15.3.2017Maura Minerva

Maaliskuun 2017 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

  • 100 mediakasvatusideaa: maaliskuun koosteessa ideoita nuorisotyöhön
  • Tutustu Mediakasvatusseuran strategiaan
  • NUORI2017 Tampereella 27.-29.3.
  • Tulkintoja ja tietoa -työpaja opettajille Rovaniemellä 20.3.
  • Missä mennään pelikasvatus -seminaari Tampereella 6.4.
  • Uusi katsaus koodauksen integrointiin perusopetuksessa Suomessa ja Etelä-Koreassa
  • Mediatarinat jakoon -hanke tukee nuorten mediakulttuuria

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa -kampanja: ilmianna ideasi!
Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu! Toiseen koosteeseen on kerätty materiaalia liittyen mediakasvatukseen osana nuorisotyötä. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Kuukauden teeman mukaiset mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa
Huhtikuun teemana on koulumaailma. Lue lisää teemoista ja tuo kortesi kekoon täällä.

Tutustu Mediakasvatusseuran strategiaan!
Mediakasvatuksen kenttä on kehittynyt nopeasti ja toimintaympäristöt ovat laajentuneet. Muuttuneessa ja muuttuvassa ympäristössä Mediakasvatusseura tarvitsee toiminnalleen ja tavoitteilleen entistä selkeämmän viitekehyksen. Mediakasvatusseuran strategia vuosille 2016-2020 pyrkii vastaamaan mediakasvatuksen kentän, Seuran toimintaympäristön ja koko yhteiskunnan muutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin. Voit tutustua strategiaan niin Seuran sivuilla täällä tai diasarjamuodossa täällä.

Mediakasvatusseura NUORI2017 -tapahtumassa: ”Jos mä laitan sulle #dickpick niin haittaakse?”
Mediakasvatusseura ja Pelastakaa Lapset ry järjestävät keskiviikkona 29.3. Tampereella keskustelevan workshopin osana NUORI2017-tapahtumaa. Workshopissa pohditaan median seksisisältöjen käsittelyä lasten ja nuorten kanssa mediakasvatuksen, nuorisotyön ja lapsen oikeuksien näkökulmasta. Lisäksi työpajassa vahvistetaan omaa mediakasvatusosaamista ja tietopohjaa, joka liittyy median vastuuseen sekä lapsen oikeuksiin verkossa. Löydät työpajan seminaariohjelmasta otsikolla ”Jos mä laitan sulle #dickpick niin haittaakse?”. Lue lisää täältä. NUORI2017-tapahtumasta löytyy lisää tietoa tämän uutiskirjeen Tapahtumia ja koulutuksia-osiosta.

Maksutonta monilukutaitokoulutusta opettajille Oulussa ja Turussa
Hei ope, mietityttääkö monilukutaito? MEMO – Mediapolulta monilukutaitoa -hanke tarjoaa mediakasvatuskoulutusta ala- ja yläkoulun opettajille uusien opetussuunnitelmien hengessä. Maksuttomia neljän teemapäivän koulutuksia järjestetään kevään aikana vielä Oulussa ja Turussa. Koulutuksessa mm. havainnollistetaan mediakasvatuksen käytäntöjä ja tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kouluympäristössä, vahvistetaan valmiuksia hyödyntää mediakulttuurin sisältöjä ja olemassa olevia laitteita opetuksessa sekä kannustetaan tarttumaan uusiin mediasisältöihin mediakasvattajana. Katso eri kaupunkien koulutuspäivät ja -paikat ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Lisätietoa koulutuksesta Saimaan Mediakeskuksen Timo Kainulaiselta: timo.kainulainen(a)lappeenranta.fi.

Tapahtumia ja koulutuksia

Tulkintoja ja tietoa -työpaja opettajille Rovaniemellä 20.3.2017
Suomen valokuvataiteen museo järjestää opettajille suunnatun ilmaisen työpajan Rovaniemen taidemuseossa maanantaina 20.3.2017 klo 15:30-18:30. Työpajan aikana tutustutaan yhdessä Valokuvataiteen museon avoimiin aineistoihin ja pohditaan, miten niiden luova työstäminen voisi tukea eri aiheiden ja ilmiöiden käsittelyä opetuksessa. Mukaan ovat tervetulleita kaikkia koulutusasteita ja oppiaineita edustavat opettajat aina varhaiskasvatuksesta aikuisopetukseen. Lue lisää tapahtumasta täältä.

NUORI2017-tapahtuma Tampereella 27.–29.3.2017
Mediakasvatusseura on mukana nuoriso- ja kasvatusalan suurimmassa ammattilaistapahtumassa NUORI2017-tapahtumassa Tampereella 27.-29.3.2017. Kolmipäiväisessä tapahtumassa järjestetään yli 160 tuntia seminaariohjelmaa ja työpajoja. Seminaarisisältöjen lisäksi tapahtumassa on tarjolla vapaamuotoisempaa verkostoitumista, keikkoja ja konsertteja, kädentaitoja ja kulttuuria, tempauksia, tarinoita ja elämyksiä sekä noin 80 näytteilleasettajan osastot ja esittelypisteet. Seuran löytää NUORI2017-tapahtumasta yhteiseltä osastolta Pelastakaa Lapset ry:n kanssa sekä keskiviikon 29.3. seminaariohjelmasta.

Metka EdTech Hackathon 31.3.−2.4.2017
Metka EdTech Hackathon on tapahtuma Helsingissä, jossa opettajat, kasvattajat, koodarit, palvelumuotoilijat ja (koodaus- ja kasvatusalan) opiskelijat kehittävät yhdessä digiopetuksen toteutustapoja monialaisen tiimityöskentelyn avulla. Tapahtumaan on kutsuttu myös opetusalan ohjelmistotahoja ja startup-toimijoita. Tilaisuus on maksuton, sisältäen ruuan ja yhteisen illanvieton. Lisätietoja tapahtumasta täällä.

ITK-konferenssi Hämeenlinnassa 5.−7.4.2017
Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) on Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma. Ohjelma alkaa 5.4. workshop-koulutustapahtumilla, ja 6.−7.4. konferenssin ohjelmistossa on teemaseminaarien ja foorumiesitysten lisäksi mm. Tulevaisuuden labra- sekä Chat & Foto -esityksiä. Ilmoittautuminen tapahtumaan jatkuu 24.3. asti. Tutustu konferenssin ohjelmaan täällä.

Missä mennään pelikasvatus -seminaari Tampereella 6.4.2017
Mitä on eUrheilu ja miten se sopii koulumaailmaan? Miten sukupuoli tulisi huomioida pelikasvatuksessa? Tule kuulemaan puheenvuoroja ja vastauksia näihin sekä moniin muihin ajankohtaisiin kysymyksiin Suomen ensimmäiseen pelikasvatusseminaariin Missä mennään pelikasvatus? Tampereen Pelimuseoon 6.4.2017 klo 9.30-15.30. Ilmoittaudu mukaan täällä. Lisätietoa tapahtumasta löydät täältä. Tapahtuma on maksuton.

Ilmoittaudu mukaan viimeiselle Digitaalisen nuorisotyön perusteet -opintojaksolle
Ammattikorkeakoulut Humak ja Metropolia järjestävät yhteistyössä Verken ja Koordinaatin kanssa keväällä 2017 kaikille avoimen ja maksuttoman Digitaalisen nuorisotyön perusteet -opintokokonaisuuden.  Kolmannelle, eli viimeiselle opintojaksolle ehtii vielä hyvin ilmoittautua. Kolmannen opintojakson keskiössä ovat dialogisuus ja kohtaaminen digitaalisessa nuorisotyössä. Opintokokonaisuus on suunnattu nuorten parissa työskenteleville, nuorisoalaa opiskeleville sekä kaikille muille aihepiiristä kiinnostuneille. Aiempaa kokemusta aiheesta ei edellytetä. Opiskelija voi valita suoritettavakseen minkä tahansa opintojaksoista. Lisätietoa täällä.

Ilmoita nuoren elokuva Minun elokuvani -tapahtumaan
Mediakasvatuskeskus Metka ry:n järjestämän Minun elokuvani -tapahtuman ilmoittautuminen jatkuu. Mukaan toivotaan nuorten omia animaatioita, fiktioita, musiikkivideoita, dokumenttielokuvia ja kokeellisia elokuvia. Nuoret saavat elokuvistaan palautetta joko suullisesti tai kirjallisesti elokuva-alan ammattilaisilta. Ilmoittaudu tapahtumaan 22.5.2017 mennessä täällä. Lisätietoja tapahtumasta löydät täältä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Coding in Schools: Comparing Integration of Programming into Basic Education Curricula of Finland and South Korea
Koodaamista integroidaan parhaillaan osaksi yleistä opetussuunnitelmaa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. ”Coding in Schools: Comparing integration of programming into basic education curricula of Finland and South Korea” luo katsauksen siihen, miten koodaaminen on integroitu osaksi perusopetusta ja opetussuunnitelmaa Suomessa ja Etelä-Koreassa.

Tutustu Mediakasvatusseuran tuottamaan, Katri Schroderuksen ja Sei Kwonin kirjoittamaan englanninkieliseen artikkeliin täällä.

Lyhytanimaatio auttaa välttämään yllättävät pelilaskut
Mobiililaitteita ja pelikonsoleita käytetään nykyään myös maksamiseen, ja useat lasten käyttämät pelit sisältävät maksullisia lisäominaisuuksia. Kilpailu- ja kuluttajaviraston toteuttama lyhytanimaatio ”Yllättävät peliostot voi välttää” auttaa välttämään yllättävät laskut ja opastaa, miten lasta tulisi ohjata mobiililaitteiden käytössä. Katso video täältä.

Ota some-kommentointi haltuun ammattilaisen vinkkien avulla
Miksi kannattaa pyytää anteeksi vaikkei tee mieli? Yle Oppimisen tuottama hauska kaavio kertoo viestinnän asiantuntija ja bloggaaja Katleena Kortesuon neljä vinkkiä, joiden avulla kommentoit sosiaalisessa mediassa menestyksekkäästi. Tutustu materiaaliin täällä.

Muuta

Mediatarinat jakoon -hanke tukee nuorten mediakulttuuria
Viime syksynä Tekniikan museossa käynnistettiin opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Mediatarinat jakoon -hanke, jossa myös Mediakasvatusseura ry on mukana asiantuntijatahona. Yhdessä yläkoululaisten kanssa hankkeessa tehdään työpajamalli, joka perustuu nuorten tapaan luoda ja jakaa mediasisältöjä. Tavoitteena on tukea nuorten tasapainoisen ja turvallisen mediasuhteen kehittymistä ja sekä monilukutaitoa. Mediatarinat jakoon -hanke jatkuu vuoden 2017 loppuun ja siinä kehitetty työpajamalli julkaistaan verkkojulkaisuna muidenkin mediakasvatustyötä tekevien avuksi hankkeen päätteeksi. Asiantuntijoina hankkeessa ovat  Suomen museoliitto, Kehittämiskeskus Opinkirjo sekä Mediakasvatusseura ry. Lue Tekniikan museon palvelukoordinaattori Outi Putkosen blogiteksti aiheesta täältä.

Call for Papers: Media & Viestintä -lehden erikoisnumero ”Totuus, valhe, media ja viestintä”
Media & viestintä -lehti julistaa haettavaksi suomenkielisiä tutkimusartikkeleita, katsauksia, kommenttitekstejä ja kirja-arvosteluita, jotka käsittelevät laajasti käsitettynä totuuden, valheen, median ja viestinnän suhdetta. Tarjouksia julkaistaviksi teksteiksi otetaan vastaan 7.4.2017 saakka. Lue lisää täältä.

OKM:n avustus mediakasvatuksen kehittämiseen
Opetus -ja kulttuuriministeriö on julistanut haettavaksi yhteensä 360 000 euron avustuksen mediakasvatuksen ja medialukutaidon sekä turvallisen mediaympäristön edistämiseen. Avustukset kohdennetaan valtakunnallisiin hankkeisiin, joiden tavoitteena on vahvistaa erityisesti lasten ja nuorten ja erityisryhmien kriittistä medialukutaitoa sekä edistää kansalaisten kykyä toimia ja hyödyntää digitaalisen yhteiskunnan tarjoamia mahdollisuuksia täysmääräisesti ja turvallisesti. Avustuksia voidaan osoittaa mm. mediakasvatusosaamisen vahvistamiseen, mediakasvatusta ja medialukutaitoa edistävien hyvien käytäntöjen kehittämiseen ja levittämiseen sekä asiaa koskevan tiedon jakamiseen. Avustusta voivat saada oikeuskelpoiset yhteisöt ja säätiöt. Avustuksia ei myönnetä kouluille, oppilaitoksille tai korkeakouluille eikä yksityishenkilöille tai työryhmille. Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille
Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi.

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat