17.8.2016Arla Pitkämäki

Elokuun 2016 uutiskirje

pokemon-1575830_960_720
Tässä uutiskirjeessä

  • Educa 2017 – mukaan mediakasvatuksen torille?
  • Kaikki kuvaa EDU -sivusto: kamerakynän pedagogiikkaa opiskelemaan verkossa
  • Elokuva-harrastetuntien ohjaajaa haetaan Sipooseen
  • Elokuvakasvatustärppejä loppuvuodelle
  • Uutta blogissa: Tuulahdus pohjoisesta mediakasvatuksesta

Mediakasvatusseura tiedottaa

Educa 2017 – mukaan Mediakasvatuksen torille?
Vuoden 2017 Educa-messut järjestetään 27.1.-28.1.2017, teemalla ”Suomi 100 vuotta – Oppimista ja sivistystä”. Mukana messuilla on tänäkin vuonna mediakasvatusalan ammattilaisten järjestämä Mediakasvatuksen tori, jossa suomalaisen mediakasvatuksen kärkeä voi tulla tapaamaan. Torille on mahdollista vielä liittyä mukaan, mukana ovat jo Mediakasvatusseura, KAVI, Koulukino, TTVK, M&M Viihdepalvelut, AV-arkki, IhmeFilmi ja EspooCiné. Kiinnostuneet voivat olla yhteydessä IsabellaHolmiin (isabella.holm(a)mediakasvatus.fi, +358 50 501 7330). Sitova ilmoittautuminen on tehtävä viimeistään 31.8.2016. Hyppää mukaan hyvään remmiin!

Ruutuaikaviikko tulee 10.10.-14.10!
Mediakasvatusseura toteutti keväällä kyselyn mediakasvattajien suhtautumisesta ruutuaika-termiin. Aloite keskusteluun lähti Mediakasvattajien verkosto -facebookryhmästä . Ruutuaikaviikolla 10.10.-14.10. keskustellaan moniäänisesti lasten ja nuorten mediakulttuurista sekä erinäisten ruutujen äärellä vietetystä ajasta. Seura julkaisee viikon aikana ruutuaikakyselyn tulokset sekä blogikirjoituksia aiheesta eri näkökulmista. Kyselyn tarkoituksena oli nostaa keskusteluun lasten ja nuorten mediankäytön määrällisiä ja laadullisia suosituksia sekä niiden tarpeita ja tavoitteita. Miten sinun mielestäsi aihetta voisi käsitellä? Onko taustatahosi kiinnostunut toimimaan yhteistyökumppanina teemaviikossa? Ole siinä tapauksessa yhteydessä Isabella Holmiin (isabella.holm(at)mediakasvatus.fi, +358 50 501 7330).

Tuulahdus pohjoisesta: Arktista pedagogiikkaa ja mediakasvatusta -blogiteksti
Päivi Rasin uudessa blogikirjoituksessa pääsemme kurkistamaan Arktiseen mediakasvatuksen maailmaan. Vast’ikään käynnistynyt Arktista pedagogiikkaa / Árktalaš pedagogihkka -hankkeessa (2016-2018, ESR) testataan ja kehitetään uusia pedagogisia, tieto- ja viestintätekniikkaa (TVT) hyödyntäviä ratkaisuja arktisten alueiden toisen asteen opetuskäyttöön.

Syksyn tapahtumat
Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus 1.11.
Mediakasvatusseura järjestää lasten ja nuorten parissa toimiville media- ja seksuaalikasvattajille keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuden, jossa mm. pohditaan, millaisia kysymyksiä alaikäisillä on mediassa nähtyihin seksikuvauksiin liittyen, miten nuoret tulkitsevat pornografiaa, miksi tytöt seksiviestittelevät, millä kriteeristöillä kuvaohjelmien seksuaalisten sisältöjen ikärajat asetetaan ja millaisia erityiskysymyksiä seksuaalikasvatuksessa nousee suhteessa mediaan. Puheenvuoroja aiheesta ovat pitämässä mm. tutkija Sanna Spisak,  Patricia Thesleff (Sexpo) sekä Silja Nielsen (watAgame).

Kaksipäiväinen seminaari disinformaatiosta ja vihapuheesta 1.-2.12.
Allianssi ja Mediakasvatusseura ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja järjestävät yhteistyössä kaksipäiväisen vihapuhetta ja disinformaatiota käsittelevän seminaarikokonaisuuden. Lisätietoja seminaarista päivitetään tänne tietojen varmistuessa, voit myös olla yhteydessä Isabella Holmiin (Mediakasvatusseura, isabella.holm@mediakasvatus.fi) ja Laura Heinoseen (Allianssi, laura.heinonen@alli.fi)

Uutisia

Kamerakynän pedagogiikkaa mahdollista opiskella maksuttomalla verkkokurssilla
Kaikki kuvaa EDU -sivustolla opettajat voivat itsenäisesti opiskella kamerakynän pedagogiikkaa, jossa videokuvaamista käytetään monipuolisena opiskeluvälineenä eri oppiaineissa. Koulutus tarjoaa välineitä myös elokuvakasvatukseen eri luokka-asteilla. Elokuvan kolme perusasiaa -kurssipolulla elokuvan syvimpään olemukseen voi tutustua havainnollisella tavalla sekä opettajat että oppilaat. Lue lisää täältä.

Mediaohjaajaksi Sipoon kunnan kouluille?
Sipoon kunnan kouluille etsitään elokuva-harrastetuntien ohjaajaa lukuvuosille 2016-2018. Työ sopii media-alan ammattilaiselle/opiskelijalle, jolla on kokemusta lasten ja nuorten kanssa toimimisesta. Harrastetuntitoiminta on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa kulttuurin kärkihanketta, jossa pyritään parantamaan lasten kulttuurin saavutettavuutta. Koko hankkeen taustatietoa löytyy osoitteestawww.popupsipoo.org. Lisätietoja voi kysyä hankkeen koordinaattorilta Tuulia Tuoviselta os. tuulia.tuovinen(a)sipoo.fi

Lasten lukutaito ei siirry itsestään sähköiseen formaattiin
Lukukeskuksen teettämä tutkimus osoittaa, että lukutaito tai kyky ymmärtää lukemaansa ei sellaisenaan siirry digitaaliseen formaattiin, vaan sähkökirjojen lukemiseen täytyy erikseen harjaantua.  Neljäsluokkalaisten parissa toteutetun tutkimuksen tulokset osoittivat, että lapset kokivat kirjan lukemisen myönteisemmin kuin tabletilta lukemisen. Sähköisen kirjan lukeminen oli lapsille kuitenkin lähtökohtaisesti mieluisaa ja se koettiin hauskaksi, etenkin vähän lukevat kokivat tabletilta lukemisen myös innostavaksi. Kuitenkin verrattaessa kirjaa ja tablettia, kirja osoittautui suositummaksi. Lue lisää täältä.

Uusia mediakasvatuksellisia teoksia tulossa pian!
Nuorisotutkimusseura ry järjestää keskiviikkona 7.9.2016 Päivälehden museossa tilaisuuden, jossa julkistetaan kaksi lasten ja nuorten mediasuhteeseen pureutuvaa teosta: Media hanskassa sekä Solmukohtia. Tilaisuutta on myös mahdollista streemata livenä. Lue lisää tilaisuudesta ja julkistettavista teoksista täältä.

Espoo Ciné ja muita elokuvakasvatustärppejä
Syksy tuo tullessaan elokuvafestareita ja muita tapahtumia elokuvista kiinnostuneille. Mukana on myös paljon elokuvakasvatuksellista tapahtumaa. Mediakasvatusseura listasi muutamia tärppejä loppuvuodelle 2016.

Streamovie-palvelu oppilaitoksille nyt käytössä
Viihdepalvelun Streamovie-palvelu starttasi koekäytön jälkeen 1.8.2016. Streamovie on Viihdepalvelun elokuvalisenssiasiakkaille tarkoitettu uusi elokuvien streamaus-palvelu, joka tuo suuren määrän elokuvia opetustyön tueksi. Lue lisää täältä.

Yhteisellä kehittämisellä kohti entistä parempaa Mediataitoviikkoa
Tutustu Mediataitokoulun blogissa, kuinka Mediataitoviikkoa vietettiin tänä vuonna. Seuraavan Mediataitoviikon ilmoittautuminen alkaa pian. Pysy kuulolla seuraamalla muun muassa Mediataitokoulun Facebook-sivua taiTwitter-tiliä. Paljon uutta mediakasvatuksessa on myös tulossa. Esimerkiksi uudet opetussuunnitelmat korostavat mediaan liittyvien lukutaitojen tärkeyttä ja ne mahdollistavat mediakasvatuksen huomioon ottamisen entistä tiiviimmin. Mediataitoviikko on yksi konkreettinen keino edistää kouluissa kehitettävää monilukutaitoa.

human-725651_960_720

Tapahtumia

Espoo Cinén mediakasvatusseminaari 
Espoo Ciné (19-28.8.2016) järjestää mediakasvatusseminaarin 23.8. Tänä vuonna seminaarissa tarkastellaan laajemmin mediakasvatuksen kenttää. Keskiössä on tuttuun tapaan elokuva mutta aihetta lähestytään niin mediataiteen kuin pelikasvatuksen näkökulmasta. Esittelyssä myös Cinén oma eurooppalaisten lasten- ja nuortenelokuvien levityshanke Wrap! Lue lisää ohjelmasta ja aikataulusta täältä.

Mediakasvatusfoorumin ilmoittautuminen auennut
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti järjestää viidennen Mediakasvatusfoorumin keskiviikkona 5.10.2016. Teemana tänä vuonna on ”Yhdessä tekeminen”. Päivän aikana Helsingin Ruoholahdessa pohditaan mm. yhdenvertaisuutta, Suomi 100 -juhlavuotta mediakasvatuksen näkökulmasta sekä tutkimustiedon hyödyntämistä käytännön työssä. Foorumiin osallistuminen on ilmaista, ja ilmoittautua voi 21.9. mennessä täällä.

Peliviikkoa vietetään marraskuussa viikolla 46 (14.-20.11.2016)
Kansallinen pelipäivä on tänä vuonna laajentunut virallisestikin Peliviikoksi. Peliviikon aikana pelataan yhdessä ja keskustellaan peleistä mediassa ja lähes 200 tapahtumassa eri puolilla Suomea. Tapahtumien ilmoittaminen Peliviikkoon alkaa perjantaina 19. elokuuta. Peliviikon markkinointimateriaaleja voit ladata osoitteestawww.peliviikko.fi. Lisätietoja antaa Tommi Tossavainen/KAVI (tommi.tossavainen(a)kavi.fi, 045 310 1412).

Kansainvälinen Mediakasvatusviikko 2016
Kansainvälistä Mediakasvatusviikkoa vietetään tänä vuonna 31.10.–5.11.2016. Viikon päätapahtuma järjestetään Sao Paolossa, Brasiliassa. Viikon pääteemana on kulttuurien välisen keskustelun uudet ajatusmallit. Viikon tarkoituksena on edistää mediakasvatuksen verkostoja ympäri maailman. Unesco kutsuu nyt kaikkia sidosryhmiään osallistumaan Mediakasvatusviikon juhlintaan järjestämällä tapahtumia paikallisesti tai verkossa – tai olemalla muuten vain mediakasvatuksellisesti aktiivinen. Tutustu myös vinkkeihin siitä, kuinka sinä voit Kansainvälistä Mediakasvatusviikkoa viettää!

movie-918655_960_720

Materiaaleja ja julkaisuja

En vägledning till vuxna och andra vuxna nära barn -opas nyt myös englanniksi, somaliaksi ja arabiaksi!
Ruotsin mediakasvatusviranomaisen, Statens medierådin, julkaisema vihapuhetta ja nettikiusaamista käsittelevä opas antaa vanhemmille konkreettisia vinkkejä mm. siihen miten lasten ja nuorten kanssa voi puhua heidän netinkäytöstään, miten siellä tulisi käyttäytyä ja kohdata mahdollisesti eteen tulevaa kiusaamista ja vihapuhetta. Tutustu oppaaseen täällä.

Selvitys: Pakolaiset ja turvapaikanhakijat sanomalehdissä
Suomen Lontoon instituutti ja Suomen Benelux-instituutti toteuttivat keväällä 2016 yhteistyönä selvityksen, joka tarkastelee pakolaisiin ja turvapaikanhakijoihin liittyviä sanomalehtitekstejä Suomessa, Isossa-Britanniassa ja Belgiassa. Selvityksessä tutkittiin mm. millaista terminologiaa pakolaisista ja turvapaikanhakijoista käytettiin ja mistä aiheista kirjoitettiin eniten. Mediakasvatuksellisesti selvitys on kiinnostava mm. siksi, että valitut termit ja näkökulmat muokkaavat alitajuntaisesti paljonkin sitä miten asioita koemme. Lue lisää selvityksestä täältä.

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat