11.10.2017Melissa Castrén

Lokakuun 2017 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: pelikasvatus
  • Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista – ilmoittautuminen on alkanut!
  • Mediakasvatusseuran blogissa pohditaan, miten ikäihmiset saadaan mukaan sähköisiin palveluihin
  • Lähikuva etsii kirjoittajia mediakasvatusnumeroon
  • Some laajentaa ikäihmisten sosiaalisia piirejä, ilmenee LähiVerkon kyselystä
  • Mediakasvatus esillä Kasvatustieteen päivillä Rovaniemellä 30.11.-1.12.
  • Peliviikkoa vietetään lokakuun lopussa

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa: pelikasvatus

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu! Lokakuun koosteeseen on kerätty ideoita ja materiaaleja pelikasvatukseen liittyen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Tähän mennessä julkaistut mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa. Seuraava 100 mediakasvatusideaa -kooste julkaistaan marraskuussa. Lokakuun teema on mediakriittisyys, vihapuhe ja disinformaatio.

Jaa ideasi 100 mediakasvatusideaa -kampanjaan!
Tule mukaan tekemään loppuvuoden 100 mediakasvatusideaa -koosteita! Mikä materiaali, sivusto, julkaisu, tutkimus tm. tulisi ehdottomasti olla mukana edustamassa suomalaista mediakasvatusta? Loppuvuoden teemat ovat mediakriittisyys, vihapuhe ja disinformaatio, sekä demokratiakasvatus, globaalikasvatus ja osallisuus. Ilmianna tärkeäksi kokemasi idea tai materiaali täällä!

Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista – ilmoittautuminen on alkanut!

Mitä on hyvinvointi media-arjessa? Entä mitä arjen medioituminen tarkoittaa fyysisestä, psyykkisestä, kulttuurisesta tai sosiaalisesta näkökulmasta? Tervetuloa visioimaan digihyvinvoinnin tulevaisuutta Mediakasvatusseuran järjestämään keskustelutilaisuuteen Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista! Tilaisuus järjestetään torstaina 30.11. klo 12-17 Helsingissä, Päivälehden museossa. Ilmoittautuminen on nyt auki! Lisää tietoa tapahtumasta täällä. Seuraa tiedotusta Facebook-tapahtuman kautta.

Seuran blogissa

Melissa Castrén: Digitaalista kuilua kuromassa – miten tukea ikäihmisiä sähköisten palveluiden käyttöönotossa?

Lokakuun alussa vietettiin valtakunnallista SeniorSurf-päivää. Teemapäivän tavoitteena on madaltaa ikäihmisten kynnystä tutustua verkkoon. Mediakasvatusseuran viestintäharjoittelija Melissa Castrén pohtii Mediakasvatusseuran blogissa aiheeseen liittyen, miten ikäihmiset saadaan mukaan sähköisiin palveluihin. Lue blogikirjoitus täältä.

Uutiset

Kysely: some laajentaa ikäihmisten sosiaalisia piirejä

Eläkeliiton ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n LähiVerkko-projekti on selvittänyt ikäihmisten sosiaalisen median käyttöä. Kysely toteutettiin toukokuussa 2017 ja siihen vastasi 1561 60–90-vuotiasta internetin käyttäjää. Kyselyssä selvisi, että sosiaalisen median käyttö vaikuttaa laajentavan ikäihmisten sosiaalisia piirejä; yli 60 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa somen kautta säännöllisesti yhteydessä ystäviin, tuttaviin ja perheenjäseniin. Lisäksi lähes kaksi kolmasosaa vastasi sosiaalisen median vähentäneen yksinäisyyden tunnetta. Lue lisää kyselyn tuloksista täällä.

Lähikuva etsii kirjoittajia mediakasvatusnumeroon

Audiovisuaalisen kulttuurin tutkimukseen keskittyvän tieteellisen aikakausjulkaisun Lähikuvan numero 2/2018 keskittyy mediakasvatuksen ajankohtaisiin kysymyksiin joko tutkimuksellisista tai tutkimukseen linkitetyistä käytännöllisistä näkökulmista käsin. Toimituksessa ollaan erityisesti kiinnostuneita mediakasvatuksen hiljaisuuksista, vähän tutkimuksellista huomiota saaneista teemoista ja ilmiöistä sekä sensitiivisiksi koetuista aiheista. Kirjoitusohjeet ja lisätietoa täällä.

Peliviikon avoin webinaari vanhemmille 31.10.

EHYT ry järjestää tiistaina 31.10. klo 18-20 kaikille avoimen pelikasvatusteemaisen webinaarimuotoisen verkkovanhempainillan.  Webinaari on suunnattu vanhemmille sekä muille lasten ja nuorten pelaamisesta kiinnostuneille. Tilaisuuden vetää ja osallistujien kysymyksiin vastaa webinaarissa EHYTin pelikasvatuksen asiantuntija. Illan sisältö ja yksityiskohdat päivittyvät tapahtuman sivuille ennen tapahtumaa. Lue lisää täällä.

Mediakasvatus esillä Kasvatustieteen päivillä Rovaniemellä 30.11.-1.12.

Kasvatustieteen päivät järjestetään Rovaniemellä 30.11.–1.12. Millaisia mahdollisuuksia digitalisaatio voi tarjota osaamisen, koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseen? Millaisiksi tulevaisuudenopetus-, oppimis- jatutkimusympäristöttulevat muodostumaan? Miltä tulevaisuus näyttää? Näitä kysymyksiä pohditaan yhdessä ryhmissä sekä puhujavieraiden johdolla. Lisää tietoa tapahtumasta täällä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Digitaalinen nuorisotyö kunnissa 2017

”Tulevaisuudessa digi uppoaa osaksi arkea” — Digitaalinen nuorisotyö kunnissa 2017 on järjestyksessään kolmas kuntien nuorisotyöntekijöiden digitaalisen median ja teknologian käyttöä kartoittava selvitys. Verken toteuttamasta kuntakyselystä selviää, että sekä työntekijöiden että esimiesten asenteet digitaalista nuorisotyötä kohtaan ovat myönteisiä ja nuorten digitaalisista kulttuureista ollaan kiinnostuneita. Raportti on ladattavissa täällä.

Opettajaopiskelijat ja mediakasvatus 2017

Opettajaopiskelijat ja mediakasvatus 2017 -selvitys kartoitti mediakasvatuksen asemaa suomalaisessa opettajankoulutuksessa. Selvitys koostui opettajaopiskelijoille suunnatusta kyselystä sekä lastentarhan- ja luokanopettajankoulutuksen opetussuunnitelmien sekä opettajan pedagogisten opintojen sisällöllisestä tarkastelusta. Julkaisu on luettavissa täällä.

Problematic gaming behavior among adolescents and young adults : relationship between gaming behavior and health

Niko Männikön väitöskirjan tarkoituksena oli kuvata ja selittää 13–24-vuotiaiden nuorten ongelmallisen digipelaamiskäyttäytymisen yhteyksiä psyykkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen terveyteen. Tutkimuksen tavoitteena oli tuottaa uutta tietoa ongelmallisesta digipelaamisesta, helpottaa ilmiön tunnistamista ja edistää terveyskasvatusta. Englanninkielinen väitöskirja on ladattavissa täällä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Peliviikko 30.10.–5.11.

Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja. Peliviikko vietetään 30.10.–5.11. Peliviikolla järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Suomea ja muissa pohjoismaissa, joissa pelataan esimerkiksi lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä, mobiilipelejä ja tietokonepelejä, sekä tutustutaan monipuolisesti pelikulttuuriin luentojen ja työpajojen muodossa. Peliviikon nettisivuilta löytyy tapahtumakartta, joka päivittyy jatkuvasti.

Luova luokka -mediakasvatusseminaari 16.11.

Luova luokka -seminaari järjestetään torstaina 16.11. klo 9-12 Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä. Seminaarin teemana on tänä vuonna virtuaali- ja lisätty todellisuus. Seminaarissa tuodaan esille kuinka näitä ilmiöitä voidaan hyödyntää opetuksen, nuorisotyön ja terveyden edistämisessä. Aiheeseen pääsee perehtymään myös käytännönläheisemmin iltapäivän työpajoissa. Lisää tietoa tapahtumasta täällä.

Tule mukaan vuoden 2018 Mediataitoviikolle!

Mediataitoviikko järjestetään 5.–11.2.2018. Viime vuonna mukana oli lähes 2700 eri tahoa ympäri Suomen. Seuraavan Mediataitoviikon uutuus on joulukuun alussa ilmestyvä lehti, joka sisältää runsaan paketin vinkkejä ja toimintaideoita Mediataitoviikolle, tietoa tulevista kampanjoista sekä yhteistyökumppanien esittelyt. Lehden voi tilata maksutta omalle toimipaikalleen ilmoittautumalla Mediataitoviikon osallistujaksi lokakuun loppuun mennessä.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 15. marraskuuta!

Seuraava uutiskirje ilmestyy 15.11. Vuoden viimeisen Mediakasvatus.fi -uutiskirjeen ilmestymispäivä on 13.12. Nähdään marraskuussa!

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat