12.4.2017Sanni Mäntyniemi

Huhtikuun 2017 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: huhtikuun aiheena koulumaailma ja monilukutaito
  • Mediakasvatusseuralle valittiin uusi hallitus
  • Maksutonta monilukutaitokoulutusta opettajille Turussa huhti-toukokuussa
  • Kooste ja luentodiat NUORI2017-tapahtumasta
  • Pelikasvatusseminaari katsottavissa videotaltiointina
  • Materiaalikooste mediaväkivallasta
  • EU:n laajuinen mediakasvatusselvitys julkaistu


Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa -kampanja: ilmianna ideasi!

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu! Huhtikuun koosteeseen on kerätty materiaalia koulumaailmaan ja monilukutaitoon liittyen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Kuukauden teeman mukaiset mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa 
Toukokuun
teemana on aikuisten ja ikääntyneiden mediasivistys. Lue lisää teemoista ja tuo kortesi kekoon täällä.

Mediakasvatusseuran uusi hallitus on valittu

Mediakasvatusseuran vuosikokous järjestettiin maaliskuussa. Kokouksessa esiteltiin seuran toimintaa toimikaudella 2016-2017 sekä toimintasuunnitelmaa tulevalle kaudelle. Mediakasvatusseuran uudeksi puheenjohtajaksi valittiin mediakasvatuksen dosentti, yliopistonlehtori Päivi Rasi Lapin yliopiston Mediapedagogiikkakeskuksesta. Lisäksi kokouksessa valittiin Mediakasvatusseuralle uusi hallitus kaudelle 2017-2018. Lue lisää täältä.

Muistathan, että voit tukea Mediakasvatusseuran toimintaa liittymällä seuran jäseneksi. Jäsenmaksut käytetään perustoimintamme tukemiseen. Mediakasvatusseuran jäsenenä sinulla on myös mahdollisuus saada kirja-alennuksia ajankohtaisista mediakasvatusalan julkaisuista sekä osallistua seuran järjestämiin tapahtumiin maksutta tai alennetuin jäsenhinnoin. Lue lisää jäsenyydestä täältä. Henkilöjäsenen liittymislomake löytyy täältä ja yhteisöjäsenen lomake täältä.

Kooste NUORI2017-tapahtumasta

NUORI2017-tapahtuma järjestettiin maaliskuun lopulla Tampereella. Mediakasvatusseuralla oli tapahtumassa yhteinen koju Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Seura piti tapahtumassa myös kaksi puheenvuoroa. Mediakasvatusseuran blogista löytyy kuva- ja linkkikooste NUORI2017-tapahtumasta. Tutustu koosteeseen tästä.

Jos mä laitan sulle #dickpic niin haittaakse? -diat nyt saatavilla

Mediakasvatusseura ja Pelastakaa Lapset ry pitivät NUORI2017-tapahtumassa Tampereella paljon yleisöä keränneen luennon, jonka aiheena olivat seksisisällöt ja seksuaaliset ilmiöt digitaalisessa mediassa. Tietoisku on suunnattu lasten ja nuorten parissa työskenteleville aikuisille. Esityksen tavoitteena on lisätä näiden ammattilaisten tietoa lasta ja nuorta seksualisoivasta ja laittomasta kuvamateriaalista, sekä selkeyttää toimintaohjeita kyseisen materiaalin osalta. Luennon diat voit ladata pdf-tiedostona tästä tai selata niitä SlideSharessa täällä.

Maksutonta monilukutaitokoulutusta opettajille Turussa

Hei ope, mietityttääkö monilukutaito? MEMO – Mediapolulta monilukutaitoa -hanke tarjoaa mediakasvatuskoulutusta ala- ja yläkoulun opettajille uusien opetussuunnitelmien hengessä. Maksuton neljän teemapäivän koulutus järjestetään kevään aikana vielä Turussa. Koulutuksessa mm. havainnollistetaan mediakasvatuksen käytäntöjä ja tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kouluympäristössä, vahvistetaan valmiuksia hyödyntää mediakulttuurin sisältöjä ja olemassa olevia laitteita opetuksessa sekä kannustetaan tarttumaan uusiin mediasisältöihin mediakasvattajana. Turun koulutuspäivät ja aiheet ovat 18.4. Mediakasvatuksella monilukutaitoiseksi, 19.4. Media koulussa,  4.5. Elokuva ilmaisun ja oppimisen välineenä ja 5.5. Sähköä ja mediaa kirjoihin ja kouluihin.  Koulutus on nelipäiväinen kokonaisuus, mutta voit ilmoittautua myös yksittäisiin päiviin. Ilmoittaudu mukaan täällä.

Lisätietoa koulutuksesta Saimaan Mediakeskuksen Timo Kainulaiselta: timo.kainulainen(a)lappeenranta.fi.

Tapahtumia ja koulutuksia

Lukuviikko 17.-23.4.

Lukuviikon teemana on tänä vuonna Anna lahjaksi lukuseikkailu. Lukuviikon aikana kirjastot ja koulut ympäri Suomen juhlivat lukemista erilaisilla tempauksilla ja tapahtumilla, kirjailijavierailuilla ja pidennetyillä aukioloajoilla. Lukuviikon tapahtumakalenterin löydät täältä. Lukuviikon uutisia ja tapahtumia voit seurata Facebook-tapahtumassa. Tänä vuonna Lukuviikko täyttää 40 vuotta ja se järjestetään osana koko vuoden kestävää Suurta lukuseikkailua.

Girls in Tech 27.4. Helsingissä

Microsoftin ja Demi-lehden järjestämä Girlz in Tech -iltapäivä pidetään Helsingissä 27.4.2017 kello 14−19. Tilaisuus on suunnattu kaikille 16−22-vuotiaille, jotka haluavat kurkistaa tulevaisuuteen. Erityistä osaamista tai taustatietoa teknologia-alalta ei tarvita. Tapahtuma on osallistujille ilmainen. Ilmoittautuminen on nyt auki. Lue lisää täältä.

Murra koodi -koulutuspäivä Helsingissä 28.4.

Ohjelmointi voi olla pedagoginen työväline ongelmanratkaisutaitojen harjoittamiseen, eri ajatusmallien oppimiseen ja luovien ideoiden toteuttamiseen. Murra koodi on perusopetuksen opettajille suunnattu, ohjelmointiin keskittyvä kaksikielinen koulutuspäivä. Koulutus ei vaadi ennakkotaitoja. Ilmoittaudu mukaan viimeistään 17.4. täällä. Lisätiedot ja koulutuspäivän ohjelman löydät täältä.

Junior Cinén yhteydessä koulutusta ja tapahtumia opettajille Espoossa

Espoo Ciné -elokuvafestivaalin lasten ja nuorten ohjelma laajenee ja kulkee tästä eteenpäin nimellä Junior Ciné. Elokuvanäytösten ohella tarjolla on työpajatoimintaa nuorille ja koulutusta opettajille. Opettajille ja kouluttajille suunnattuun ohjelmaan kuuluu seminaari 9.5. ja CinEd-koulutus 10.5, jotka ovat maksuttomia. Lue lisää festivaalista ja tapahtumista täältä.

Valve järjestää kesällä elokuvakursseja Oulussa

Valveen elokuvakoulu järjestää kesällä Oulussa Animaatioseikkailu Animoi! –leirejä 7-12 -vuotiaille sekä Elokuvan masterclass –kurssin yli 15-vuotiaille. Ilmoittautuminen leireille alkaa 24.4. Lisätietoja kursseista saat täältä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Faktantarkistuksen käsikirja

Faktabaari on laatinut kaikille avoimeksi tarkoitetun faktantarkistuksen käsikirjan. Opas esittelee Faktabaarin kehittelemän faktantarkistusprosessin vaihe vaiheelta. Sen avulla voi tutustua laadukkaan faktantarkistuksen perusteisiin ja toimia itse faktantarkistajana. Lue lisää käsikirjasta täältä.

Materiaalikooste mediaväkivallan käsittelyyn

Mediakasvatusseuran kokoama kooste kerää yhteen erilaisia materiaaleja, jotka käsittelevät mediaväkivaltaa ja lapsia, sekä antavat niin vanhemmille kuin lasten kanssa työskenteleville käytännön ohjeita siihen, miten audiovisuaalista väkivaltaa tulisi lasten kanssa käsitellä. Koosteen löydät täältä.

Laaja selvitys eurooppalaisesta mediakasvatuskentästä

European Audiovisual Observatory on tuottanut EU-maiden mediakasvatuskäytänteitä ja toimintaa kartoittavan laajan selvityksen. Selvityksen perusteella maakohtaiset erot mediakasvatustoiminnan aktiivisuudessa ja laajuudessa ovat suuria. Mediakasvatusseura tuotti Suomen osuuden selvitykseen. Lue lisää täältä.

#Uskallakertoa kannustaa kertomaan seksuaalisesta häirinnästä

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu verkossa ovat monelle lapselle ja nuorelle arkipäivää. Pelastakaa Lapset ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton #uskallakertoa-videota voi käyttää keskustelun avaamiseksi niin kahdenkeskisessä kuin ryhmätyöskentelyssä. Videon käsittelyn tueksi on tuotettu myös ohjaajan opas. Tutustu videoon täällä.

Big Bang Legends – hiukkasfysiikan oppimispeli lapsille

Big Bang Legends on suomalaisen pelifirma Lightneerin hauska oppimispeli. Mobiilipeliä pelaamalla oppii lähes huomaamatta perusteet atomeista, jaksollisesta järjestelmästä ja hiukkasfysiikasta. Peliä kehittämässä ovat olleet mm. CERN ja Oxfordin ja Harvardin yliopistot ja se on huomioitu myös kansainvälisessä mediassa. Lue lisää täältä.

Nuoret estradille – Rohkeutta ja vastuuta

Nuorisotyöhön ja nuorten kanssa työskenteleville tarkoitettu materiaali valottaa henkilöjuttujen avulla julkaisemiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Rohkeutta ja vastuuta -materiaali tarjoaa työkaluja pohtia julkaisemista, mediaa ja julkisuutta. Tutustu Nuoret estradille -hankkeen tuottamaan materiaaliin täällä.

Digitaaliset mediat ja teknologiat varhaiskasvatuksessa -sivusto

Oulun yliopiston varhaiskasvatuksen tutkinto-ohjelman opiskelijat ovat tuottaneet vinkkimateriaalia digitaalisten medioiden ja teknologioiden käsittelyyn varhaiskasvatuksessa. Materiaalin avulla päästään tutustumaan esimerkiksi tietokoneisiin ja koodaukseen sekä tekemään oma uutislähetys. Sivustolta löytyy myös matalan kynnyksen menetelmiä digitaalisten medioiden hyödyntämiseen varhaiskasvatuksessa. Sivustolle pääset tästä.

Tikas-koulutusmalli ja materiaalit

Tikas on pedagoginen koulutusmalli, joka edistää tukea tarvitsevien tieto- ja viestintätekniikan (tvt) perustaitojen oppimista. Sen avulla voidaan järjestää erityisryhmien tarpeet huomioivaa tvt-opetusta. Tikaksen ydinajatus on, että joustavassa ja kannustavassa tvt-opetuksessa huomioidaan oppijan omat tarpeet. Tikas-verkosto kokoaa yhteen tvt-opetusta tarjoavia ja sen kehittämisestä kiinnostuneita toimijoita. Tutustu Tikas-malliin täällä.

Muuta

Kysely somen ikärajoista nuorille

Lastensuojelun Keskusliitto on julkaissut 13-17-vuotiaille tarkoitetun kyselyn, jonka tavoitteena on selvittää, mitä nuoret ajattelevat muun muassa somepalveluiden ikärajoista ja vanhempien suostumuksesta niiden käyttöön. Kyselyyn voi vastata 23.4.2017 saakka. Lue lisää täältä.

Yle Areenassa dokumentteja lapsille ja nuorille

Yle Areenassa on julkaistu lapsille ja nuorille suunnattuja suomalaisia lyhytdokumentteja. Dokumenteissa käsitellään muun muassa monikulttuurisuutta, ympäristöä, itsetuntoa ja kiusaamisen kohtaamista. Dokumentit ovat osa Kids Docs -hanketta. Lue dokumenttien kuvaukset täältä.

Missä mennään pelikasvatus? -seminaari katsottavissa videotaltiointina

Missä mennään pelikasvatus? -seminaari järjestettiin 6.4. Tampereella. Seminaarissa käsiteltiin pelikasvatusta niin mielenterveystyön, sukupuolen, e-urheilun kuin ikäihmistenkin näkökulmasta. Ajankohtainen seminaari keräsi paljon yleisöä sekä paikan päällä että etänä suoratoiston kautta. Tapahtuman puheenvuorot voi katsoa videotaltiointina tästä. Tutustu myös Mediakasvatusseuran monipuoliseen pelikasvatuskoosteeseen täällä.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat