20.12.2016Emmi Huhtanen

Joulukuun 2016 uutiskirje

seura-joulutervehdys

Tässä uutiskirjeessä

  • Tästä saa puhua! Kooste seminaarin kohokohdista
  • Tuota ja tulkitse-materiaali oman mediasuhteen ja kriittisten mediataitojen kehittämiseen
  • Maksutonta MEMO-koulutusta opettajille Lappeenrannassa, Tampereella ja Oulussa
  • Educa tulee taas
  • Mediakasvatusseura on muuttanut
  • Striimikoulusta helpot ohjeet videoiden streamaamiseen

Mediakasvatusseura tiedottaa

Tästä saa puhua! Kooste seminaarin kohokohdista
Kaksipäiväinen Tästä saa puhua-seminaari kokosi yhteen yli 100 osallistujaa: tutkijoita, opettajia, nuorisotyöntekijöitä, toimittajia ja monia muita aiheesta kiinnostuneita kansalaistoimijoita. Twitter kävi kuumana kun seminaarissa puhuttiin vihapuheesta, disinformaatiosta, median roolista ja keinoista, joilla näihin ilmiöihin voidaan vastata. Tutustu seminaarin kohokohtiin Storify-koosteen avulla.

Videotallenteet seminaarin puheenvuoroista löytyvät Mediakasvatusseuran Youtube-kanavalta. Seminaarin puhujien diaesityksiä puolestaan on koottuna seuran Slideshare-tilille.

Tuota ja tulkitse – avaimia mediasisältöjen ja oman mediatuottamisen analyysiin
Mediakasvatusseuran tuottaman Tuota ja tulkitse -materiaalin tavoitteena on tukea medialukutaidon ja mediakriittisyyden harjoittelua. Tuota ja tulkitse -työkalu ohjaa mediasisältöjen kriittiseen arviointiin sekä niiden vastaanottamisen ja kuluttamisen että tuottamisen ja levittämisen näkökulmista. Työkalun aktivoivat kysymykset toimivat mitä tahansa mediasisältöä tai -viestiä analysoitaessa. Tutustu materiaaliin!

tuota-ja-tulkitse-materiaalit

Maksutonta MEMO-koulutusta opettajille Lappeenrannassa, Tampereella ja Oulussa – paikat täytetään nyt!
MEMO – Mediapolulta monilukutaitoa -hanke tarjoaa mediakasvatuskoulutusta ala- ja yläkoulun opettajille uusien opetussuunnitelmien hengessä. Neljän teemapäivän maksuttomia koulutuksia järjestetään Lappeenrannassa, Tampereella ja Oulussa kevään 2017 aikana. Koulutuksessa mm. havainnollistetaan mediakasvatuksen käytäntöjä ja tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kouluympäristössä, vahvistetaan valmiuksia hyödyntää mediakulttuurin sisältöjä ja olemassa olevia laitteita opetuksessa sekä rohkeutta tarttua uusiin median sisältöihin mediakasvattajana. Katso eri kaupunkien koulutuspäivät ja -paikat ja ilmoittaudu mukaan täällä. Ole ripeä, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä!

Opetushallituksen tukeman hankkeen toteuttaa Mediakasvatusseura yhdessä Saimaan mediakeskuksen, Tampereen Mediakoulun, Valveen elokuvakoulun ja Aikakausmedian kanssa.

Mahdollisuutta osallistua Helsingin kahteen jäljellä olevaan tammikuun koulutuspäivään voi tiedustella sähköpostitse ilmoittautumisia vastaanottavalle: timo.kainulainen(a)lappeenranta.fi.

Mediakasvatusseuran toimiston uusi osoite: Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki
Mediakasvatusseuran, Koulukinon ja Kelaamon uusi toimisto löytyy Helsingin Lapinlahdesta (Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki), idyllisestä Lapinlahden sairaalan miljööstä.

cold-1868370_1280

Tapahtumia ja koulutuksia

Educa-messujen Mediakasvatuksen tori tarjoaa ideoita ja inspiraatiota
Tule tapaamaan suomalaisen mediakasvatusosaamisen kärkeä Educa-messuille rakennetulle Mediakasvatuksen torille 27.-28.1.2017.  Mediakasvatuksen torin lounge-alueella voit istahtaa hetkeksi ja rentoutua messuhulinan keskellä. Voit myös osallistua kilpailuun jakamalla omia mediakasvatuksellisia ainekohtaisia niksejä torin Mediakasvatusideat jakoon! -seinällä tai Instagramissa tagillä #mediakasvatus. Tavataan Helsingin Messukeskuksessa tammikuussa!

Striimikoulu opastaa videostriimin lähettämiseen
Striimikoulu on kuusiosainen YouTube-sarja, joka kertoo mitä striimaaminen eli suoratoistojen lähettäminen tarkoittaa. Striimikoulu-sarjassa perehdytään myös välineistöön, etikettiin ja mainostamiseen. Sen on toteuttanut Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut ja KonsoliFIN ry.

Työpaja opettajille Jyväskylässä museon avoimien kuva-aineistojen opetuskäytöstä
Valokuvataiteen museo järjestää opettajille työpajan museon avoimien kuva-aineistojen opetuskäytöstä Jyväskylässä 18.1.2017. Työpajan aikana tutustutaan Valokuvataiteen museon avoimiin digitaalisiin aineistoihin sekä pohditaan yhdessä, miten niiden luova työstäminen voi tukea eri aiheiden ja ilmiöiden käsittelyä. Mukaan ovat tervetulleita kaikkia koulutusasteita ja oppiaineita edustavat opettajat aina varhaiskasvatuksesta aikuisopetukseen.

icicle-1655349_1280

Materiaaleja ja julkaisuja

STT:n ohjeet sosiaalisessa mediassa toimimiseen ja lähdekriittisyyteen
STT:ssä on laadittu julkiset ohjeet sosiaalisessa mediassa toimimiseen. Vaikka ohjeet on suunnattu oman organisaation jäsenille, selkeät ja perustellut ohjeet sopivat hyödynnettäviksi kaikille toimituksellista työtä tekeville ja niissä on myös paljon hyviä yleisluontoisia perusasioita myös muiden alojen ammattilaisten sekä yksityishenkilöiden hyödynnettäväksi.

Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot-raportti
Raportti on Koulukino ry:n Osuuskunta Mediakollektiivilta tilaama tutkimuskooste disinformaatiosta ja vihapuheesta. Hankkeen ja selvityksen raportin päätavoitteena oli keinojen etsiminen disinformaatioon ja vihapuheeseen liittyvien ongelmien käsittelemiseksi. Selvityksessä painottuvat aihepiirit, jotka ovat erityisen tärkeitä varsinkin mediakasvattajien näkökulmasta. Tutustu raporttiin!

Uusi Pelaajabarometri on julkaistu, teemana lajityyppien suosio
Pelaajabarometri on jo viidettä kertaa toteutettu, pelitutkijoiden yhteistyönä syntynyt kyselytututkimus, joka tarjoaa kattavaa ja ajankohtaista tietoa pelaamisen eri muodoista ja pelaamisen suosioon liittyvistä kehityssuunnista Suomessa. Pelaaminen on merkittävä osa lasten, nuorten ja aikuisten elämää, ja tutkimus auttaa myös hahmottamaan pelaamista ilmiönä. Lue lisää!

Tilastokeskuksen tilastoja väestön tieto- ja viestintätekniikan käytöstä 2016
Tilastokeskus on julkistanut vuoden 2016 tilastoja suomalaisten netin käytöstä (16-89 vuotiaat). Tilastotietojen mukaan vuonna 2016 suomalaisista 88 prosenttia käytti internetiä, ja internetin käyttö yleistyy vain vanhemmissa ikäryhmissä. Yleisimmin internetiä käytetään asioiden hoitamiseen, tiedonhakuun, viestintään ja medioiden seuraamiseen.

Whats Up -menetelmäopas nuorten mobiilikohtaamiseen julkaistu
Nuorten Palvelu ry julkaisi menetelmäoppaan nuorten mobiilikohtaamiseen. Whats Up -oppaassa on konkreettisia ammattilaisten testaamia vinkkejä koulumaailman aikuisista nuorten vapaa-ajan tukijoillekin, unohtamatta lastensuojelun työkenttää.

Muuta

Vastaa Koulukinon kyselyyn, voit voittaa Finnkinon 100 hengen koululaisnäytöksen leffaherkkujen kera!
Koulukino selvittää opettajien toiveita Koulukinon oppimateriaalien sisällöstä ja muodosta lyhyen kyselyn avulla. Kysely on suunnattu erityisesti perusopetukseen, mutta myös muilla opetusasteilla työskentelevien opettajien vastaukset ovat tervetulleita ja hyödyllisiä. Tavoitteena on ottaa huomioon jatkossa myös uuden opetussuunnitelman painotukset. Yhteystietojensa jättäneiden kesken arvotaan hienoja palkintoja!

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille
Tiesithän, että mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi.

Hyvää joulunaikaa kaikille!
Mediakasvatusseura toivottaa oikein rauhallista ja rentouttavaa joulunaikaa kaikille! Vetäydymme joulun viettoon 23.12., ja palaamme työn ääreen taas loppiaisen jälkeen. Onnea ja menestystä myös uudelle vuodelle 2017!

present-932219_1280-crop

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat