12.10.2016Arla Pitkämäki

Lokakuun 2016 uutiskirje

ruutuaikabanneri

 

Tässä uutiskirjeessä

  • Ruutuaikaviikko käynnissä, tutustu ruutuaikakyselyn tuloksiin!
  • Ilmoittautuminen syksyn seminaareihin auki
  • Wanted: Vuoden Pelikasvattaja; tutustu myös Millainen pelaaja olet? -materiaaliin
  • Luova luokka -mediakasvatusseminaari Oulussa
  • Kooste vuoden 2016 mediakasvatuksillisista pro graduista ja väitöskirjoista

Mediakasvatusseura tiedottaa

Ruutuaikaviikko meneillään! 
Mediakasvatusseuran järjestämä Ruutuaika-teemaviikko on parhaillaan käynnissä! Viikon aikana keskustellaan moniäänisesti lasten ja nuorten mediakulttuurista sekä erinäisten ruutujen äärellä vietetystä ajasta. Käynnissä olevan teemaviikon aikana on jo julkaistu – ja julkaistaan lisää – monta kiinnostavaa blogikirjoitusta, tutustu niihin täällä.

Osallistu keskusteluun ja viikkohaasteeseen! #ruutuaika #skärmtid #screentime

Ruutuaika-kyselyn tulokset julkaistu
Mediakasvatusseura halusi selvittää mediakasvatuksen parissa toimivien ammattilaisten näkemyksiä ruutuaika-käsitteestä toteuttamalla avoimen Ruudulla-kyselyn, joka oli suunnattu erityisesti mediakasvatuksen parissa toimiville ammattilaisille ja opiskelijoille. Kysely toteutettiin 11.-20.4.2016. Ruudulla-kyselyn tulokset on nyt julkaistu raportin ja slideshown muodossa. Slideshow on luettavissa myös englanniksi myöhemmin tällä viikolla.

Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus 1.11.
Mediakasvatusseura järjestää yhteistyössä tutkija Sanna Spisakin kanssa lasten ja nuorten parissa toimiville media- ja seksuaalikasvattajille keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuden, jossa pohditaan, millaisia kysymyksiä alaikäisillä on mediassa nähtyihin seksikuvauksiin liittyen, miten nuoret tulkitsevat pornografiaa, miksi tytöt seksiviestittelevät, millä kriteeristöillä kuvaohjelmien seksuaalisten sisältöjen ikärajat asetetaan ja millaisia erityiskysymyksiä seksuaalikasvatuksessa nousee suhteessa mediaan. Iltapäivän aikana kuullaan puheenvuoroja mm. Sexpon, watAgamen, KAVIn ja THL:n asiantuntijoilta. Seminaarissa on vielä muutamia paikkoja jäljellä, ilmoittaudu mukaan nyt! Ilmoittauminen sulkeutuu 25.10. mennessä. Tilaisuus on maksuton. Lue lisää seminaarista täältä.

Tästä saa puhua -seminaari 1.-2.12.
Seminaari disinformaatiosta ja vihapuheesta tutkijoille, kasvattajille ja kansalaistoimijoille. Miten vihapuhetta tuotetaan ja miten toimia sitä vastaan? Miten mediakriittisyyden avulla voidaan edistää sananvapautta? Tässä kaksipäiväisessä seminaarissa puhutaan vihapuheesta, sitä lietsovasta disinformaatiosta ja rakenteista näiden ilmiöiden takana. Tästä saa puhua -seminaari järjestetään 1.-2.12.2016 Allianssi-talolla Helsingissä (Asemapäällikönkatu 1)  ja sen toteuttavat Allianssi ja Mediakasvatusseura yhteistyössä Plan Suomen kanssa. Ilmoittautuminen seminaariin on avoinna, ilmoittaudu mukaan täällä 17.11. mennessä. Lisätietoja seminaarista löydät tapahtumasivuilta tai täältä aina tietojen varmistuessa. #PUHUTAAN

Mediakasvatusseuran toimiston uusi osoite: Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki
Mediakasvatusseura muuttaa paalutusremontin alta pois Pohjoisrannan toimistoltaan. SeuranKoulukinon jaKelaamon uusi toimisto löytyy Helsingin Lapinlahdesta (Lapinlahdentie 1, 00180 Helsinki) lokakuun lopulta lähtien. Uudessa toimistossa meneillään oleva remontti valmistuu lokakuussa, postia voi uuteen osoitteeseen kuitenkin jo toimittaa.

Uutisia

Miltä kiertotalous näyttää? – lyhytelokuvakilpailu 9.-luokkalaisille
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, suomalaisten tulevaisuustalo, haluaa ottaa nuoret mukaan tulevaisuustyöhön haastamalla kaikki peruskoulujen yhdeksäsluokkalaiset lyhytelokuvakilpailuun tekemään kiertotaloutta näkyväksi ja kuuluvaksi.

Miten katsomalla kuvaa ja liikettä voidaan lisätä jokaisen ihmisen tietoisuutta ja ymmärrystä maapallon rajallisuudesta? Miten lyhytelokuvassa voidaan esittää, kuinka meidän kaikkien tulisi tehdä kestäviä arkipäivän ratkaisuja ja omalla toiminnallamme edistää muutosta kohti sellaista maailmaa, jossa tuotteet kestäisivät pitkään ja emme kuluttaisi enempää luonnonvaroja kuin ainoa maapallo niitä pystyy meille tarjoamaan? Miten siirrymme sellaiseen aikakauteen, jota sanotaan kiertotalouden ajaksi? Kilpailu päättyy 28.10.2016 klo 16.00. Lue lisäätäältä.

Wanted: Vuoden Pelikasvattaja, ehdota lokakuun loppuun mennessä!
Tiedätkö mediakasvattajan, joka on kunnostautunut pelikasvattajana? Vuoden Pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle, teolle tai ilmiölle, joka on olemassaolollaan, toiminnallaan tai käytöksellään edistänyt positiivista pelikulttuuria, suvaitsevaisuutta ja asiallista käytöstä peleissä, keskustelua digitaalisesta pelaamisesta tai vähentänyt pelaamiseen liittyviä haittoja. Ehdota pelikasvattajaa täällä.

Mediataide kasvattaa -sivusto on nyt auki
AV-arkin Mediataide kasvattaa -mediakasvatusverkkopalvelusta löytyy oppimateriaalia ja mediataidetta, kuten taidevideoita, opetuksessa ja varhaiskasvatuksesa käytettäväksi. Sivustolla voi hakea oppimistehtäviä eri aiheittain ja ladata maksuttomia oppaita.

R05AN K00D1 -peli nyt avoinna
7–12-vuotiaille suunnattu Rosan koodi -peli täydentää alakoulujen ohjelmointiopetusta. Ratkaistessaan kooditehtäviä pelaaja palkitaan Rosan koodi -animaatiojaksoilla. Lokakuun alussa julkaistua Yleisradion tuottamaa peliä pelataan ja markkinoidaan useissa virtuaaliympäristöissä (esim. Scratch, Minecraft) sekä myös reaalimaailmassa (esim. koulut, museot, kirjastot). Rosan koodi -projekti on aktiivinen 1.10.–31.12.2016. Peliä pelataan osoitteessa Rosankoodi.fi. Ohjeet pelin pelaamiseen löydät täältä.

Sexpon seksuaalikasvatuskoulutuksen haku käynnissä
Tammikuussa 2017 kolmatta kertaa käynnistyvä 30 opintopisteen seksuaalikasvatuskoulutus antaa valmiudet seksuaalikasvatuksen, -valistuksen ja -opetuksen toteuttamiseen lasten, nuorten ja aikuisten parissa. Koulutukseen sisältyy mediakasvatukseen keskittyvä teemaseminaari, jossa käsitellään lasten ja nuorten mediamaailmaa seksuaalisuuden ja turvallisuuden näkökulmista. Lue lisää täältä.

ITK2017 Call for Papers
ITK-konferenssia vietetään Hämeenlinnassa 5.-7.4.2017. Konferenssin ohjelma rakentuu paljolti opettajien, tutkijoiden ja kehittäjien esityksistä. Haluaisitko sinä kertoa kokemuksistasi muille? Konferenssi tarjoaa tähän monia eri vaihtoehtoja. Kaikkiin esitysvaihtoehtoihin jätetyt ehdotukset arvioidaan nimettömänä (double blind review). Myös yritys voi jättää ehdotuksen, mutta esitys ei saa sisältää kaupallisuutta ja mainostusta. Valinnoista tiedotetaan ehdotuksen jättäneille viikolla 49. Lue ohjeet osallistumiseen täältä.

picture1

 

Tapahtumia ja koulutuksia

LähiVerkon webinaarit
Ikäihmisten mediakasvatukseen keskittyvä LähiVerkko järjestää syksyllä useita verkkoseminaareja. Osallistuminen webinaareihin on maksutonta. Tarkat ohjeet seminaareihin osallistumiseen löydät tämän sivun alaososasta. Tutustu tuleviin webinaareihin! Webinaarien tallenteet ovat katsottavissa jälkikäteen. Mediakasvatusseuran yhteisöpäällikkö Rauna Rahja kävi keskustelemassa 4.10. identiteeteistä, rooleista ja vaikuttamisesta verkossa Onnistumisen Ilo -webinaarissa. Tallenne keskustelusta on nähtävissä täällä.

Työpaja opettajille digitaalisten kuva-aineistojen hyödyntämisestä opettamisessa
Suomen valokuvataiteen museo järjestää 8.11. klo 15:30 museon tiloissa kaikille opettajille avoimen työpajan. Työpajan aikana tutustutaan museon uuteen näyttelyyn sekä vapaasti käytettävissä oleviin digitaalisiin kuva-aineistoihin. Lisäksi pohditaan yhdessä, miten digitaalisten aineistojen luova työstäminen voi tukea eri aineiden, aiheiden ja ilmiöiden käsittelyä eri opetusasteilla. Työpaja on osa Tulkintoja ja tietoa – oppimispolkuja avoimiin aineistoihin -hanketta, jonka tarkoituksena on yhteissuunnittelun keinoin kokeilla ja kehittää uusia tapoja käyttää digitaalisia kuva-aineistoja opetuksessa. Ilmoittautumiset työpajaan 1.11. mennessä: Laura.Sillanpaa(a)fmp.fi. Lisätietoja: http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/component/content/article/11284.

Luova luokka -mediakasvatusseminaari 16.11.
Kulttuuritalo Valve ja Valveen elokuvakoulu järjestävät Luova luokka -seminaarin Oulussa 16.11. Seminaarissa kuullaan uusimmat kuulumiset mediakasvatuskentältä ja tavataan alan ammattilaisia. Ohjelmassa on tarjolla käytännönläheisiä työpajoja, joissa tutustutaan erilaisiin mediakasvatuksellisiin menetelmiin. Seminaarin teemana on elokuvakasvatus ja uudet opetussuunnitelmat. Lue lisää seminaarista täältä.

Mediataitoviikko 2017 – Ihmisten internet
Vuonna 2017 Mediataitoviikkoa vietetään 6.-12.2. teemalla ”Ihmisten internet”, joka kannustaa niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin toimimaan paremman ja yhdenvertaisemman netin puolesta. Ohjeet ilmoittautumiseen löydät Viikon kotisivulta www.mediataitoviikko.fi, kaikki mukaan! Kaikki ilmoittautuneet pääsevät halutessaan mukaan interaktiiviselle kartalle, josta voi esimerkiksi tarkistaa oman lähialueen ilmoittautuneet koulut, päiväkodit ja muut tahot.

EDU rikkoo rajoja opetuksessa ja oppimisessa – sidosryhmäiltapäivä 27.10.2016
Iltapäivä kokoaa EDUn sidosryhmien ja yhteistyötahojen edustajia kuulemaan ja keskustelemaan sivistyksen ja oppimisen tulevaisuudesta sekä osallistumaan toiminnallisiin työpajoihin. Aika ja paikka: 27.10 klo 13.00-17.00, Åkerlundinkatu 5, Tampereen yliopiston Virta-rakennus. Lue lisää täältä. Ilmoittaudu mukaan täällä.

Sosiaalipsykologian päivät 25. – 26.11.2016
Sosiaalipsykologian päivät järjestetään Tampereen yliopiston Päätalolla (Kalevantie 4) 25. – 26.11.2016. Toiseus, vieraus, kohtaamisia -konferenssin pääpuhujiksi ovat lupautuneet Erica Burman, Don Kulick, Karmela Liebkind sekä Kip Jones. Lue lisää täältä. Päivien keskeistä sisältöä on työryhmätoiminta. Tarjolla on esimerkiksi digitalisaation liittyvät työryhmät: digitalisaation sosiaalipsykologiaa ja digitaaliset medialaitteet osana arkisia vuorovaikutuskohtaamisia. Lue lisää työryhmistä täältä.

picture2

Materiaaleja

Millainen pelaaja olet?
Pelikasvattajien verkoston luoman Millainen pelaaja olet? -taulukon avulla voit tarkastella omaa pelaamistasi ja sen mahdollisia vaikutuksia sinuun ja läheisiisi. Taulukko on väline keskustelujen tueksi tilanteisiin, joissa pelaaminen saattaa huolestuttaa.

Apua, kännykkä ei toimi! -opas
Pelastakaa Lapset ry:n tuottama opas on suunnattu yläkoulu- ja lukioikäisille. Apua, kännykkä ei toimi! -opas kertoo käytännönläheisesti, miten toimia kun netti ei toimi tai joudut pohtimaan sosiaalisen median käyttöä onnettomuus- tai häiriötilanteessa. Materiaali on tuotettu osana Punaisen Ristin valtakunnallista Äkkilähtö 2016 -valmiusharjoitusta, jossa vahvistetaan koulujen ja nuorten kriisivalmiutta. Materiaali soveltuu käytettäväksi myös Äkkilähdön jälkeen.

Meriseikkailu – toiminnallista oppimista lapsiryhmille
Meriseikkailu on lasten liikunnallinen leikki, joka on saanut inspiraationsa peleista ja muista mediasisällöistä. Meriseikkailussa ratkaistaa pienryhmissä erilaisia tehtäviä, tavoitteena opettaa lapset toimimaan yhdessä ja auttamaan toisiaan. Tutustu Meriseikkailuun täällä.

Julkaisuja

Mediakasvatuksellia pro graduja ja väitöskirjoja vuodelta 2016 koostettuna
Mediakasvatusseura on koonnut yhteen vuoden 2016 aikana valmistuneita opinnäytetöitä. Koosteeseen pääset tutustumaan täällä. Vuoden aikana on valmistunut monia mielenkiintoisia tutkimuksia mm. osallistavaan valokuvaukseen, vastamainoksiin ja Flipped Classroom -menetelmään liittyen. Mikäli sinulla on vinkata koosteeseen lisää tutkimuksia, ota meihin yhteyttä sähköpostitse: mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Kohti parempaa medialukutaitoa -raportti on julkaistu
Syksyllä 2013 opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi yhteistyössä mediakasvatuksen toimialan kanssa laaditut kulttuuripoliittiset suuntaviivat hyvän medialukutaidon edistämiseksi vuosille 2013–2016 (HMS-asiakirja). Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) keräsi viime talvena suomalaisilta mediakasvatuksen piirissä toimivilta organisaatioilta tietoa siitä, millaista HMS:n mukaista toimintaa Suomessa on toteutettu vuosina 2013–2015. Selvityksen raportti Kohti parempaa medialukutaitoa on julkaistu verkossa KAVIn sivuilla.

Ei niin mustavalkoista
Suomen Punaisen Ristin Ei rasismille! -hankkeen laatima viestinnän ammattilaisille suunnatun julkaisu ”Ei niin mustavalkoista” vuodelta 2015, on apuväline median ammattilaisille rasismista ja etnisistä vähemmistöistä uutisoitaessa. Tutustu hyvin ajankohtaiseen materiaaliin täällä.

 

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat