15.2.2017Katri Schroderus

Helmikuun 2017 uutiskirje

kuva1
Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: helmikuun koosteessa ideoita varhaiskasvatukseen
  • Kooste Educa-messujen kohokohdista
  • Maksutonta MEMO-koulutusta opettajille Tampereella, Oulussa ja Turussa
  • NUORI2017 Tampereella 27.-29.3.
  • Uusi mediakasvatusopas tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen varhaiskasvatuksessa
  • ITK-konferenssi 5.-7.4. Hämeenlinnassa
  • Pelastakaa Lapset ry:n ja Soneran Digiboom-kampanja on käynnistynyt!

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa -kampanja: ilmianna ideasi!
Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja on käynnistynyt! Ensimmäiseen koosteeseen on kerätty tietoa, tutkimuksia, materiaaleja ja vinkkejä liittyen varhaiskasvatukseen ja pienten lasten mediakasvatukseen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Kuukauden teeman mukaiset mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa Maaliskuun teemana on mediakasvatus nuorisotyössä. Lue lisää teemoista ja tuo kortesi kekoon täällä.

”Jos mä laitan sulle #dickpick niin haittaakse?”
Mediakasvatusseura ja Pelastakaa Lapset ry järjestävät NUORI2017-tapahtumassa keskustelevan workshopin, jossa pohditaan mediakasvatuksen, nuorisotyön ja lapsen oikeuksien näkökulmasta median seksisisältöjen käsittelyä lasten ja nuorten kanssa. Lisäksi työpajassa vahvistetaan omaa mediakasvatusosaamista ja tietopohjaa, joka liittyy median vastuuseen sekä lapsen oikeuksiin verkossa. Löydät työpajan seminaariohjelmasta otsikolla ”Jos mä laitan sulle #dickpick niin haittaakse?”. Lue lisää täällä. NUORI2017-tapahtumasta löytyy lisää tietoa tämän uutiskirjeen Tapahtumia ja koulutuksia-osiosta.

Kooste Educa-messujen kohokohdista
Educa-messujen suosittu Mediakasvatuksen tori toteutettiin taas tänä vuonna mediakasvatustyötä tekevien toimijoiden ja järjestöjen yhteistyönä. Mediakasvatusideat jakoon-kilpailulla kerättiin messujen ajan opettajien vinkkejä ja ideoita mediakasvatukseen. Arvonta on nyt suoritettu ja olemme olleet yhteydessä voittajiin. Onnittelut kaikille voittajille! Kokosimme kilpailussa jaettuja ideoita ja muita messujen kohokohtia Storify-koosteeseen. Tutustu kilpailun antiin ja lue lisää messutunnelmista täältä.

Educa-mainos2

Maksutonta monilukutaitokoulutusta opettajille Tampereella, Oulussa ja Turussa
MEMO – Mediapolulta monilukutaitoa -hanke tarjoaa mediakasvatuskoulutusta ala- ja yläkoulun opettajille uusien opetussuunnitelmien hengessä. Maksuttomia neljän teemapäivän koulutuksia järjestetään kevään aikana vielä Tampereella (HUOM jo 21.2. alkaen!), Oulussa ja Turussa. Koulutuksessa mm. havainnollistetaan mediakasvatuksen käytäntöjä ja tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kouluympäristössä, vahvistetaan valmiuksia hyödyntää mediakulttuurin sisältöjä ja olemassa olevia laitteita opetuksessa sekä kannustetaan tarttumaan uusiin mediasisältöihin mediakasvattajana. Katso eri kaupunkien koulutuspäivät ja -paikat ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Lisätietoa koulutuksesta Saimaan Mediakeskuksen Timo Kainulaiselta: timo.kainulainen(a)lappeenranta.fi.

phone-791925_1280

Tapahtumia ja koulutuksia

NUORI2017-tapahtuma Tampereella 27.–29.3.2017
Mediakasvatusseura on mukana nuoriso- ja kasvatusalan suurimmassa ammattilaistapahtumassa NUORI2017-tapahtumassa Tampereella 27.-29.2017. Kolmipäiväisessä tapahtumassa järjestetään yli 160 tuntia seminaariohjelmaa ja työpajoja. Seminaarisisältöjen lisäksi tapahtumassa on tarjolla vapaamuotoisempaa verkostoitumista, keikkoja ja konsertteja, kädentaitoja ja kulttuuria, tempauksia, tarinoita ja elämyksiä sekä noin 80 näytteilleasettajan osastot ja esittelypisteet. Seuran löytää NUORI2017-tapahtumasta yhteiseltä osastolta Pelastakaa Lapset ry:n kanssa sekä keskiviikon 29.3. seminaariohjelmasta.

Metka EdTech Hackathon 31.3.-2.4.2017
Metka EdTech Hackathon on tapahtuma, jossa opettajat, kasvattajat, koodarit, palvelumuotoilijat ja (koodaus- ja kasvatusalan) opiskelijat kehittävät yhdessä digiopetuksen toteutustapoja monialaisen tiimityöskentelyn avulla. Tapahtumaan on kutsuttu myös opetusalan ohjelmistotahoja ja startup-toimijoita. Tilaisuus on maksuton, sisältäen ruuan ja yhteisen illanvieton. Lisätietoja tapahtumasta täällä.

ITK-konferenssi Hämeenlinnassa 5.−7.4.2017
Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) on Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma. Ohjelma alkaa 5.4. workshop-koulutustapahtumilla, ja 6.−7.4. konferenssin ohjelmistossa on teemaseminaarien ja foorumiesitysten lisäksi mm. Tulevaisuuden labra- sekä Chat & Foto -esityksiä. Ilmoittautuminen tapahtumaan on alkanut ja jatkuu 24.3. asti. Tutustu konferenssin ohjelmaan täällä.

Vielä ehdit mukaan opiskelemaan Digitaalisen nuorisotyön perusteita
Ammattikorkeakoulut Humak ja Metropolia järjestävät yhteistyössä Verken ja Koordinaatin kanssa keväällä 2017 kaikille avoimen ja maksuttoman Digitaalisen nuorisotyön perusteet -opintokokonaisuuden. Opintokokonaisuuden ensimmäinen opintojakso alkaa olla lopuillaan, mutta seuraaville kahdelle opintojaksolle ehtii vielä hyvin ilmoittautua. Opintokokonaisuus on suunnattu nuorten parissa työskenteleville, nuorisoalaa opiskeleville sekä kaikille muille aihepiiristä kiinnostuneille. Aiempaa kokemusta aiheesta ei edellytetä. Opiskelija voi valita suoritettavakseen minkä tahansa opintojaksoista. Lisätietoa täällä.

Ilmoita nuoren elokuva Minun elokuvani -tapahtumaan
Mediakasvatuskeskus Metka ry:n järjestämän Minun elokuvani -tapahtuman ilmoittautuminen on avattu. Mukaan toivotaan nuorten omia animaatioita, fiktioita, musiikkivideoita, dokumenttielokuvia ja kokeellisia elokuvia. Nuoret saavat elokuvistaan palautetta joko suullisesti tai kirjallisesti elokuva-alan ammattilaisilta. Ilmoittaudu tapahtumaan 22.5.2017 mennessä täällä. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä.

photo-256888_1280

Materiaaleja ja julkaisuja

Uusi mediakasvatusopas tunne- ja vuorovaikutustaitojen tukemiseen varhaiskasvatuksessa
Mannerheimin Lastensuojeluliitto on julkaissut Media varhaiskasvatuksessa – Tukea tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen -materiaalin, joka on ensimmäisiä uusien varhaiskasvatuksen sekä esiopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden pohjalle tuotettuja mediakasvatusmateriaaleja. Oppaan tavoitteena on tukea varhaiskasvattajia ja työyhteisöjä suunnittelemaan, toteuttamaan ja arvioimaan lapsilähtöistä mediakasvatusta. Materiaali sisältää myös käytännön harjoituksia pienten lasten mediakasvatukseen tunne- ja vuorovaikutustaitojen näkökulmista. Lataa materiaali pdf-tiedostona tästä.

Miltä tuntuu? – Taide tunnekasvatuksen tukena
AV-arkin tuottama Mediataide kasvattaa! -sarjan viides osa Miltä tuntuu? tarjoaa avaimia mediataiteen hyödyntämiseen osana tunnekasvatustyötä. Miltä tuntuu? -opetuspaketti on tarkoitettu erityisesti varhaiskasvattajien ja alkuopetuksen opettajien käyttöön, mutta sisällöt soveltuvat hyvin käytettäväksi eri ikäisten lasten kanssa. Materiaali kannustaa dialogiin lapsen kanssa sekä katsomisen että kokemisen kautta. Sen tavoitteena on yhdistää mediateknologia osaksi taiteellista toimintaa päiväkodeissa, esikouluissa ja kouluissa. Tutustu materiaaliin täällä.

Help.some-mobiilisovellus on uudistunut
Help.some on Suomen ainoa lapsille ja nuorille suunnattu mobiilisovellus, josta nuori voi saada tietoa ja tukea esimerkiksi erilaisissa kiusaamis- ja häirintätapauksissa, seksuaaliseen ahdisteluun ja hyväksikäyttöön liittyvissä kysymyksissä sekä muiden rikosasioiden selvittelyssä ja rikoksen uhreja koskevissa asioissa. Uutena ominaisuutena sovelluksessa on, että lapsi voi keskustella suoraan palvelua ylläpitävän Pelastakaa Lasten ry:n sekä Rikosuhripäivystyksen päivystäjien kanssa ilman puhelinnumerokirjautumista. Sovelluksesta on Android-version lisäksi julkaistu nyt myös iOS-versio. Sovelluksen voi ladata maksutta Google Playsta ja App Storesta, se löytyy nimellä Help.some. Latauslinkit ja lisätietoa palvelusta löydät täältä.

Sosiaalisen median huoneentaulut mediakasvatuksen tueksi
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on tuottanut selkeitä ja ajankohtaisia huoneentauluja kotien ja muiden kasvattajien tueksi mediakasvatustyöhön. Materiaalit tarjoavat tietoa ja vinkkejä, kuinka nuorten ja lasten kanssa voi keskustella sosiaalisen median käytöstä. Kaksipuolisia, A5-kokoisia materiaaleja voi ladata maksutta pdf-muodossa tai tilata maksusta painettuna.

Opettajat: tietoa ja opetusmateriaalia digitaalisen kaupankäynnin ilmiöistä
Kilpailu- ja kuluttajavirasto on tuottanut tietoa ja opetusmateriaalia digitaalisen kaupankäynnin ilmiöistä. Yläkoulun oppilaille suunnatun tehtäväkokonaisuuden avulla opitaan kuluttajana toimimisen perusperiaatteita nuorille tutun ja arkipäiväisen ilmiön avulla. Tehtäväkokonaisuutta ajatellen on opettajalle julkaistu tukiaineistoksi Tietoa digitaalisen kaupankäynnin ilmiöistä -tausta-aineisto, jossa käsitellään monipuolisesti digitaalisen kaupankäynnin osa-alueita. Tutustu materiaaleihin täällä.

Poliittisen valokuvan festivaalin 2017 tehtävämateriaalit
Poliittisen valokuvan festivaali 2017: Ruoka / Post-Food esittää tänä vuonna kuvia, jotka nostavat esiin ruoan poliittisia, yhteiskunnallisia ja ekologisia ulottuvuuksia. Festivaalin näyttelyt järjestetään Helsingissä Suomen valokuvataiteen museossa 3.2.-29.4.2017, Stoassa 4.2.-30.3.2017 sekä Virka-galleriassa 22.2.-28.5.2017. Näyttelyiden oheen on tuotettu teossarjakohtainen tehtävämateriaali, jonka tarkoitus on innostaa pohtimaan tarkemmin Ruoka-näyttelyn valokuvien teemoja. Materiaalin voi ladata pdf-tiedostona Suomen valokuvataiteen museon sivulta tästä.

Muuta

Pelastakaa Lapset ry:n ja Soneran Digiboom-kampanja on käynnistynyt!
Pelastakaa Lapset ry on käynnistänyt yhdessä Soneran kanssa Digiboom – Lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa -kampanjan. Koko vuoden kestävä hanke on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Hanke nostaa esiin lasten ja nuorten kokemuksia oikeuksien toteutumisesta esimerkiksi verkko- ja peliyhteisöissä. Vuoden aikana Pelastakaa Lapset ja Sonera osallistuvat yhdessä erilaisiin nuorisotapahtumiin, ja kampanjavuosi starttaakin hiihtolomatapahtuma Reaktorissa 22.−24.2.2017 Helsingissä. Lisätietoja kampanjasta saat osoitteesta www.digiboom.fi. Kampanjan (DigiBoom.fi) löydät myös Twitteristä, Facebookista, Instagramista ja Snapchatista. #digiboom

Oi maamme! -projekti haastaa tekemään omia lyhytelokuvia
Yle haastaa Oi Maamme! -projektin myötä suomalaiset tekemään omia lyhytelokuvia Ylen vanhasta arkistomateriaalista. Maaliskuusta 2017 alkaen Yle julkaisee verkossa joka kuukausi yli tunnin mittaisia paketteja vanhaa filmimateriaalia, josta ihmisten toivotaan leikkaavan omia lyhytelokuvia omilla välineillään. Noin 1-8-minuuttiset lopputulokset lähetetään Ylelle, joka julkaisee ne Yle Areenassa. Parhaat videot pääsevät eri puolilla Suomea järjestettäviin museonäyttelyihin. Myöhemmin syksyllä 2017 niistä koostetaan myös ohjelmasarja televisioon. Tutustu Oi Maamme! -projektiin täällä.

Muruset tuo sukupolvia yhteen
Muruset ovat Eläkeliiton LähiVerkko-projektin ja EHYT ry:n Verkkotyön yksikön kouluttamia, vapaaehtoisia verkkoisovanhempia, jotka ovat netissä lapsia varten.Toiminta on suunnattu pääasiassa alakouluikäisille lapsille, mutta myös nuorille, jotka kaipaavat juttuseuraa. Muruset toimivat omilla verkkosivuillaan osoitteessa www.muruset.fi. Helmikuun alussa toiminta käynnistyi myös virtuaalihotelli Habbossa. Lisätietoa täällä.

Lasten ja nuorten valtakunnallinen sarjakuvakilpailu
Kemin Lastenkulttuurikeskus järjestää jälleen yhteistyössä Kemin sarjakuvakeskuksen kanssa sarjakuvakilpailun, jonka aihe on Suomi 100 vuotta -teemaan liittyen ”Minun perheeni”. Kilpailusarjoja on kaksi: 12-vuotiaat ja nuoremmat sekä 13-18 -vuotiaat. Molemmissa sarjoissa palkitaan kolme parasta. Lisätietoja kilpailun säännöistä ja palkinnoista löydät täältä.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille
Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi.

photographer-562309_1280

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat