16.11.2016Katri Schroderus

Marraskuun 2016 uutiskirje

disinfoseminaaribanner

Tässä uutiskirjeessä

  • Vielä ehdit ilmoittautua Tästä saa puhua! -seminaariin 1.-2.12.
  • Mediaohje: miten käsitellä lasten ja nuorten mediakulttuuria?
  • Mediakasvatus <3 Seksuaalikasvatus -seminaarin aineistoja ja uusi opas
  • Maksuttomat MEMO -koulutukset opettajille alkavat ympäri Suomen – ilmoittaudu mukaan!
  • Kansallinen Peliviikko – Mediakasvatusseuralta tulossa kooste pelikasvatuksesta

Mediakasvatusseura tiedottaa

Tästä saa puhua! -seminaari 1.-2.12. disinformaatiosta ja vihapuheesta
Miten vihapuhetta tuotetaan ja miten toimia sitä vastaan? Miten mediakriittisyyden avulla voidaan edistää sananvapautta? Kaksipäiväisessä Tästä saa puhua! -seminaarissa puhutaan vihapuheesta, sitä lietsovasta disinformaatiosta ja rakenteista näiden ilmiöiden takana. Seminaari järjestetään 1.-2.12.2016 Allianssi-talolla Helsingissä (Asemapäällikönkatu 1) ja sen toteuttavat Allianssi ja Mediakasvatusseura yhteistyössä Plan International Suomen kanssa. Seminaari disinformaatiosta ja vihapuheesta on suunnattu tutkijoille, kasvattajille ja kansalaistoimijoille. Ilmoittaudu mukaan täällä 24.11. mennessä. Lisätietoja seminaarista löydät tapahtumasivuilta tai täältä. Seuraa myös seminaarin Facebook-tapahtumaa. #PUHUTAAN

Maksuttomat MEMO-täydennyskoulutukset moni- ja medialukutaidosta starttaavat joulukuussa Helsingistä
MEMO – Mediapolulta monilukutaitoa -hanke tarjoaa maksutonta mediakasvatuskoulutusta ala- ja yläkoulun opettajille eri puolilla Suomea uusien opetussuunnitelmien hengessä. Opetushallituksen tukeman hankkeen koulutuksissa opettajat tutustuvat mediakasvatuksen toiminnallisiin menetelmiin kädet savessa ja itse kokeilemalla. Koulutusten teemat rakentuvat moni- ja medialukutaitojen tukemisen ja ilmiöoppimisen ympärille ja niissä havainnollistetaan arkista tieto- ja viestintätekniikan mediakasvatuskäyttöä kouluympäristössä.  Koulutuksia vetävät valtakunnalliset ja alueelliset kouluttajat Valveen elokuvakoulultaTampereen Mediakoululta, Aikakausmediasta, Saimaan mediakeskuksesta ja  Mediakasvatusseurasta. Lue lisää, seuraa tiedotusta eri paikkakuntien koulutuksista ja ilmoittaudu jo nyt: http://memo.ejuttu.fi/

Mediaohje: miten käsitellä lasten ja nuorten mediakulttuuria?
20.11. vietetään Lasten oikeuksien päivää. Vuosi 2016 on myös YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 25-vuotisjuhlavuosi Suomessa, ja sen teemana on yhdenvertaisuus. Lasten ja nuorten mediakulttuuriin liittyy edelleen virheellisiä oletuksia ja ennakkoluuloja, joita myös uutisjutut voivat huomaamattaan ylläpitää tai vahvistaa. Lapset ja nuoret ansaitsevat sen, että heidän mediakulttuuristaan ja mediankäytöstä keskustellaan asiallisesti ja moniäänisesti. Mediakasvatusseura, Ehyt ry ja Pelastakaa Lapset ry ovat koostaneet kattavan vinkkilistan toimittajille lasten ja nuorten mediakulttuuriin liittyvien ilmiöiden käsittelyn tueksi. Mediaohjeen alkuosan vinkit ovat luonteeltaan yleisluontoisia, soveltuen monenlaisten mediakulttuurin ilmiöiden käsittelemiseen. Toisessa osiossa jaetaan vinkkejä erityisesti pelaamisen ja pelikulttuurin käsittelemiseen sekä lasten kuvaamiseen ja kuvien valitsemiseen. Mediaohje on tuotettu osana Mediakasvatusseuran järjestämää Ruutuaikaviikkoa 10.10.-14.10.2016. Lataa mediaohje täältä. Tutustu myös viikon aikana julkaistuun Keskustelua ruutuajasta -koosteeseen sekä Ruudulla-kyselyn raporttiin.

Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus 1.11. -seminaarin aineistoja ladattavissa
Mediakasvatusseura järjesti 1.11. yhteistyössä tutkija Sanna Spisakin kanssa Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus -seminaarin Tieteiden talolla, Helsingissä. Tilaisuudessa keskusteltiin ja kuultiin asiantuntijoita mm. Sexposta, watAgamesta, KAVIsta ja THL:stä. Asiantuntijapuheenvuorojen diaesitykset ovat nyt vapaasti ladattavissa täältä sekä Mediakasvatusseuran SlideShare -kanavalta. Seminaarista käytiin myös vilkasta keskustelua Twitterissä: #mese2016

Median seksisisällöt ja mediakasvatus -opas
Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus -seminaarin yhteydessä julkaistiin Median seksisisällöt ja mediakasvatus -opas, joka on tarkoitettu lasten ja nuorten parissa työskentelevien kasvattajien tueksi median seksiä ja seksuaalisuutta käsittelevien sisältöjen erittelyyn. Oppaassa luodaan tutkija Sanna Spišákin johdattamana silmäys mm. keskeisimpiin tutkimustuloksiin alaikäisten pornografian käytöstä ja nuorten seksuaalisesta toiminnasta internetissä. Lisäksi nostetaan esiin kotimaisia hyviä käytäntöjä ja käytännöllisiä ohjeita siihen, miten kasvattajat voivat ottaa median seksuaaliset sisällöt kasvatuksen resurssiksi kouluikäisten kanssa. Lataa opas ilmaiseksi täältä.

Uutisia

Nyt vietetään Peliviikkoa!
Peliviikon aikana pelataan yhdessä ja keskustellaan peleistä mediassa sekä lähes 200 tapahtumassa eri puolilla Suomea. Peliviikko huipentuu Kansalliseen pelipäivään 19.11.2016, jolloin vietetään myös pohjoismaista ja kansainvälistä pelipäivää. Kansallisen pelipäivän järjestää vuosittain kaikille avoin Pelikasvattajien verkosto sekä paikalliset toimijat. Pelipäivää koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Lisätietoja Peliviikosta antaa Tommi Tossavainen (KAVI): tommi.tossavainen@kavi.fi
Mediakasvatusseura koostaa Peliviikon kunniaksi tietopaketin positiivista pelikulttuuria edistävistä  pelikasvatusaiheisista menetelmistä, materiaaleista, oppaista, julkaisuista ym. Mitä pelikasvatuksen helmiä jäi meiltä huomaamatta? Listaa voi täydentää su 20.11. asti täällä. Kiitos!

Ehdota esitystä huhtikuun Media & Learning 2017 -konferenssiin!
Haluatko mukaan ensi keväänä 5.-7.4.2017 Brysselissä järjestettävään Media & Learning 2017 -konferenssiin? Media & Learning Associationin ja Flemish Ministry of Education and Trainingin vuosittain järjestämään, tutkijoille, päättäjille ja muille mediakasvatusalan toimijoille suunnattuun konferenssiin voi nyt lähettää ideoita ja esitysehdotuksia. Konferenssin teemoihin voit perehtyä tarkemmin täällä. Tutustu tarkemmin myös tarjolla oleviin monipuolisiin esitystapoihin. Ilmoittautumislomake toimitetaan sähköpostitse lomakkeen ohjeiden mukaan 1.12.2016 mennessä.

Avustushaku digitaaliseen nuorisotyöhön
Valtionavustukset digitaaliseen nuorisotyöhön vuodelle 2017 ovat nyt haettavissa. Tuettavissa hankkeissa korostetaan nuorten osallistumista ja roolia tekijöinä kaikissa hankkeen vaiheissa sekä nuorten omaan tekemiseen perustuvaa nuorisotyöllistä ja media- ja teknologiakasvatuksellista työotetta. Hakemuksen on oltava perillä aluehallintovirastossa viimeistään 15.12.2016 klo 16.15. Lisätietoja täällä.

Pelastakaa Lapset ry:n Nettivihje-palvelu
Pelastakaa Lapset ry:n Lapset ja digitaalinen media -yksikön ylläpitämän Nettivihjeen kautta kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen laittomaksi epäilemästään lapsia koskevasta seksuaalisesta verkkosisällöstä. Tätä voivat olla esimerkiksi seksuaaliset kuvat tai videot, joissa esiintyy alaikäisiä lapsia ja nuoria. Lisätietoja täällä.

1-pokemon_1

Kuva: KAVI / Peliviikko.fi

Tapahtumia ja koulutuksia

Tiviittori – digitaalisen osaamisen arviointiin
TIEKE järjestää Tiviittori-webinaarin 18.11.2016 klo 10-10.45. Maksuttomassa webinaarissa TIEKEn asiantuntijat kertovat lyhyesti suomalaisten tieto- ja viestintäteknisestä osaamistasosta, digitaitojen testikokonaisuuksista ja tulosraportoinnista. Lisätietoja webinaarista ja Tiviittori-työkalusta digitaalisen osaamisen arviointiin löydät täältä. Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella.

Iltapäiväseminaari lapsiin kohdistuvasta online-markkinoinnista
Kilpailu- ja kuluttajavirasto järjestää maanantaina 21.11.2016 klo 13.00 – 15.00 iltapäiväseminaarin lapsiin kohdistuvasta online-markkinoinnista Kilpailu- ja kuluttajavirastossa (Siltasaarenkatu 12 A, Helsinki). Seminaarissa esitellään EU:n komissiolta tänä vuonna valmistunut tutkimus, jossa on selvitetty verkkopelien, mobiilisovellusten ja sosiaalisen median sisältämän markkinoinnin vaikutuksia alaikäisiin. Ilmoittaudu tilaisuuteen ilmoittautumislomakkeella torstaihin 17.11. mennessä. Lisätietoja tilaisuudesta löydät täältä.

Faktabaarin jatkot 21.11.
Oletko kyllästynyt somessa leviäviin huuhaaväittämiin? Haluatko olla tukemassa journalistikoulujen ja opiskelijoiden faktantarkistustyötä tulevien vaalien yhteydessä? Faktabaari järjestää Helsingin Sanomain Säätiön #mediamaanantai-tilaisuuden jatkot 21.11. klo 19 Päivälehden museolla Helsingissä. Tutustu Faktabaarin toimintaan ja verkostoidu asiantuntijoiden kanssa ilmoittautumalla mukaan 17.11. mennessä tällä lomakkeella. Lisätietoja täällä.

Tulevaisuusfoorumi 25.11. – osallistua voi myös etänä
Metropolia Ammattikorkeakoulu järjestää osana Opetushallituksen tuella toteutettavaa kansallista opettajien Kestävä tulevaisuus ja laaja-alainen osaaminen -täydennyskoulutusta ”Tulevaisuusfoorumi – Satavuotiaan Suomen tulevaisuus” -paneelin. Tilaisuus pidetään perjantaina 25.11.2016 klo 12.30-14.00 Metropolian Leppävaaran kampuksella. Paneelissa pohditaan mm. sitä, miten pitäisi suhtautua digitalisaatioon, globalisoitumiseen ja elämän ekologisen perustan rapautumiseen. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille, ja siihen on mahdollista osallistua myös etäyhteyden kautta. Ilmoittaudu 21.11.2016 mennessä sähköpostilla: eeva.hara-lindstrom(at)metropolia.fi Lisätietoa tapahtumasta täällä.

Kansainvälinen seminaari vihapuheesta 29.11.
Ihmisoikeusliitto, Euroopan neuvosto ja Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) järjestävät yhteistyössä Ihmisoikeuskeskuksen ja ulkoasiainministeriön kanssa kansainvälisen seminaarin vihapuheesta tiistaina 29.11. klo 8.30-16.15 Helsingin yliopiston Metsätalossa (Unioninkatu 40, Helsinki). Seminaarissa puhuvat ja keskustelevat alan asiantuntijat, viranomaiset, poliitikot, päätöksentekijät, median edustajat sekä vihapuheen kokijat. Tarkoituksena on tarkastella vihapuhetta kansainvälisen ja kansallisen lainsäädännön kautta ihmisoikeusnäkökulmasta. Seminaarin pääkieli on englanti, mutta simultaanitulkkaus järjestetään suomeksi, viittomakielellä sekä tarvittaessa ruotsiksi. Ilmoittautumiset ja lisätietoja seminaarista täällä.

Nuoret ja netti -koulutus Rovaniemellä
Aluehallintovirasto järjestää yhteistyössä Verken kanssa perustason sosiaalisen median koulutuksen Rovaniemellä 14.12.2016 klo 9.00-15.00 nuorten parissa työskenteleville työntekijöille. Koulutukseen osallistuminen ei vaadi ennakkotietoa. Tarjolla on tietoa ja tukea myös sosiaalista mediaa ja verkkoa työssään jo pidempään käyttäneille. Ilmoittaudu marraskuun loppuun mennessä täällä.

winter-landscape-1149454_1920

Materiaaleja

Opas sosiaalisen median käyttöön lastensuojelussa
Lastensuojelun Keskusliitto on julkaissut lastensuojelun työntekijöille suunnatun Lastensuojelu ja sosiaalinen media -oppaan. Oppaassa käsitellään mm. sosiaalisen median hyviä käytäntöjä, työhyvinvointia ja -turvallisuutta sekä sitä, miten lastensuojelusta puhutaan sosiaalisessa mediassa. Uudella oppaalla pyritään kannustamaan lastensuojelun työntekijöitä sosiaalisen median työkäyttöön. Tutustu oppaaseen täällä.

Huhumylly kartoittaa perättömiä huhuja turvapaikanhakijoista
Huhumylly -sivusto kartoittaa uutisina esitettyjä rasistisia huhuja pakolaisista ja turvapaikanhakijoista. Sivun on toteuttanut talkoovoimin yhteistyössä kaksi journalistista kollektiivia, Kaivuri ja Sylttytehdas. Huhumyllyn tarkoitus on kerätä tietoa pakolaisia ja turvapaikanhakijoita koskevista huhuista ja nettihuijauksista. Kartalle kootaan ne Suomen rajojen sisältä alkaneet huhut, jotka joko Journalistin ohjeisiin sitoutunut media tai viranomainen on katsonut aiheelliseksi kumota. Huhuja voi selata kartalla niin sijainnin kuin huhutyypin mukaan. Tutustu Huhumylly-sivustoon täällä.

Populismibingo – pelillinen työkalu poliittisten puheiden perkaamiseen
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin toteuttama Populismibingo-sivusto tarjoaa hauskan välineen kriittisen medialukutaidon kehittämiseen. Sivustolta löytyvän bingoruudukon avulla kuka tahansa voi ryhtyä bongaamaan populismia poliittisista puheista. Bingoruudukko on koottu populismitutkimusta hyödyntäen ja sen tarkoituksena on paitsi auttaa bongaamaan populismi, myös herättää keskustelua pelaajien kesken. Bingogeneraattorin sekä perustietoa ja lisälukemista poliittisesta populismista löydät täältä.

Julkaisuja

VERKEn julkaisusta tukea digitaalisen nuorisotyön kehittämiseen
Mitä digitalisaatio tarkoittaa nuorisotoimialan näkökulmasta? Miten digitaalisuus kietoutuu nuorisotyön tavoitteisiin ja käytäntöihin? Mitä tarkoittaa digitaalinen nuorisotyö ja miten sitä voidaan kehittää organisaatioiden toiminnassa? Näihin kysymyksiin pyrkii avaamaan uusia näkökulmia Verken artikkelijulkaisu Kohti digitaalista nuorisotyötä, joka tarkastelee digitalisaation ja nuorisotyön välistä suhdetta. Julkaisun tavoitteena on lisätä keskustelua siitä, millaisia näkökulmia tulisi ottaa huomioon kehitettäessä oman organisaation digitaalista toimintaa. Digitaalisen nuorisotyön suuntaviivat koostuvat kahdeksasta digitaalista nuorisotyötä edistävästä periaatteesta sekä periaatteita käytännön toiminnan tasolle vievistä toimenpide-ehdotuksista. Lisatietoa artikkelijulkaisusta löytyy täältä.

Lapsijärjestöjen UPR-raportti lasten oikeuksien toteutumisesta Suomessa
Yleismaailmallinen määräaikaistarkastelu (Universal Periodic Review, UPR) on YK:n ihmisoikeusneuvoston yhteyteen perustettu valtioiden välisen vertaistarkastelun mekanismi. Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset jättivät yhteisen raportin YK:n Ihmisoikeusvaltuutetun toimistolle UPR -työskentelyä varten. Esille tuotiin mm. mediakasvatuksellisesta näkökulmasta tärkeitä suosituksia, joiden mukaan Suomen tulisi lisätä lapsiin kohdistuvaa syrjintää, kiusaamista ja vihapuhetta koskevaa tutkimusta ja tiedonkeruuta ennaltaehkäisemisen tehostamiseksi. Erityishuomiota tulisi lapsijärjestöjen mukaan kiinnittää digitaalisessa ympäristössä tapahtuviin rikkeisiin. Tutustu raporttiin täällä.

Mitä digitalisaatio on tarkoittanut kansalaisen näkökulmasta?
Digitalisaation myötä monet arkielämän aktiviteetit kuten viranomaisasiointi ja sosiaalinen kanssakäyminen ovat siirtymässä verkkoon, mutta sähköisten palvelujen hyödyntämisessä on kuitenkin edelleen suuria eroja ihmisten välillä. Talous & Yhteiskunta -lehdessä ilmestyneessä Ilkka Koirasen, Pekka Räsäsen ja Caj Södergårdin artikkelissa keskitytään verkkokaupassa, sähköisessä pankki- ja viranomaisasioinnissa sekä digitaalisessa viestinnässä tapahtuneisiin muutoksiin vuosina 2006–2014. Kirjoittajat ovat mukana Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston rahoittamassa monitieteisessä Teollisuuden digitaalinen murros -projektissa, jossa tutkitaan digitalisaation vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan teollisuuden kautta. Lataa ja lue artikkeli täältä.

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat