14.6.2017Melissa Castrén

Kesäkuun 2017 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: Hyvinvointi ja media
  • Mediakasvatusseuran blogissa puhuttavat mediavanhemmuus ja tietosuoja
  • Materiaalia maahanmuuttajien mediataitojen tueksi
  • Plan hakee uusia lähettiläitä lapsen oikeuksia ja vihapuhetta käsitteleville oppitunneille
  • Vastaa kyselyyn tulevaisuuden digitaidoista ja niiden kehittämisestä
  • Mediakasvattaja! Tule mukaan tekemään EDUCA-messuja

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa: teemana hyvinvointi ja media

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu! Kesäkuun koosteeseen on kerätty ideoita ja materiaaleja liittyen hyvinvoinnin ja median väliseen suhteeseen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Tähän mennessä julkaistut mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa. Seuraava 100 mediakasvatusideaa -kooste julkaistaan elokuussa. Seuraava teema on elokuva- ja taidekasvatus. Hyvää kesää!

Mediakasvattaja! Tule mukaan tekemään EDUCA-messuja

EDUCA, Suomen johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma järjestetään 26.-27.1.2018 Helsingin Messukeskuksessa. Mediakasvatusseura koordinoi Mediakasvatuksen toria, joka kokoaa yhteen eri mediakasvatuksen parissa työskenteleviä tahoja. Torilla on yhä tilaa, joten mikäli edustamasi taho on kiinnostunut olemaan mukana, ota yhteyttä 22.6. mennessä Mediakasvatusseuran kehityspäällikköön Isabella Holmiin: isabella.holm@mediakasvatus.fi.

Seuran blogissa

Pekka Mertala: Pahat ja laiskat vanhemmat pilaavat medialla lastensa elämän?

Mediakasvatusseuran blogissa puhutti kesäkuussa tutkija Pekka Mertalan mediavanhemmuuden representaatiota käsittelevä blogikirjoitus Pahat ja laiskat vanhemmat pilaavat medialla lastensa elämän? Blogiteksti huomioitiin myös MTV3:n uutisportaalissa. Lue blogikirjoitus täältä.

Sanni Mäntyniemi: Tietosuoja-asetus on tasapainoilua yksityisyyden ja valvonnan välillä

EU:n tietosuoja-asetus astuu voimaan vuoden päästä. Mediakasvatusseuran harjoittelija Sanni Mäntyniemi pohtii blogissaan, miten tietosuoja-asetus vaikuttaa lapsen digitaalisiin oikeuksiin. Lue blogikirjoitus täältä ja kerro omat ajatuksesi kommenttiosiossa.

Uutiset

Mediakasvatusseuralle Opetus- ja kulttuuriministeriön avustus mediakasvatuksen kehittämiseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut mediakasvatukseen myönnetyt avustukset vuodelle 2017. Avustus on tarkoitettu mediakasvatuksen ja medialukutaidon sekä turvallisen mediaympäristön edistämiseen. Mediakasvatusseura ry:lle on myönnetty 15 000 euroa Nuorten mediataitojen vahvistamien pähkinänkuoressa -julkaisun tuottamiseen. Linkki uutiseen.

Plan hakee uusia lähettiläitä lapsen oikeuksia ja vihapuhetta käsitteleville oppitunneille – hakuaika päättyy 30.7.

Planin globaalikoulu hakee lapsen oikeuksien lähettiläitä. Lähettiläs on koulutettu lapsen oikeuksien puolestapuhuja, joka vierailee lasten ja nuorten parissa kouluissa, päiväkodeissa ja esimerkiksi nuorisotaloilla ohjaamassa toiminnallisia oppitunteja. Lisäksi osa lähettiläistä pitää myös vihapuhetta ja sen vastustamista käsitteleviä oppitunteja ja työpajoja. Hakuaika päättyy 30.7. Lue lisää lapsen oikeuksien lähettilään tehtävästä täältä.

Vastaa kyselyyn tulevaisuuden digitaidoista ja niiden kehittämisestä

TIEKE – Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry kartoittaa kyselyllä näkemyksiä digitaalisen osaamisen merkityksestä opiskelussa ja työelämässä. Tarkoitus on lisäksi selvittää, missä ja miten tarvittavat digitaidot parhaiten saataisiin haltuun. Yhteystiedot jättämällä saat sähköpostiisi kyselyn tulokset sekä tietoa syksyllä järjestettävästä Ajatuspajasta. Siirry kyselyyn tästä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Materiaalia maahanmuuttajien mediataitojen tueksi

Mediakasvatusseuran koostamaan materiaalipakettiin on kerätty materiaalia maahanmuuttajien mediakasvatukseen ja mediataitojen tueksi. Materiaaleissa käsitellään muun muassa valeuutisia, medialukutaitoa, vihapuhetta ja digitaalisen median erityispiirteitä. Mediakasvatusaiheista materiaalia on saatavilla englannin ja ruotsin lisäksi myös monilla maahanmuuttajien äidinkielillä, kuten arabiaksi ja somaliksi. Lisätietoa materiaalista saat täältä.

FUME-peli kannustaa sanomaan ”EI” tupakalle

Fume on terveyspeli, jonka tarkoitus on kannustaa sanomaan ”EI” tupakkatuotteille. Fumeen sisällytetyt minipelit on suunniteltu hauskalla tavalla sekä tarjoamaan ymmärrettävää tietoa tupakkatuotteista että kannustamaan ajattelemaan tupakkatuotteiden käytön seurauksia. Peli on tarkoitettu ensisijaisesti 10-13 -vuotiaille. Lue lisää Fumesta täältä.

Power of peers – Bullying prevention in the digital age

Mannerheimin Lastensuojeluliiton julkaisema Power of peers – Bullying prevention in the digital age -aineisto tarjoaa materiaalia ja käytännön opastusta kiusaamista ennaltaehkäisevän nuorisotyön soveltamisesta digitaalisessa ympäristössä. Englanninkielisen julkaisun pääset lukemaan tästä.

 

Tapahtumia ja koulutuksia

VIDES – valtakunnallinen nuorten visuaalisen ilmaisun tapahtuma 5.8.

Elokuussa järjestetään 13–23 -vuotiaille, taiteen ja erilaisten visuaalisten juttujen parissa puuhaileville nuorille ilmainen VIDES-tapahtuma. Helsingissä lauantaina 5.8. järjestettävässä tapahtumassa nuorella on mahdollisuus esitellä taidettaan ja tekemistään eri tavoin. Nuori pääsee halutessaan juttelemaan ammattitaiteilijan tai muun visuaalisen alan osaajan kanssa. Tapahtuma on maksuton. Lisätietoa tapahtumasta löytyy  Lasten ja nuorten taidekeskuksen nettisivulta.

AIKA DIGITTÄÄ II 8.8. Mikkelissä

Erityisnuoret ja digiajan osallisuuden tukeminen monialaisissa toimintaympäristöissä -hankkeen päätöstapahtuma AIKA DIGITTÄÄ II järjestetään Mikkelin kaupunginkirjastolla tiistaina 8.8. Tapahtumassa esitellään case-esimerkkejä nuorten digiajan osallisuuden edistämisestä sekä syvennytään hankkeessa kehitettyihin mediakasvatuksen ja -vaikuttamisen menetelmiin elämyksellisesti ja digitaalisuutta hyödyntäen. Lue lisää tapahtumasta ja ilmoittaudu täällä 1.8. mennessä.

Kumppaniksi Mediataitoviikkoon? Kick-off-tilaisuus elokuussa!

Kansallinen mediakasvatuksen kampanja Mediataitoviikko suunnitellaan ja toteutetaan vuosittain helmikuussa laaja-alaisesti eri organisaatioiden yhteistyönä. Tänä vuonna mukana oli 50 kumppania. Kampanjaa koordinoiva Kansallinen audiovisuaalinen instituutti kutsuu vuoden 2018 Mediataitoviikon järjestämisestä kiinnostuneet tahot kick-off-tilaisuuteen torstaina 24.8. Helsingin Luonnontieteelliseen museoon. Ilmoittaudu täällä 16.8. mennessä.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Hyvää kesää!

Mediakasvatusseura toivottaa kaikille hyvää kesää! Seurakin hiljenee kesän viettoon ja palailee kehiin uutiskirjeen muodossa taas elokuussa. Syksyllä luvassa paljon mielenkiintoisia tapahtumia mediakasvatuksen kentällä. Nähdään!

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat