14.2.2018Laura Pönkänen

Helmikuun 2018 uutiskirje

Mediakasvatus.fi -sivustolle kerätään uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja materiaaleja mediakasvatuksen eri toimijoilta Suomessa. Mediakasvatus.fi -uutiskirjeeseen poimitaan parhaat palat kerran kuussa.

Tässä uutiskirjeessä

  • Mediakasvatusseuran blogissa tarkastellaan paitsi jäämisen pelkoa somessa
  • Monialaista pelitutkimusta yleisöluentosarjassa
  • Kurkistus Mediataitoviikon materiaalisatoon
  • Non-toxic -hanke: suurin osa pelaajista törmännyt häirintään ja vihapuheeseen
  • Uutta materiaalia monilukutaidon kehittämiseen
  • Uutismedian aktiivisella seuraamisella on selvä yhteys lukutaitoon – lue tuore tutkimus

Seuran blogissa

Anna Jaakonaho: Paitsi jäämisen pelko voimistuu somessakuinka selättää FOMO?

”Somessa on helppo tuoda esiin vain ne asiat, jotka haluaa tuoda näkyviksi. Siksi esimerkiksi somepostaus voi antaa kaverien viettämistä hetkistä todellista hauskemman tai jännittävämmän kuvan. Silti myös somen kautta syntynyt FOMO on todellinen tunne, jonka vähättely tuntuu hassulta. ”

Lue blogikirjoitus täältä.

Uutiset

Pelitutkimusta yleisöluentosarjassa

Suomalaiset pelitutkijat avaavat pelien salat kattavassa yleisöluentosarjassa, joka on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Pelitutkimus Suomessa 2018 -luentosarja on osa Suomen Akatemian rahoittamaa  pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikön toimintaa. Luentojen aiheet vaihtelevat rahapelaamisesta pelitaiteeseen ja elektronisesta urheilusta aikuisten leikkiin. Luennot järjestetään 6.2.–17.4.2018. Yleisö voi seurata luentoja paikan päällä tai verkossa, ja luennot myös tallennetaan. Luentosarjan ohjelma ja paikkatiedot löytyvät täältä.

Mediataitoviikon materiaaleista vinkkejä koko vuoden mediakasvatustyöhön

Mediataitoviikkoa vietettiin 5.–11.2.2018, ja viikolle tuotettiin jälleen monipuolista ja innostavaa mediakasvatusmateriaalia. Mediataitokoulun sivuilta löydät Mediataitoviikolle koostetut materiaalit. Tarjonnassa korostuivat kuluttajuuskasvatukseen, tiedon luotettavuuteen sekä kulttuuri- ja normitietoisuuteen liittyvät teemat. Näihin liittyviä materiaaleja ovat esimerkiksi tiedon luotettavuuden tarkasteluun pureutuva Luotettavan tiedon metsästäjät, Kilpailu- ja kuluttajuusviraston materiaalipaketti nettihuijauksista sekä Monilukutaitoa opitaan ilolla -hankkeen ja Koulukino ry:n oppimateriaali elokuvien sukupuolisen ja kulttuurisen moninaisuuden tarkasteluun.

Non-toxic -hanke: suurin osa pelaajista törmännyt häirintään ja vihapuheeseen

Helsingin kaupungin nuorisopalvelujen Non-toxic – syrjimätön pelikulttuuri -hanke kartoitti kilpailullisia tietokone- ja konsolipelejä pelaavien nuorten kokemuksista vihapuheesta ja häirinnästä. Hankkeessa selvitettiin, minkälaista häirintää ja vihapuhetta nuoret pelikulttuurissa kokevat. Vihapuheen tai häirinnän kohteeksi kertoi joutuneensa suurin osa vastaajista. Häirinnän ja vihapuheen kokeminen oli myös sukupuolittunutta, sillä naiset kokivat tulevansa sukupuolensa vuoksi syrjityksi pelikulttuurissa. Lue selvitys täältä.

Euroopan komission suositukset digitaalisen nuorisotyön kehittämiseksi

Euroopan komissio asetti vuonna 2016 asiantuntijatyöryhmän laatimaan suosituksia digitaalisen nuorisotyön kehittämiselle, identifioimaan digitaaliseen nuorisotyöhön liittyviä koulutustarpeita sekä kartoittamaan digitaalisen nuorisotyön hyviä käytäntöjä. Työryhmän raportti on nyt julkaistu, ja se löytyy täältä. Raportti on suunnattu kaikille nuorisotyön kehittämisestä kiinnostuneille.

Materiaaleja ja julkaisuja

Missä kulkevat median rajat? Video-oppimateriaali mediaetiikasta

Missä kulkevat median rajat? on Sanomalehtien liiton julkaisema oppimateriaali, jonka pohjalta yläkoulun tai toisen asteen opettaja voi pitää journalismin ideaa ja mediaetiikkaa käsittelevän tunnin. Myös toimittajat voivat hyödyntää materiaalia kouluvierailulla. Videoilla käsitellään journalismin peruskysymyksiä ja eettisiä kysymyksiä toimitusten arjessa.  Käsiteltävänä on tapausesimerkkejä, jotka avaavat mediaetiikkaa eri näkökulmista.Tutustu materiaaliin täällä.

Mitä tarkoittaa? – Mediataide monilukutaidon lähteenä

Mitä tarkoittaa? -Mediataiden monilukutaidon lähteenä sisältää sarjan videoteoksia ja niihin liittyviä tehtäviä.Teos on osa AV-arkin Mediataide kasvattaa -oppimateriaalikokonaisuutta, jonka tarkoituksena on edistää taiteen esittämistä ja hyödyntämistä kouluissa. Mitä tarkoittaa? -teos antaa avaimia monilukutaidon pohtimiseen ja kehittämiseen digitaalisessa kulttuurissa, ja se on suunnattu erityisesti yläkouluikäisille nuorille.Tutustu materiaaliin AV-arkin oppimateriaalisivustolla.

Piiloleikki-oppimateriaali

On tärkeää osata tunnistaa mainos mainokseksi. Piiloleikki-oppimateriaali tarjoaa nuorille keinoja analysoida, tunnistaa ja arvottaa mainoksia. Piiloleikki-materiaali antaa nuorille keinoja analysoida ja arvottaa mainoksia sekä auttaa tunnistamaan mainoksen median muusta sisällöstä. Piiloleikki on Aikakausmedian julkaisemana osa Julkisen sanan neuvoston 50-vuotisjuhlavuotta. Tutustu materiaaliin täällä.

Moninpelien pelaaminen nuorten osallisuuden tukena: Nuorten kokemuksia moninpelaamisesta

Moninpelien pelaaminen nuorten osallisuuden tukena: Nuorten kokemuksia moninpelaamisesta on Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoiden opinnäytetyö. Toimeksiantajanana oli Jyvälän Setlementti ry:n Oiva ja Ilona –toiminta, johon kuuluu sukupuolisensitiivinen ja pelilähtöinen nuorisotyö Tutkimuksessa selvitettiin, miten nuoret kokevat moninpelaamisen vaikuttaneen heidän elämäänsä. Tulosten mukaan moninpelaamisella oli vaikutusta haastateltavien arjen ja yhteiskunnalliseen osallisuuteen. Lue koko tutkimus täältä.

Nuorten media-arki ja lukutaito -tutkimusraportti

Uutismedian aktiivisella seuraamisella on selvä yhteys lukutaitoon, selviää Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen tekemästä Nuorten media-arki ja lukutaito -tutkimuksesta, joka pohjaa PISA 2015 -tuloksiin. Tutkimuksen tilasi Sanomalehtien Liitto, Tuloksissa rakennetaan kuvaa nuorten mediamaisemasta ja sen muutoksesta viimeisen vuosikymmenen aikana. Lue lisää tutkimuksen tuloksista täältä ja lataa tutkimusraportti täältä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Verkkovanhempainilta sosiaalisesta mediasta 22.2.2018

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry järjestää kasvatuksen tueksi vanhemmille suunnattuja avoimia ja maksuttomia webinaareja eli verkkoluentoja kuukausittain eri aiheista. Helmikuun verkkovanhempainillan aiheena on sosiaalinen media. Verkkovanhempainiltaan pääset osallistumaan täältä.Tilaisuus myös tallennetaan verkkoon.

Sami Game Jam -pelintekotapahtuma 22.2.2018

Saamelaiseen kulttuuriin syvennytään digitaalisten pelien keinoin, kun Sami Game Jam -pelintekotapahtuma saapuu Utsjoen Áilegas-keskukseen  helmikuussa. Tapahtumaan osallistuu kokeneita pelinkehittäjiä sekä pelinkehityksestä kiinnostuneita saamelaisedustajia luomaan yhdessä pelillisiä tutkimusmatkoja saamelaisuuden eri teemoihin. Tapahtumassa kehitetyt pelit koostetaan näyttelyksi yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Suomen pelimuseon kanssa. Näyttelyn työnimi on Saamelaisuus Pelissä.

SomeCamp 15.–17.5.2018

Digitaalisen median ja teknologian nuorisotyölliseen käyttöön keskittyvä SomeCamp-tapahtuma kokoaa jälleen keväällä kuntien, seurakuntien ja järjestöjen työntekijöitä sekä kaikkia aiheesta kiinnostuneita kolmen päivän leirille Virroille, Nuorisokeskus Marttiseen. Ilmoittautuminen tapahtumaan on avattu, ja ilmoittautua voi täällä.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Lähetä materiaaleja ja tiedotteita osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 14. maaliskuuta

Seuraava uutiskirje ilmestyy 14.3. Nähdään maaliskuussa!

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat