynnistää toimintaohjelman vihapuheen ja rasismin estämiseksi
 • Hae Evens Prize for Media Education -palkintoa – Viedään suomalaista mediakasvatusosaamista maailmalle!
 • Uusi opimuseossa.fi-verkkosivu avautunut

Mediakasvatusseura tiedottaa

Ruutuaika-kyselyn raportti julkaistaan toukokuussa
Mediakasvatusseura on laati kyselyn ruutuaika-käsitteestä, johon vatsasi yli 60 mediakasvatusalan ammattilaista. Aloite ruutuaika-keskustelulle tehtiin Mediakasvattajien verkosto -facebook-ryhmässä huhtikuussa. Keskustelun pohjaksi halusimme selvittää mediakasvatuksen parissa toimivien ammattilaisten näkemyksiä ruutuaika-käsitteestä, joka nousee usein esiin mediakeskusteluissa. Kyselyn alustavissa tuloksissa on havaittavissa selkeä tarve luokitella lasten mediankäyttöä jollain tavalla, mutta ruutuaika-termi nähdään vanhentuneena ja liiaksi aikaan sisällön kustannuksella keskittyvänä terminä. Raportti julkaistaan toukokuun aikana Mediakasvatus.fi:ssä.


Merkitse syksyn seminaarit kalenteriin: Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus 1.11. ja Disinformaatio & valemediat 2.12.!
Mediakasvatusseura jatkaa syksyllä 2016 ajankohtaisiin aiheisiin tarttuvaa teemaseminaarien sarjaa. Yhden seminaarin sijaan järjestämme tänä vuonna kaksi tapahtumaa. Ensimmäisenä vuorossa on 1.11. Helsingissäjärjestettävä Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus -seminaari, jossa mm. pohditaan, millaisia kysymyksiä alaikäisillä on mediassa nähtyihin seksikuvauksiin liittyen, miten nuoret tulkitsevat pornografiaa, miksi tytöt seksiviestittelevät, millä kriteeristöillä kuvaohjelmien seksuaalisten sisältöjen ikärajat asetetaan ja millaisia erityiskysymyksiä seksuaalikasvatuksessa nousee suhteessa mediaan.

Toinen seminaari käsittelee disinformaatiota ja valemediaa mediakasvatuksen näkökulmasta. Seminaari järjestetään Helsingissä 1.12. Jos sinulle tulee mieleen asiantuntijoita tai näkökulmia joiden olisi hyvä olla tapahtumassa esillä – tai jos haluaisit tehdä muuten yhteistyötä aiheeseen liittyen – lähetä viestiä Isabellalle (isabella.holm@mediakasvatus.fi, 050 501 7330) toukokuun aikana.


Miksi pitäisi saada pelata ja someilla työajalla? -luennon slidet ja käytännön vinkit talteen
Verke ja Mediakasvatusseura järjestivät yhteisen ohjelmaosion vuoden 2016 Allianssiristeilyllä 13-14.4. digitaaliseen nuorisotyöhön liittyen. Luennossa käsiteltiin nuorisotyöntekijöiden käsityksiä nuorten digitaalisista mediataidoista sekä niistä tarpeista joita nuorisotyön alalla on suhteessa mediakasvatukseen. Luennon slidet löydät kokonaisuudessaan täältä. Ohjelmaan kuului myös ryhmäkeskusteluita, joissa nuorisotyöntekijät pohtivat nuorten digitaaliseen mediakulttuuriin liittyviä ilmiöitä ja jakoivat vinkkejä niiden käyttöön nuorisotyön arjessa. Osallistujien mainioihin vinkkeihin voit tutustua täällä.


Educa 2017: Ilmoittautuminen Mediakasvatuksen torille on auki
Educa-messuill tuotetaan jälleen ensi vuonna mediakasvatustoimijoiden yhteinen osasto – Mediakasvatuksen tori – jonka järjestelyjä koordinoi Mediakasvatusseura. Onko taustatahollasi kiinnostusta olla mukana? Ilmoittautuminen torille on auki 15.6. asti, paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Asiassa voi olla yhteydessä Isabellaan (isabella.holm@mediakasvatus.fi, 050 501 7330).

Uutisia

OKM käynnistää toimintaohjelman vihapuheen ja rasismin estämiseksi
Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää ministeri Sanni Grahn-Laasosen johdolla laajan ohjelman vihapuheen ja rasismin ehkäisemiseksi ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistämiseksi. Toimintaohjelma sisältää kymmenen toimenpidettä, jotka kohdistuvat muun muassa opetushenkilöstön koulutukseen, nuorisotyöhön, liikuntaan ja uskontojen vuoropuheluun. Lue lisää.


Evens Prize for Media Education -palkinto
Haku viidennen kerran jaettavaan Evens Prize for Media Education -palkintoon on nyt avoinna. Mediakasvatuspalkinto palkitsee eurooppalaisen projektin, joka auttaa 12-18-vuotiaita nuoria kyseenalaistamaan, analysoimaan ja arvioimaan mediaa. Lue tarkemmat ohjeet täältä. Haukuaiaka päättyy 16.8.2016. Palkinnon arvo on 25 000€.


Selvitys perusopetuksen digitalisaatiosta valmistunut
Opetus- ja kulttuuriministeriön selvityksen tavoitteena oli saada selville mm. millainen on oppimisympäristöjen digitalisaation nykytilanne perusopetuksessa eri puolilla maata, miten digitaalisia oppimisympäristöjä hyödynnetään osana opetusta sekä mitkä ovat opettajien edellytykset hyödyntää digitaalisia oppimistuotteita. Lue lisää täältä.


Uusi Opimuseossa.fi-verkkosivusto avautunut
Linkki – museot mediakasvattajiksi -hankkeen lopputyönä valmistunut opimuseossa.fi on avautunut. Verkkosivusto tarjoaa mm. ideoita ja aineistoja mediakasvatukseen museoissa, kokoaa linkkejä museoiden avoimiin kulttuuriaineistoihin, verkkonäyttelyihin ja pelillisiin sisältöihin. Sivusto on suunnattu opettajille, mutta siitä hyötyvät myös museoammattilaiset, opiskelijat ja mediakasvattajat.


SoMe ja nuoret 2016 -kysely
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut ja ebrand Suomi Oy selvittävät SoMe ja nuoret 2016 -kyselyssä 13-29-vuotiaiden nuorten sosiaalisen median palveluiden käyttöä ja läsnäoloa. Vastaa kyselyyn täällä, vastanneiden kesken arvotaan palkintoja! Vastaava tutkimus on toteutettu vuosina 2013 ja 2015.


EHYT ry hakee puolipäiväistä verkkopedagogia
EHYT ry hakee määräaikaiseen työsuhteeseen puolipäiväistä verkkopedagogia 1.9.-31.12.2016 väliselle ajalle. Työaika on 50 % osuus kokopäivätyöstä, työajat sijoittuvat pääsääntöisesti iltapäiville ja ovat erikseen sovittavissa. Kiinnostuitko? Lue lisää ja lähetä hakemus palkkatoiveineen 15.6.2016 mennessä.

Tapahtumia

Developing Digital Youth work -seminaari Oulussa 13-17.9.2016
Cimo järjestää digitaaliseen nuorisotyöhon keskittyvän Developing Digital Youth work -seminaarin Oulussa. Tapahtuma kerää yhteen alan osaajia ympäri Suomen ja Euroopan. Seminaarin päämääränä on selventää digitaalisen nuorisotyön konseptia, tunnistaa alan haasteita ja kehittää alaa eteenpäin. Hae mukaan 22.5.2016 mennessä Salto-Youthin sivuilla, jossa on myös lisätietoa aiheesta. Seminaariin valitaan 30 osallistujaa.


Laita päivä muistiin: Mediakasvatusfoorumi 5.10.2016
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestää viidennen Mediakasvatusfoorumin Helsingin Ruoholahdessa keskiviikkona 5.10.2016. Mediakasvatuksen kansalliseen edistämiseen keskittyvä foorumi on suunnattu julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin päättäjille ja suunnittelijoille sekä mediakasvatuksen tutkijoille ja asiantuntijoille. Ilmoittautumisesta tiedotetaan kesän aikana.


Citizens of Mediated World -konferenssin puheenvuorot katsottavissa
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ja Nordicom järjestivät 2.5.2016 Finlandia-talolla konferenssin, jossa esillä oli mediakasvatuksen ajankohtaiset aiheet Pohjoismaissa ja Baltian maissa. Konferenssin pääpuheenvuorot, opetus- ja kulttuuriministeri Grahn-Laasosen puhe sekä konferenssin paneelikeskustelu ovat katseltavissa YouTubessa tämän linkin kautta.

Materiaaleja

Media Guide kehittää aikuisten medialukutaitoa englanniksi ja arabiaksi
Kansanvalistusseura on julkaissut medialukutaito-oppaan verkossa. Media Guide on ensimmäinen aikuisille suunnattu mediakasvatusmateriaali, joka on Suomessa tuotettu englannin lisäksi arabian kielellä. Kattava opas johdattaa lukijansa median toimintatapoihin digitaalisella ajalla, tutustuttaa journalismin etiikkaan ja antaa työkaluja median sisältöjen kriittiseen analyysiin. Mediaopas yhdistelee esimerkkejä Suomen ja muiden länsimaiden sekä Lähi-idän mediasta.


Herkkien korvien tehtäväkortit 2
Sara Sintosen ja Emilia Erfvingin Herkkien korvien tehtäväkortit 2 on jatko-osa esiopetukseen ja perusopetuksen alaluokille suunnatulle opetusmateriaalille. Tehtäväkortit on kaksiosainen kokonaisuus, jossa tavoitteena on tarkastella ääntä totutusta poikkeavalla tavalla, tarkastelun apuna toimivat kuvat. Teoksesta löydät myös vinkkejä korttien aihemaailmojen käsittelyyn. Lue lisää täältä.


Yhdessä – Sarjakuvia seksin ja ihmissuihteiden kirjosta
Sexpon ja Maria Björklundin yhteistyöllä syntyneet Yhdessä-sarjakuvat puhuvat seksistä ja ihmissuhteista suoraan ja kiertelemättä sekä kuvan että sanan keinoin. Sarjakuvien aiheet on valittu sillä perusteella, että ne tukisivat seksuaaliopetusta ja -kasvatusta, mutta käsittelisivät myös sellaisia aiheita, jotka jäävät esimerkiksi koulujen seksuaalikasvatuksen ulkopuolelle.


Ympäristö- ja globaalikasvatukseen sopivia verkkomateriaaleja julkaistu
Suomen Kultturiperintökasvatuksen seura on julkaissut erityisesti ympäristö ja globaalikasvatukseen sopivia verkkomateriaaleja. Operaatio maailmanperintö -peli yläkouluikäisille edistää maailmanperintötietoutta yhteistyössä koulujen ja maailmanperintökohteiden kanssa. Kulttuurin vuosikello puolestaan on oppimateriaalipankki, jonne on koottu kulttuurisesti kestävää kasvatuksen materiaalia opettajien käyttöön.

person-915717_640

Julkaisuja

Luovuus & leikillisyys kirjastossa -projektin hankeraportti
Vantaan kaupunginkirjasto on Mediakasvatuksellinen värkkäämö -hankkeessa tutkinut onko mediakasvatuksellisesta taidetoiminnasta kehitettävissä pedagoginen kirjastopalvelu, josta kirjastoissa aikaansa viettävät lapset ja nuoret innostuisivat ja johon he sitoutuisivat. Hanke onnistui osoittamaan, että kirjasto voi olla luovuutta ja leikillisyyttä tukeva yhdessä tekemisen paikka, vaikka sen tilat eivät olisikaan suuret ja hulppeat. Lue lisää hankkeesta täältä.

 

 

17.3.2016

Mediekunskap.fi -nyhetsbrev: våren 2016

I detta nyhetsbrev

 • Träff för mediekunskapsaktörer 7.4. på Pelitalo i Helsingfors
 • Sällskapet för mediefostran har publicerat en materialsamling som handlar om mediefostran inom den grundläggande utbildningen
 • Mycket nytt undervisningsmaterial

Jatka lukemista..

16.3.2016

Maaliskuun 2016 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä:

 • Koulutuksesta tietoa alle kouluikäisten lasten digipelaamisesta
 • Uusia materiaaleja ikäihmisten mediataitojen tueksi
 • Lasten yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa puhuttaa

Jatka lukemista..

17.2.2016

Helmikuun 2016 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • SomeJam kokoaa koodarit ja nuorisotyöntekijät yhteen
 • Globaalikasvatusta mediakasvatuksellisin keinoin
 • Väitös: Nuorten medioiden käyttö yksilöllistä ja verkkoon painottuvaa

Jatka lukemista..

20.1.2016

Tammikuun 2016 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Koosteet mediakasvatuksesta varhaiskasvatuksessa sekä lasten ja nuorten mediatrendeistä
 • Lähdekritiikki puhuttaa Sanomalehtiviikolla
 • Mediataitoviikolla poikkeustila päällä ja tunteet pinnassa

Jatka lukemista..

28.12.2015

Media and Information Literacy Education in Finland – Newsletter 2/2015

The purpose of this newsletter is to provide information about the Finnish media education field and to present the latest research, innovations, projects and organisations working with media education. The newsletter is published twice a year and it keeps you updated on what’s going on in Finland in the field. Thank you for subscribing!

Jatka lukemista..

11.12.2015

Joulukuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Mediakasvatusseuran 10-vuotisjuhlajulkaisu ja poimintoja juhlaseminaarista
 • Educa-messut lähestyvät — mediakasvatustoimijat mukana Mediakasvatuksen torilla
 • Museot ja mediakasvatus -julkaisu tarjoaa vinkkejä museoiden mediakasvatustyöhön

Jatka lukemista..

18.11.2015

Marraskuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Liity Mediakasvattajien verkostoon Facebookissa!
 • Vaikuta varhaiskasvatussuunnitelmaan ja nuorisolakiin, vastaa mediakasvatusta kartoittavaan kyselyyn
 • Uutta materiaalia alakouluille, ikäihmisten mediasivistykseen ja moneen muuhun

Jatka lukemista..

23.10.2015

Mediekunskap.fi-nyhetsbrev: hösten 2015

I detta nyhetsbrev

 • Träff för mediekunskapsaktörer 7.12 i Helsingfors
 • Sällskapet för mediefostran fyller 10 år – anmälningen öppnad till jubileumsseminariet 3.12
 • Hur kan man behandla flyktingfrågan, rasism, konfliktnyheter och hatprat med barn och unga? Sällskapet för mediefostran’s sammanställning stöder behandlingen av aktuella sociala och samhälleliga fenomen

Jatka lukemista..

22.10.2015

Lokakuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

 • Ilmoittaudu nyt Mediakasvatusseuran juhlavuosiseminaariin!
 • Miten puhua lapsille pakolaisista? Mitä on mediakasvatus nuorisotyössä? Tutustu uusiin materiaalikoosteisiimme!
 • Julkaisu Monilukutaito kaikki kaikessa tarjoaa tukea monilukutaidon ymmärtämiseen ja opettamiseen.

Jatka lukemista..

1 2 3
 • Uusimmat uutiset

 • Kategoriat