13.12.2017Anna Jaakonaho

Joulukuun 2017 uutiskirje

 

Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: demokratiakasvatus, globaalikasvatus ja osallisuus
  • Ajallinen rajoittaminen ei riitä mediakasvatukseksi
  • Mediakasvatusseuran blogissa pohditaan kokonaisvaltaista mediakasvatusta
  • Lapin yliopiston kansainvälisen mediakasvatuksen maisteriohjelman haku on käynnissä
  • Euroopan unionin neuvosto hyväksyi päätelmät nuorisotyön älykkäästä kehittämisestä
  • Matkapuhelin yhä suositumpi laite netin käyttöön
  • Valeuutisten uskotaan vaikuttavan ihmisten käsityksiin faktoista 

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa: Demokratiakasvatus, globaalikasvatus ja osallisuus

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu vielä yhden julkaisun verran! Joulukuun koosteeseen on kerätty ideoita ja materiaaleja demokratia- ja globaalikasvatukseen sekä osallisuuteen liittyen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura on vuoden aikana kutsunut kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura on koonnut suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Julkaistut mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa. Viimeinen 100 mediakasvatusideaa -kooste julkaistiin joulukuussa.

Mediakasvatusseura kiittää kaikkia vuoden varrella ideoitaan jakaneita  kampanja toteutettiin yhdessä teidän kanssanne!

Ajallinen rajoittaminen ei riitä mediakasvatukseksi

Toimittaja Minna Nalbantoglu kirjoitti 22.11.2017 Helsingin Sanomissa kokeilusta, jossa hän luopui viikon ajaksi lasten niin kutsutun ruutuajan rajoittamisesta. Kirjoitimme tähän juttuun vastineen, jossa halusimme oikoa taustalla olevia johtopäätöksiä ja tuoda esiin, että pelkän ajan mittaaminen mediakasvatuksen keinona on liian yksipuolinen. Lue koko vastine täällä.

Seuran blogissa

Rauna Rahja: Kokonaisvaltainen mediakasvatus ponnistaa arvoista ja yhteistyöstä

Mikä tukisi kestävää ja monialaista mediakasvatusta jatkuvasti muuttuvien ilmiöiden äärellä? Mistä näkökulmasta mediakasvatukseen kannattaisi tarttua ja mitä menetelmiä ottaa käyttöön? Tätä pohtii blogikirjoituksessaan Mannerheimin lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Rauna Rahja. Voit lukea blogitekstin täällä.

Uutiset

Lapin yliopiston kansainvälisen mediakasvatuksen maisteriohjelman haku on käynnissä!

Lapin yliopiston kansainvälisen Master’s Degree Programme in Media Education -maisteriohjelman haku on auki 15.1.2018 saakka. Ohjelmaan valitaan opiskelijat 26.3. mennessä. Kahden vuoden pituinen maisteriohjelma alkaa 1. syyskuuta. Ohjelma on englanninkielinen ja hakeakseen opiskelijalla täytyy olla suoritettuna soveltuva kandidaatintutkinto. Maisteriohjelmassa perehdytään kolmeen teemaan: media ja oppiminen, media ja yhteiskunta sekä media ja psykososiaalinen hyvinvointi.
Lue lisää täältä.

Euroopan unionin neuvosto hyväksyi päätelmät nuorisotyön älykkäästä kehittämisestä

Euroopan unionin koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvosto kokoontui Brysselissä 20.-21.11. Kokouksessa hyväksyttiin päätelmät nuorisotyön älykkäästä kehittämisestä. Päätelmissä korostuu digitalisaation merkitys nuorisotyön palvelujen saatavuuden, hallinnon läpinäkyvyyden ja nuorten henkilökohtaisen kehittymisen kannalta. Päätelmät kehottavat hyödyntämään teknologiaa nuorisotyön ja nuorisopolitiikan suunnittelussa, toimeenpanossa, arvioinnissa ja näkyvyydessä. Lue koko uutinen ja lataa neuvoston päätelmät täältä.

Matkapuhelin on yhä suositumpi laite netin käyttöön

Tilastokeskuksen Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimus 2017 kartoittaa muun muassa internetin ja yhteisöpalvelujen käytön aktiivisuutta Suomessa. Tutkimuksen mukaan matkapuhelin on yhä suositumpi laite netin käyttöön. Älypuhelin on käytössä suomalaisista 77 prosentilla ja 68 prosenttia 16–89-vuotiaista suomalaisista on käyttänyt nettiä matkapuhelimella kodin ja työpaikan ulkopuolella liikkuessaan. Muiden mobiililaitteiden suosio netin käytössä ei ole kasvanut viime vuodelta. Netin käyttö puhelimella on myös monipuolistunut. Lue lisää täältä.

Valeuutisten uskotaan vaikuttavan ihmisten käsityksiin faktoista

Medialiiton tilaama mielipidetutkimus paljastaa valtaosan suomalaisista uskovan, että verkossa leviävillä valeuutisilla on vaikutusta kansalaisten käsityksiin perusfaktoista. Kaksi kolmasosaa (67%) tutkimukseen vastanneista arvioi, että valeuutiset vaikuttavat suomalaisten käsityksiin paljon tai erittäin paljon. Vain neljäsosa arvioi vaikutuksen melko vähäiseksi. Lue tutkimuksesta lisää täältä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Digiajan peruskoulu 2017 – tilannearvio ja toimenpidesuositukset

Digiajan peruskoulu 2017 – Tilannearvio ja toimenpidesuositukset -väliraportti esittelee Tampereen ja Turun yliopiston toteuttaman Digiajan peruskoulu -hankkeen keskeisiä tuloksia. Selvitys on osa Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarjaa. Selvitys kartoittaa uuden oppimisen, digitaalisen pedagogiikan, uusien oppimismateriaalien ja oppimisympäristöjen nykytilaa ja kehittämisvalmiutta perusopetusta järjestävissä kouluissa. Selvityksen keskeisenä tavoitteena on luoda perustaa opetusalan ajantasaisen tutkimustiedon hyödyntämiselle päätöksenteossa. Lue lisää hankkeesta ja lataa selvitys täältä.

Verkko-ohjaajan opas

Oulun ammattikorkeakoulun Verkko-ohjaajan opas on tarkoitettu työvälineeksi kaikille opintojen ohjauksen, tieto- ja neuvontatyön, tuutoroinnin, mentoroinnin ja opiskelijoiden hyvinvoinnin parissa työskenteleville. Opas on syntynyt osana Verkko-ohjaaja – verkko- ja etäohjauspalvelut opintojen tukena -hanketta, joka toteutettiin Oulun ammattikorkeakoulussa vuosina 2015–2017. Hanketta rahoitti Euroopan sosiaalirahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta. Lue lisää ja lataa opas täältä.

Mokasiko media? – Päätä sinä!

Yle on toteuttanut yhdessä Julkisen sanan neuvoston (JSN) kanssa harjoituksen, jossa jokainen pääsee antamaan ratkaisun JSN:lle tehtyyn kanteluun. Harjoitukseen sisältyy kahdeksan aitoa esimerkkitapausta, jotka esitellään omissa videoissaan. Kantelutapauksista annetaan videoilla tarkempia tietoja: mistä jutusta kantelija on suivaantunut, miten media on ratkaisujaan puolustanut ja mihin Journalistin ohjeiden kohtiin tapaus liittyy. Tietojen pohjalta mietitään, tulisiko esimerkkimedialle antaa langettava vai vapauttava päätös. Lue lisää ja tutustu materiaaliin täällä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Italialaisen mediakasvatuselokuvan ilmaisnäytös Helsingin Orionissa la 16.12.

Helsingin ranskalais-suomalainen koulu järjestää yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa ilmaisnäytöksen italialaiselokuvasta FuoriClasse – A School of Their Own. Ohjaaja Michele Aiello saapuu alustamaan näytöksen. Elokuva esittelee mediakasvatustoimintaa kuudella eri paikkakunnalla ja antaa kuvan nyky-Italiasta lasten näkökulmasta. Sen tuottanut järjestö Zalab voitti aiemmin tänä vuonna Evensin mediakasvatuspalkinnon. Elokuvanäytös pidetään elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15, Hki) la 16.12. klo 14. Elokuva on tekstitetty englanniksi ja sen kesto on 74 min.

Minäkö mediakasvattaja? -seminaari

Mediakasvatusseura ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestävät yhteistyössä Minäkö mediakasvattaja? -seminaarin 31.1.2018 Senaattikiinteistöjen auditoriossa Itä-Pasilassa. Seminaari on kohdennettu erityisesti koulun parissa työskenteleville ammattilaisille, kuten opetus-, kirjasto- ja nuorisotyön tekijöille. Koulutus sopii myös muille aiheesta kiinnostuneille. Pyydämme sitovat ilmoittautumiset viimeistään 17.1.2018 mennessä tällä sivulla kohdasta Ajankohtaista/Tapahtumat ja koulutukset. Lue lisää täältä.

Vielä ehdit ilmoittautua Mediataitoviikkoon?

Helmikuun 5.–11. päivä vietettävä Mediataitoviikko lähestyy. Kampanjaviikkoa on järjestämässä lähes 50 yhteistyökumppania. Joulukuun alussa osallistujille lähetettävässä uutiskirjeessä, joka sisältää tietoa ilmaisista materiaaleista sekä tapahtumista ja kampanjoista. Ilmoittamalla oman organisaatiosi – koulun, päiväkodin, harrasteryhmän, kirjaston, museon tai nuorisotilan – saat kuulla, mitä on luvassa.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 17. tammikuuta!

Mediakasvatusseura toivottaa kaikille rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta!

Seuraava uutiskirjeemme ilmestyy 17. tammikuuta.
Nähdään ensi vuonna!

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat