15.11.2017Anna Jaakonaho

Marraskuun 2017 uutiskirje

 

Tässä uutiskirjeessä:

 • 100 mediakasvatusideaa: disinformaatio, vihapuhe ja mediakriittisyys
 • Vastaa mediakasvatusosaamisen kehittämistarpeita kartoittavaan kyselyyn
 • Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista on täynnä, mutta peruutuspaikkoja voi vielä tiedustella
 • Mediakasvatusseuran blogissa pohditaan, kuinka hyvin termi ”digihyvinvointi” ajaa asiansa
 • Vuoden pelikasvattajaksi on valittu Suomen pelimuseo
 • LSKL selvitti: nuoret puoltavat 13 vuoden ikärajaa somessa
 • Mediatarinat jakoon! -toimintamalli on julkaistu

Mediakasvatusseura tiedottaa:

100 mediakasvatusideaa: Mediakriittisyys, vihapuhe ja disinformaatio

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu vielä kahden julkaisun ajan! Marraskuun koosteeseen on kerätty ideoita ja materiaaleja vihapuheeseen ja disinformaatioon liittyen. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsumme kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Tähän mennessä julkaistut mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa. Viimeinen 100 mediakasvatusideaa -kooste julkaistaan joulukuussa. Joulukuun teema on demokratiakasvatus, globaalikasvatus ja osallisuus.

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja päättyy joulukuussa!

Vielä kuitenkin ehdit ilmiantaa ideasi juhlavuoden viimeiseen koosteeseen! Mikä materiaali, sivusto, julkaisu, tutkimus tm. tulisi ehdottomasti olla mukana edustamassa suomalaista mediakasvatusta? Vuoden viimeinen teema on demokratiakasvatus, globaalikasvatus ja osallisuus. Jaa tärkeäksi kokemasi idea tai materiaali täällä!

Mediakasvatusseura kiittää kaikkia vuoden varrella ideoitaan jakaneita – kampanja toteutettiin yhdessä teidän kanssanne!

Vastaa mediakasvatusosaamisen kehittämistarpeita kartoittavaan kyselyymme ja voita laadukas materiaalipaketti!

Työskenteletkö lasten tai nuorten parissa tai suunnitteletko lapsille ja nuorille suunnattua toimintaa työksesi? Jos vastasit kyllä, joudut varmaan ainakin silloin tällöin miettimään mediaan sekä digitaalisiin toimintaympäristöihin ja sisältöihin liittyviä kysymyksiä. Vastaa Mediakasvatusseuran sähköiseen kyselyyn 20.11. mennessä ja kerro meille:

 • miten mediakasvatus näkyy työssäsi vai näkyykö se,
 • mistä aiheeseen liittyvästä mahdollisesti kaipaisit lisää tietoa ja osaamista sekä
 • minkälaisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ylipäänsä työyhteisössäsi on.

Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatiksen mahdollisuuksista on täynnä!

Peruutuspaikkoja voi kuitenkin vielä tiedustella Mediakasvatusseuran suunnittelijalta Emmi Huhtaselta:
emmi.huhtanen(a)mediakasvatus.fi, (+358)50 5017330.

Tilaisuus järjestetään torstaina 30.11. klo 12-17 Helsingissä, Päivälehden museossa. Lisää tietoa tapahtumasta täällä. Seuraa tiedotusta Facebook-tapahtuman kautta.

Seuran blogissa

Päivi Rasi: Digihyvinvointi: hyvä huono termi mediakasvatukseen

Mediakasvatusseuran Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari koittaa 30.11., mutta onnistuuko digihyvinvoinnin käsite ilmaisemaan sen, mitä sillä halutaan tuoda esiin? Tätä pohtii blogikirjoituksessaan Mediakasvatusseuran hallituksen puheenjohtaja Päivi Rasi. Voit lukea blogitekstin täällä.

Uutiset

Suomen pelimuseosta Vuoden pelikasvattaja!

Suomen pelimuseo Vapriikissa on valittu Vuoden pelikasvattajaksi Pelikasvattajien verkoston järjestämässä avoimessa yleisöäänestyksessä. Voittaja kruunattiin Peliviikon lauantaina 4.11.GameXpo-messuilla Helsingissä. Vuoden pelikasvattaja -kunnianosoitus jaetaan tänä vuonna neljättä kertaa. Vuoden pelikasvattajan kunnianosoitus annetaan vuosittain Peliviikolla henkilölle, organisaatiolle tai toiminnalle, joka on edistänyt positiivista pelikulttuuria kuluneen vuoden aikana. Lue lisää täältä.

Nuoret puoltavat 13 vuoden ikärajaa somessa, selviää LSKL:n kyselystä

EU:n tietosuojauudistus astuu voimaan toukokuussa 2018. Yksi asetuksen mukanaan tuomista uusista vaatimuksista on, että alle 16-vuotiaat eivät voi jatkossa käyttää esimerkiksi sosiaalisen median palveluita ilman huoltajiensa lupaa. EU:n jäsenmailla on kuitenkin mahdollisuus säätää kansallisesti alemmasta ikärajasta, joka voi alimmillaan olla 13 vuotta. Lue Mediakasvatusseuran allekirjoittama kannanotto alemman ikärajan puolesta. Kyselyn tutkimusraportista käy ilmi,
että 43 prosenttia nuorista koki, että 13 vuotta on sopiva ikäraja sosiaalisen median palvelujen käyttöön ilman vanhempien lupaa; 16 vuoden ikärajaa kannatti ainoastaan 5 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista.
Lue koko uutinen täältä.

Mediatarinat jakoon! -toimintamalli on julkaistu! Samalla päättyy Tekniikan museon käynnistämä samanniminen hanke

Mediatarinat jakoon! -toimintamalli on Tekniikan museossa syksyllä 2016 käynnistetyn samannimisen hankkeen päätösjulkaisu. Toimintamalli on suunnattu 13-15 -vuotiaiden kanssa työskenteleville kasvattajille, esimerkiksi opettajille, nuorisotyöntekijöille sekä museo- ja kirjastotyöntekijöille. Toimintamallin lähtökohtana on nuorten oma mediakulttuuri ja tavoitteena nuorten kanssa toimivien mediakasvatuskynnyksen madaltaminen. Voit ladata toimintamallin suomeksi täältä ja englanniksi täältä.

Vihapuheen vastainen #EmmeVaikene-kampanja rohkaisee levittämään tietoa, toimimaan ja jakamaan kokemuksia

Nuorille suunnattu #EmmeVaikene-kampanja tuo esiin vihapuheilmiön sukupuolittuneisuutta ja muistuttaa, ettei vihapuhetta tarvitse sietää. Kampanjan toteuttaa Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry. Kampanja on käynnissä 31.10.2017 alkaen ja huipentuu Ihmisoikeuksien päivänä 10.12.2017. Kampanjan yhteydessä suositellaan myös käyttämään tunnisteita #emmevaikene sekä #eivihapuheelle tai #vitigerinte. Lisää toimintaohjeita ja materiaaleja löydät kampanjan sivulta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottama Emme Vaikene -vihapuheen vastainen opas antaa tietoa sukupuolittuneesta vihapuheesta sekä toimintaohjeita vihapuhetta kohdatessa. Voit ladata oppaan täältä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Reilusti addiktiivinen peli: pelinkehittäjien näkökulma vastuullisiin free-to-play- ja rahapeleihin

Jani Kinnunen tarkastelee Yhteiskuntapolitiikka-julkaisussa ilmestyneessä artikkelissaan viihde- ja rahapelien kehittäjien tasapainoilua vastuullisuuden ja koukuttavuuden vaatimusten välillä kehittäessään mahdollisimman hyvää peliä. Pelinkehittäjien arki on Kinnusen mukaan tasapainottelua vaatimusten ristivedossa. Juuri pelinkehittäjät tekevät merkittäviä päätöksiä, jotka muokkaavat pelaajan ja pelin välisen vuorovaikutuksen muodostumista. Lataa Kinnusen artikkeli kokonaisuudessaan täältä.

Digitaalinen pelaaminen ja digipeliriippuvuus & Vertaistuestako apu ongelmalliseen digipelaamiseen?

Sosiaalipedagogiikan säätiön tutkijoiden tuottama kaksiosainen tutkimuskatsaus kartoittaa viihteellisen ja ongelmallisen digipelaamisen ilmiöitä ja ongelmalliseen digipelaamiseen kohdennettuja hoito- ja tukimuotoja alan kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella. Tutkimuskatsaus on tuotettu osana kolmivuotista Digipelirajat’on-kehittämishanketta. Kolmivuotisessa hankkeessa kehitetään tukimuotoja tietokone-, video- ja mobiilipelejä ongelmallisesti pelaaville nuorille aikuisille. Tutkimuskatsauksen voit ladata täältä.

Verkkopalvelun saavutettavuusohje

Verkkopalvelun saavutettavuusohje on tarkoitettu tarkistuslistaksi nuorille suunnattuun verkkotyöhön. Ohje on sovellettavissa erilaisilla verkon alustoilla, kuten verkkosivuilla ja sosiaalisen median palveluissa. Tavoitteena on auttaa pohtimaan, mitä saavutettavuus tarkoittaa oman työn näkökulmasta ja miten sitä voi pienillä teoilla parantaa. Ohjeistus on laadittu vuonna 2017 Nuorille suunnatun verkkotyön foorumin työryhmässä. Voit ladata materiaalin täältä.

Kestävää päätöksentekoa -mobiilikurssi

Suomen YK-liiton koordinoima Kestävää päätöksentekoa -mobiilikurssi on uudenlainen tapa lisätä tietoa kestävän kehityksen tavoitteista ja kestävästä päätöksenteosta. Kurssin aineisto on helposti käytettävissä mobiilipohjaisena ja se on kaikille saatavilla maksuttomana. Kurssi toteutetaan esivaiheessa suomeksi ja englanniksi sekä tulevaisuudessa mahdollisesti myös ruotsiksi. Kurssimateriaali löytyy suomeksi täältä ja englanniksi täältä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Pelineuvola Tour

Pelineuvola on Pelituen ja peliongelmia työssä kohtaavan sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisen tai ammattilaisryhmän kohtaaminen, jonka tavoitteena on tukea pelaamisen käsittelyä osana asiakastyötä. Pelineuvola järjestää Pelineuvola Tour -koulutuskiertueen, joka alkaa marraskuussa 2017 ja jatkuu tammikuulle 2018. Kiertue on suunnattu pelaamista työssä kohtaaville sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä järjestötoimijoille, mutta koulutus on avoin tilaisuus kaikille asiasta kiinnostuneille. Koulutuspäivän teemat käsittelevät erityisesti lasten ja nuorten pelaamista. Koulutuskiertue kiertää 9 kuntaa Pohjois- ja Etelä-Savossa 28.11.2017-25.1.2018 välisenä aikana. Ilmoittautumaan pääset täällä. Lisätietoja kiertueen paikkakunnista ja aikataulusta täällä.

Digitaalisen yhteiskunnan rajapinnoilla -luentosarja

Rajapinta ry:n ja Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksen järjestämässä luentosarjassa pureudutaan digitaalisuuden yhteiskunnallisiin vaikutuksiin eri näkökulmista. Kaikille avoimia luentoja järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulmalla joka maanantai klo. 13.15-14.45. Lisätietoja kurssista Rajapinra ry:n verkkosivuilla ja tapahtuman Facebook-sivulla.

Vielä ehdit ilmoittautua Mediataitoviikkoon!

Helmikuun 5.–11. päivä vietettävä Mediataitoviikko lähestyy. Kampanjaviikkoa on järjestämässä lähes 50 yhteistyökumppania. Joulukuun alussa osallistujille lähetettävässä uutiskirjeessä, joka sisältää tietoa ilmaisista materiaaleista sekä tapahtumista ja kampanjoista. Ilmoittamalla oman organisaatiosi – koulun, päiväkodin, harrasteryhmän, kirjaston, museon tai nuorisotilan – saat kuulla, mitä on luvassa.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 13. joulukuuta.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 13.12. Nähdään taas joulukuussa!

 • Uusimmat uutiset

 • Kategoriat