16.8.2017Melissa Castrén

Elokuun 2017 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: elokuva- ja taidekasvatus
  • Mediakasvatusseurassa aloittaa elokuussa uusi suunnittelija ja hankekoordinaattori
  • MEMO2 – Mediapolulta monilukutaitoa -koulutukset starttaavat syyskuussa
  • Miten hyödynnän Facebookia työvälineenä? – koulutuspäivä järjestö- ja nuorisoalan ammattilaisille – ilmoittaudu mukaan 20.8. mennessä!
  • ERNOD-hankkeen päätösjulkaisu Aika digittää – Näkökulmia ja menetelmiä erityisryhmien nuorten mediavaikuttamiseen on ilmestynyt
  • Tehdään yhdessä digiosaamista näkyväksi – tule oppilaitoksesi kanssa mukaan

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa: elokuva- ja taidekasvatus

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu! Elokuun koosteeseen on kerätty ideoita ja materiaaleja liittyen elokuva- ja taidekasvatukseen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Tähän mennessä julkaistut mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa. Seuraava 100 mediakasvatusideaa -kooste julkaistaan syyskuussa. Syyskuun teema on uudet digitaaliset ja vuorovaikutteiset ympäristöt.

Jaa ideasi 100 mediakasvatusideaa -kampanjaan!

Tule mukaan tekemään loppuvuoden 100 mediakasvatusideaa -koosteita! Mikä materiaali, sivusto, julkaisu, tutkimus tm. tulisi ehdottomasti olla mukana edustamassa suomalaista mediakasvatusta? Ilmianna tärkeäksi kokemasi idea tai materiaali täällä.

Seuran blogissa

Sanna Lappalainen: Media- ja digitaidot kuuluvat kaikille

Erityisnuoret ja digiajan osallisuus eli ERNOD –hankkeen projektipäällikkö Sanna Lappalainen kirjoittaa Mediakasvatusseuran blogissa hankkeen tuloksista otsikolla ”Media- ja digitaidot kuuluvat kaikille”. Lue blogikirjoitus täältä.

Uutiset

Mediakasvatusseurassa aloittaa elokuussa uusi suunnittelija ja hankekoordinaattori

Syksy tuo mukanaan uusia tuulia, kun Mediakasvatusseuran riveissä aloittaa 1. elokuuta kaksi uutta työntekijää: suunnittelija Sonja Hernesniemi ja hankekoordinaattori Laura Sillanpää. Seura toivottaa uudet työntekijät lämpimästi tervetulleiksi! Lue uutinen täällä.

MEMO2 – Mediapolulta monilukutaitoa -koulutukset starttaavat syyskuussa

Mediapolulta monilukutaitoa (MEMO) on täydennyskoulutushanke ala- ja yläkoulun opettajille. Hankkeen koulutuksissa tutustutaan mediakasvatuksen toiminnallisiin menetelmiin kädet savessa ja itse kokeilemalla. Koulutuksia järjestetään syksyllä 2017 kolmella paikkakunnalla: Helsingissä, Tampereellä ja Kuopiossa. Lisää tietoa koulutuksista täällä.

Minun Elokuvani etsii nuoria elokuvantekijöitä

Minun Elokuvani on lämminhenkinen, lasten ja nuorten oman audiovisuaalisen kulttuurin ihanuutta ylistävä tapahtuma kaikille alle 29-vuotiaille elokuvantekijöille. Tuttuun tapaan tekijöillä on mahdollisuus saada suullista tai kirjallista palautetta elokuva-alan ammattilaisilta. Mukaan odotetaan animaatioita, dokkareita, musavideoita ja kokeellisia elokuvia. Palautteenantotilaisuus järjestetään Kulttuurikeskus Vernissassa Vantaalla 30.9.  Ilmoita teos mukaan 21.8. mennessä. Lue lisää täällä.

Tehdään yhdessä digiosaamista näkyväksi – tule oppilaitoksesi kanssa mukaan

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi TIEKE – Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus lahjoittaa sadalle perusopetuksen, lukion ja ammatillisen koulutuksen oppilaitokselle käyttöön Tiviittori-arviointityökalun digiosaamisen tason selvittämiseksi ja kehittämistyön helpottamiseksi. Jokainen mukaan lähtevä oppilaitos saa käyttöönsä sata digiosaamista kartoittavaa testiä. Testit on mahdollista käyttää vuoden 2017 aikana. Lue lisää täällä ja hae oppilaitoksesi kanssa mukaan.

Northern Script on täällä!

Uusi, yhteispohjoismainen nuorten käsikirjoituskilpailu Northern Script on käynnissä! Vielä ehdit osallistua ja päästä mukaan hiomaan käsikirjoitustaitojasi. Lisätietoja ja ohjeet osallistumiseen löytyvät kilpailun kotisivuilta.

Materiaaleja ja julkaisuja

ERNOD-hankkeen päätösjulkaisu Aika digittää – Näkökulmia ja menetelmiä erityisryhmien nuorten mediavaikuttamiseen on ilmestynyt

Sanna Lappalaisen, Virva Korpisen ja Joonas Pokkisen toimittama Aika digittää – Näkökulmia ja menetelmiä erityisryhmien nuorten mediavaikuttamiseen avaa erityisryhmien nuorten median käyttöä ja sitä, kuinka media voidaan valjastaa kaikkien nuorten vaikuttamiseen. Julkaisu on toteutettu osana ERNOD eli erityisnuoret ja digiajan osallisuu -hanketta. Lisätietoa julkaisusta saat täältä.

Mediakasvatustietoutta selko- ja viittomakielellä

Mediakasvattajan muistilista– ja Mediakasvatus pähkinänkuoressa -materiaalit ovat nyt saatavilla sekä selko- että viittomakielisinä. Materiaalien avulla nuorten kanssa toimivien ammattilaisten valmiudet tukea ja mahdollistaa erityisnuorten osallisuutta kasvavat. Tutustu materiaaliin täällä.

Kamerakynän pedagogiikka – opettajan käsikirja

Kamerakynän pedagogiikassa elokuvaa käytetään kognitiivisena ja konstruktiivisena välineenä, jonka avulla oppilas tutkii maailmaa, ajattelee ja ilmaisee ajatteluaan. Ismo Kiesilän Kamerakynän pedagogiikka – opettajan käsikirja esittelee kamerakynän pedagogiikkaa kattavasti sekä käytännössä että teoriassa. Pääset lukemaan julkaisun tästä.

Lapset netissä –opas vanhemmille

Telian ja Pelastakaa Lasten yhteinen Digiboom-kampanja on tuottanut vanhemmille suunnatun oppaan Lapset netissä – opas vanhemmille. Oppaaseen on koottu yksinkertaisia ohjeita ja vinkkejä liittyen lasten netinkäytön turvallisuuteen, verkko-osallisuuteen, mukavaan vapaa-ajan viettoon ja lasten suojeluun liittyen. Lataa opas täältä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Miten hyödynnän Facebookia työvälineenä? – koulutuspäivä järjestö- ja nuorisoalan ammattilaisille – ilmoittaudu mukaan 20.8. mennessä!

Syyskauden alussa on hyvä päivittää omaa some-osaamistaan osallistumalla Mediakasvatusseuran ja Facebookin järjestämään maksuttomaan koulutuspäivään Päivälehden museolla Helsingissä torstaina 24.8. klo 9-12! Mukaan voi ilmoittautua vielä tämän viikon loppuun eli 20.8. asti! Ilmoittaudu täällä ja lue lisää tapahtumasta täällä.

Digitalist pop-up aamiainen lapsen oikeuksista 30.8. Allas Sea Poolilla

Telia järjestää yhdessä Pelastakaa Lasten kanssa keskiviikkona 30.8. klo 8.00-11.15 Digitalist Pop-up-aamiaistapahtuman lapsen oikeuksista digitaalisessa mediassa. Mukaan kutsutaan eri alan yrityksiä, järjestöjä sekä digitalisaation vaikutuksista ja ihmisoikeuksista kiinnostuneita ammattilaisia yhteen keskustelemaan siitä, miten digitalisaatio vaikuttaa lapsiin ja nuoriin – ja erityisesti siitä miten lapsen oikeuksien tunteminen vaikuttaa liiketoimintaan. Ohjelma ja ilmoittautuminen löytyvät täältä.

Arktista pedagogiikkaa ja pelillistä oppimista 22.9. Inarissa

Arktista pedagogiikkaa -hanke järjestää perjantaina 22.9.2017 klo 9.00-16.30 yhteistyössä Aluehallintoviraston, Mediakasvatusseuran ja Sámi allaskuvlan Norgesuniversitet -hankkeen kanssa ”Arktista pedagogiikkaa ja pelillistä oppimista” -seminaarin. Seminaarin aiheena on pelillistämisen mahdollisuudet opetuksessa ja kasvatuksessa ja elämysmaailman muutokset suhteessa uuteen oppimiseen. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu täällä viimeistään perjantaihin 8.9.2017 mennessä.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 13. syyskuuta!

Seuraava uutiskirje ilmestyy 13.9. Loppuvuoden Mediakasvatus.fi -uutiskirjeen ilmestymispäivät ovat 11.10, 15.11. ja 13.12. Nähdään syyskuussa!

 

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat