15.9.2016Arla Pitkämäki

Syyskuun 2016 uutiskirje

samsung-691035_960_720

 

Tässä uutiskirjeessä

  • Ilmoittautuminen syksyn seminaareihin
  • Ruutuaikaviikko tulee 10.10.-14.10!
  • Uutta blogissa: Valokuvalla oma ääni esiin
  • Auta kehittämään Media-avainta, vastaa käyttäjäkyselyyn!
  • #uusiperuskoulu -ohjelma julkistettu
  • Uusia mediakasvatuksellisia julkaisuja

Mediakasvatusseura tiedottaa

Mediakasvatus <3 seksuaalikasvatus 1.11.
Mediakasvatusseura järjestää lasten ja nuorten parissa toimiville media- ja seksuaalikasvattajille keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuden, jossa mm. pohditaan, millaisia kysymyksiä alaikäisillä on mediassa nähtyihin seksikuvauksiin liittyen, miten nuoret tulkitsevat pornografiaa, miksi tytöt seksiviestittelevät, millä kriteeristöillä kuvaohjelmien seksuaalisten sisältöjen ikärajat asetetaan ja millaisia erityiskysymyksiä seksuaalikasvatuksessa nousee suhteessa mediaan. Puheenvuoroja aiheesta ovat pitämässä mm. tutkija Sanna Spisak, Patricia Thesleff (Sexpo) sekä Silja Nielsen (watAgame). Ilmoittautuminen on nyt avoinna!Ilmoittaudu mukaan täällä 25.10. mennessä. Tilaisuus on maksuton. Lue lisää seminaarista täältä.

Tästä saa puhua -seminaari 1.-2.12.
Seminaari disinformaatiosta ja vihapuheesta tutkijoille, kasvattajille ja kansalaistoimijoille. Miten vihapuhetta tuotetaan ja miten toimia sitä vastaan? Miten mediakriittisyyden avulla voidaan edistää sananvapautta? Tässä kaksipäiväisessä seminaarissa puhutaan vihapuheesta, sitä lietsovasta disinformaatiosta ja rakenteista näiden ilmiöiden takana. Tästä saa puhua -seminaari järjestetään 1.-2.12.2016 Allianssi-talolla Helsingissä (Asemapäällikönkatu 1)  ja sen toteuttavat yhteistyössä Allianssi ja Mediakasvatusseura. Ilmoittautuminen seminaariin alkaa 19.9.! Ilmoittaudu mukaan täällä 17.11. mennessä. Lisätietoja seminaarista löydättapahtumasivuilta tai täältä aina tietojen varmistuessa, voit myös olla yhteydessä Isabella Holmiin (Mediakasvatusseura, isabella.holm@mediakasvatus.fi) ja Laura Heinoseen (Allianssi, laura.heinonen@alli.fi). #PUHUTAAN

Ruutuaikaviikko tulee 10.-14.10, maistiaisia blogitekstissä!
Mediakasvatusseura toteutti keväällä kyselyn mediakasvattajien suhtautumisesta ruutuaika-termiin. Aloite keskusteluun lähti Mediakasvattajien verkosto -facebookryhmästä . Ruutuaikaviikolla 10.10.-14.10.keskustellaan moniäänisesti lasten ja nuorten mediakulttuurista sekä erinäisten ruutujen äärellä vietetystä ajasta. Seura julkaisee viikon aikana ruutuaikakyselyn tulokset sekä blogikirjoituksia aiheesta eri näkökulmista. Kyselyn tarkoituksena oli nostaa keskusteluun lasten ja nuorten mediankäytön määrällisiä ja laadullisia suosituksia sekä niiden tarpeita ja tavoitteita. Miten sinun mielestäsi aihetta voisi käsitellä? Onko taustatahosi kiinnostunut toimimaan yhteistyökumppanina teemaviikossa? Ole siinä tapauksessa yhteydessä Isabella Holmiin (isabella.holm(at)mediakasvatus.fi, +358 50 501 7330). Maistiaisia tulevasta voi lukaista harjoittelijamme, Arla Pitkämäen, watAgame-sivustolle kirjoittamasta blogivierailusta.

Valokuvalla oma ääni esiin -blogiteksti
Syyskuun blogikirjoituksessa ääneen pääsee mediakasvatukseen keskittynyt toimittaja Salla Hongisto, joka avaa valokuvan ja valokuvauksen roolia niin mediakasvatuksessa kuin yhteiskunnallisen ajattelun ja vaikuttamisen edistäjänä. Hongisto on kirjoittanut aiheesta pro gradu -tutkielmansa.

Mediakasvatusseuran toimisto muuttaa
Mediakasvatusseuran ja Koulukinon yhteistoimisto muuttaa Pohjoisrannan kellaritoimistolla alkavan remontin alta väliaikaisiin tiloihin. Väistötilat löytyivät kauniista Lapinlahdesta (Lapinlahdentie 1), josta toimistomme väen löytää lokakuun alusta lähtien!

Uutisia

Vastaa Media-avaimen käyttäjäkyselyyn ja auta kehittämään palvelua!
Media-avain on arvioinut elokuvien myönteisiä sisältöjä nyt lähes kahden vuoden ajan. Palvelua pyritään kehittämään jatkuvasti, ja siinä palvelun käyttäjien kokemukset ja toiveet ovat keskeisessä roolissa. Auta kehittämään palvelua ja vastaa käyttäjäkyselyyn täällä, vastanneiden kesken arvotaan leffaliput koko perheelle. Media-avain on voittoa tuottamaton palvelu, jota ylläpitää Koulukino – Skolbio ry.

Uusi peruskoulu -ohjelma julki
Uusi peruskoulu -ohjelma tarjoaa esimerkiksi jokaiselle Suomen peruskoululle mahdollisuuden ”tutoropettajaan”. Tutoropettajalla tarkoitetaan opettajaa, joka tukee muita opettajia koulukulttuurin muutoksen tekemisessä, uuden pedagogiikan toteuttamisessa ja digitaalisuuden tarkoituksenmukaisessa hyödyntämisessä. Ohjelmassa uudelle peruskoululle on määritelty kolme tavoitetta: oppijalähtöisyys, maailman parhaat opettajat sekä avoin ja yhteisöllinen toimintakulttuuri. Lue lisää.

Kuinka ottaa seksuaalisuus puheeksi lasten kanssa? Neuvoja vanhemmille keskustelun tueksi
Sexpo-säätiö – seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntija – on laatinut vanhemmille vinkkilistankeskustelun tueksi siihen, miten ja millä tavalla seksuaalisuus kannattaa lasten ja nuorten kanssa ottaa puheeksi. Avoin ja rehellinen, ikätasoon sopiva keskustelu seksiasioista lapsen kanssa on paras suoja seksuaalisuuteen liittyviä ongelmia vastaan.

Yle Uutisluokka Triplet uudistui
Uudistuksen myötä verkkopalvelun tarjontaa on muokattu vastaaman uuden opetussuunnitelman sisältöä. Palvelussa on tarjolla laaja-alaisen osaamisen kokonaisuuksien mukaisia uutiskokoelmia. Yle Uutisluokka Triplet on maksuton palvelu ja se toimii sekä verkossa että mobiililaitteissa.

Some ja nuoret 2016 -kyselytutkimuksen tulokset julkaistu
Kesällä 2016 toteutetun kyselyn tuloksia on nyt julkaistu. Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden ja sosiaalisen median ammattilaisten, ebrand Suomi Oy:n tekemässä kyselytutkimuksessa selvitettiin suomalaisten nuorten ja nuorten aikuisten sosiaalisen median käytöstä. Tutkimuksen vastaajina olivat 13-29 -vuotiaat Suomessa asuvat ihmiset ja tutkimusaineisto kerättiin verkkoon toteutetun verkkokyselylomakkeen avulla. Tutkimukseen osallistui yhteensä 5520 vastaajaa eri puolilta Suomea.Tutustu tutkimuksen tuloksiin!

autumn-691263_960_720

Tapahtumia

Mediataitoviikon teemana ihmisten internet – ilmoittautuminen on käynnissä!
Mediataitoviikkoa vietetään ensi vuonna 6.-12.2.2017 teemalla Ihmisten internet. Koulut, päiväkodit, kirjastot, nuorisotalot, museot, kerhot ja muut organisaatiot voivat ilmoittautua mukaan osoitteessa mediataitoviikko.fi. Helmikuun lähestyessä ilmoittautuneille lähetetään jälleen runsaasti ilmaista materiaalia mediataitojen kehittämiseen eri-ikäisten lasten, nuorten ja aikuisten kanssa.

Vielä ehtii ilmoittautua Mediakasvatusfoorumiin
Vuosittainen Mediakasvatusfoorumi järjestetään jo viidettä kertaa keskiviikkona 5.10.2016 Helsingin Ruoholahdessa. Kyseessä on hieno tilaisuus kuulla mediakasvatuksen uusista tuulista, jakaa tietoaja verkostoitua monenlaisten toimijoiden kanssa. Ilmoittautuminen on käynnissä 21.9. asti tällä sivulla.

Vaikuta ja vaikutu -seminaari 29.9.2016
TIEKEn vuoden 2016 Vaikuta ja vaikutu – Wirtaa muutokseen -seminaari kokoaa yhteen opetuksen asiantuntijat ja henkilöstön kehittäjät. Keskiössä ovat digitalisaation hyödyt, edellytykset ja muutokset niin oppilaitoksissa kuin työyhteisöissäkin. Näkökulmat liittyvät osaamisen kartoittamiseen ja kehittämiseen, uusien keinojen löytämiseen sekä muutoksessa innostumiseen. Ilmoittaudu mukaan 22.9. mennessä täällä.

Mennään museoon! -viikko 2016
Koululaisten ja opiskelijoiden Museoviikko järjestetään tänä vuonna 4.-7.10.2016. Viikon erityisteemana jatkaa mediakasvatus. Viikon tapahtumakalenteri ja vinkit ovat siirtyneet osaksi uutta opimuseossa.fi -sivustoa.
Viikon ohjelmaa suunnitellessa kannattaa tutustua sivuun Vinkkejä Mennään museoon! -viikon viettoon. Viikolle ilmoittaudutaan Museot.fi-sivuston näyttelykalenterin päivitystunnuksilla samalla tavalla kuin Museoviikolle.

ELEKTRONIK! – Robotin työpajat nuorille
Käsityökoulu Robotti tarjoaa syksyn 2016 aikana kuusi eri teemaista 13-18 -vuotiaille nuorille suunnattuaelektronisen taiteen työpajaa, joissa pääsee tutustumaan laajasti erilaisiin elektronisen taiteen lajeihin, työtapoihin ja tekniikoihin alalla toimivien taiteilijoiden johdolla. Työpajat on suunnattu vasta-alkajille; aiempaa kokemusta tai omia laitteita ei tarvita. Työpajat ovat ilmaisia ja jokaiseen työpajaan otetaan kymmenen ensimmäisenä ilmoittautunutta. Jokaisessa Käsityökoulu Robotin toimipisteessä järjestetään kaksi työpajakokonaisuutta. Lue lisää työpajojen sisällöstä täältä.Jos elektroninen taide kiinnostaa voit vaikka ilmoittautua kaikkiin työpajoihin. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

Jukka Hautamäen HELLO WORLD! – Arduino-ohjelmoinnin alkeet nuorille (13-18v.) työpaja puolestaan järjestetään Kirkkonummen kirjastossa 20.10., 27.10., 3.11., 10.11., 17.11. ja 24.11. klo 17.00-18.30. Ilmoittautuminen suoraan kirjastoon sähköpostitse jyrki.valto@kirkkonummi.fi. Työpaja on ilmainen.

R&A Pulpettikino tulee taas!
Suomen suurin elokuvafestivaali Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestetään tänä vuonna jo 29. kerran 15.-25.9. Festivaali järjestää tänäkin vuonna R&A Pulpettikino -ilmaissarjan lapsille ja nuorille, jonne tervetulleita nauttimaan elokuvista ja festivaalitunnelmasta ovat päiväkoti-ikäiset, peruskoululaiset, lukiolaiset ja ammattikoululaiset. Näytökset järjestetään 20.-22.9. Muutamiin näytöksiin on vielä tilaa, ilmoittaudu täällä! R&A:n muuhun ohjelmistoon pääset puolestaan tutustumaan täällä.

Koulujen elokuvaviikko kutsuu kaikki Suomen koulut osallistumaan!
Lokakuun alussa 3.-7.10.2016 pääsee tutustumaan elokuvan maailmaan. Osallistuminen on kaikille avoinna, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Viikon aikana pääsee tutkimaan kameran avulla, kokemaan elokuvaelämyksen joko omassa luokkahuoneessa tai oikeassa elokuvateatterissa ja tietenkin tekemään oman elokuvan. Trailerivideot ja valmiit, opetuksessa hyödynnettävät tehtävät löytyvät osoitteestawww.elokuvaviikko.fi Erityisesti viikko on suunnattu 3. ja 8.luokille, mutta kuka tahansa voi osallistua!

Elokuvaviikon valtakunnallisesta koordinaatiosta vastaa Oulun kaupungin Kulttuuritalo Valveen elokuvakoulu. Muita yhteistyökumppaneita ovat KAVIKoulukino ry ja Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Lisätietoja antaa Koulujen elokuvaviikon koordinaattori Anna Asplund, anna.asplund(a)ouka.fi, +358 44 7037549

children-403582_960_720

Materiaaleja

Kopiraittilan koulu – pelillinen tekijänoikeuden opetusmateriaali verkossa
Kopiraittilan koulu tarjoaa peruskoulun eri luokka-asteille sopivaa, opettajia ja oppilaita askarruttaviin tekijänoikeuskysymyksiin vastaavaa opetusmateriaalia verkossa. Kopioston tuottama palvelu on uusien opetussuunnitelmien tavoitteita vastaavaa verkkomateriaalia.

Tubettaminen nuorisotyössä ja -tutkimuksessa
Nuorisotiedon kirjastoNuorisotutkimusverkosto ja Nuorten mielenterveysseura Yeesi ovat tuottaneet yhteistyössä kolmen lyhytvideon kokonaisuuden Tubettaminen nuorisotyössä ja -tutkimuksessa – feat. RoniTheGamer, joissa keskustellaan siitä, mitä on olla tubettaja, miten nuorisotyössä voi hyödyntää tubettamista ja miten tubettamista voi tutkia.

TVT-tori
Kuopiolaisten opettajien tueksi on rakennettu TVT-tukisivusto, jossa esitellään yleisiä opetukseen soveltuvia verkkosovelluksia ja -sivustoja. Sivustosta on taatusti hyötyä muidenkin kuntien opettajille! Lisätietoja antaa Jarno Bruun (jarno.bruun@opedu.kuopio.fi), samaan osoitteeseen voi myös vinkata sivustolle sopivia, avoimia ja opettajille hyödyllisiä TVT-alustoja.Tutustu toriin täällä!

5 koodauspeliä kouluikäisille
Peruskoululaiset pääsevät opettelemaan ohjelmointia uuden opetussuunnitelman myötä. Koodaustaitoja voi opetella ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä mm. pelien keinoin. Ylen Kuningaskuluttaja on listannut 5 hyvää koodauspeliä, joilla ohjelmoimista on helppo lähestyä pelillisin keinoin. Tutustu peleihinsuomeksi tai ruotsiksi.

Julkaisuja

Media hanskassa – lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus mediasta ja liikunnasta 2016
Teos (toim. Jani Merikivi, Sami Myllyniemi ja Mikko Salasuo) käsittelee 7–29-vuotiaiden vapaa-aikaa painottuen mediaan, harrastamiseen ja liikuntaan. Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle julkaisusarjalle. Saatavilla myös maksuttomana verkkojulkaisuna. Lue lisää täältä.

Solmukohtia – näkökulmia lasten mediakulttuurien tutkimusmenetelmiin ja mediakasvatuksee
Tutkimuksessa (toim. Heta Mulari) tarkastellaan lasten mediakulttuureiden tutkimuksen laadullisia menetelmiä, joiden avulla voidaan tuottaa tietoa yhdessä lasten kanssa sen sijaan, että lasten mediankäytöstä kysyttäisiin ainoastaan aikuisilta. Kirjaa varten tehtiin tutkimusta kahdessa pääkaupunkiseudun päiväkodissa sekä lasten kodeissa. Saatavilla myös maksuttomana verkkojulkaisuna. Lue lisää täältä.

Nuorisotyö lanittaa
Verken uusin Nuorisotyö lanittaa -opas sukeltaa LAN-tapahtumien ja lanittamisen ihmeelliseen maailmaan. Oppaassa aihetta käsitellään tuttuun tapaan nuorisotyöllisestä näkökulmasta ja käytännönläheisesti.

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat