13.9.2017Melissa Castrén

Syyskuun 2017 uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä

  • Mediakasvatusseuran blogissa ollaan Mediakohujen jäljillä
  • Kannanotto: ”Lasten ja nuorten arjen digitaalisuus huomioitava EU:n tietosuoja-asetuksen toimeenpanossa”
  • Vastaa Tarinat peliin -hankkeen kyselyyn peliprojekteista sekä virtuaalisen todellisuuden ja mallinnusteknologian hyödyntämisestä osana museotyötä
  • Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista — ilmoittautuminen tapahtumaan alkaa 9.10.
  • Mediakasvatusfoorumia vietetään tänä vuonna Helsingissä ja Oulussa
  • Tule mukaan vuoden 2018 Mediataitoviikolle!

Mediakasvatusseura tiedottaa

100 mediakasvatusideaa: uudet digitaaliset ja vuorovaikutteiset ympäristöt

Mediakasvatusseuran 100 mediakasvatusideaa -kampanja jatkuu! Syyskuun koosteeseen on kerätty ideoita ja materiaaleja liittyen uusiin digitaalisiin ja vuorovaikutteisiin ympäristöihin. Tutustu koosteeseen täällä.

Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Tähän mennessä julkaistut mediakasvatusideat löydät osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa. Seuraava 100 mediakasvatusideaa -kooste julkaistaan lokakuussa. Lokakuun teema on pelikasvatus.

Jaa ideasi 100 mediakasvatusideaa -kampanjaan!
Tule mukaan tekemään loppuvuoden 100 mediakasvatusideaa -koosteita! Mikä materiaali, sivusto, julkaisu, tutkimus tm. tulisi ehdottomasti olla mukana edustamassa suomalaista mediakasvatusta? Loppuvuoden teemat ovat pelikasvatus, mediakriittisyys, vihapuhe ja disinformaatio, sekä demokratiakasvatus, globaalikasvatus ja osallisuus. Ilmianna tärkeäksi kokemasi idea tai materiaali täällä!

Seuran blogissa

Jonne Arjoranta & Irma Hirsijärvi: Mediakohujen jäljillä

”Hankkeemme Mediakohut, (dis)informaatio ja tunnemyrskyt internetissä seuraa, miten aiheet kiertävät perinteisen median puolelle sosiaaliseen mediaan ja takaisin. Yksi blogikirjoitus voi aiheuttaa satojen tai tuhansien twiittien tulvan, mikä nostaa jonkin aiheen perinteisen median uutiskynnyksen yli, mikä taas aiheuttaa lisää kommentteja verkossa”. Tutkijat Jonne Arjoranta ja Irma Hirsijärvi avaavat Mediakohu-hankkeen taustoja Mediakasvatusseuran blogissa. Lue blogikirjoitus täältä.

Uutiset

Lasten ja nuorten arjen digitaalisuus huomioitava EU:n tietosuoja-asetuksen toimeenpanossa

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta aletaan soveltaa toukokuussa 2018. Tietosuoja-asetuksen tavoitteena on ollut parantaa lasten suojaa henkilötietojen käsittelyssä ja se asettaa uusia vaatimuksia nuorille suunnatuille verkkopalveluille. Yksi asetuksen mukanaan tuomista uusista vaatimuksista on, että verkkopalveluiden käytölle ilman huoltajan suostumusta asetetaan ikäraja. Esitämme, että kyseinen ikäraja asetetaan 13 vuoteen. Lue kannanotto kokonaisuudessa täällä.

Digitaalisen nuorisotyön kursseja verkossa

Kiinnostaako digitaalisen nuorisotyön opiskelu verkossa? Syksyllä 2017 järjestetään verkkokurssit Digitaalinen nuorisotyö 1 ja Digitaalinen nuorisotyö 3. Kurssille tai kursseille voi osallistua kuka tahansa. Voit olla opiskelija millä tahansa koulutusasteella, töissä nuorisotyön parissa tai muuten vaan kiinnostunut aihepiiristä. Ilmoittautuminen kursseille on jo alkanut, ja jatkuu kurssin aloitusta edeltävään päivään. Lue lisää täällä.

MEMO2 – Mediapolulta monilukutaitoa -koulutukset starttaavat syyskuussa

Mediapolulta monilukutaitoa (MEMO) on täydennyskoulutushanke ala- ja yläkoulujen opettajille. Hankkeen koulutuksissa tutustutaan mediakasvatuksen toiminnallisiin menetelmiin kädet savessa ja itse kokeilemalla. Koulutuksia järjestetään syksyllä 2017 kolmella paikkakunnalla: Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa. Lisää tietoa koulutuksista täällä.

Vastaa Tarinat peliin -hankkeen kyselyyn peliprojekteista sekä virtuaalisen todellisuuden ja mallinnusteknologian hyödyntämisestä osana museotyötä

Tarinat peliin -hanke on Suomen museoliiton ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteishanke, jossa museoiden tarinat ja pelialan osaaminen saatetaan yhteen. Kyselyllä kartoitetaan museoiden kokemuksia peliprojekteista sekä virtuaalisen todellisuuden ja mallinnusteknologian hyödyntämisestä osana museotyötä. Kyselyn vastauksia hyödynnetään hankkeen toimenpiteissä. Vastauksista kootaan yhteenveto, joka lähetetään kaikille vastanneille. Viimeinen vastauspäivä on 30.9.2017. Vastaa kyselyyn täällä.

Suomen valokuvataiteen museon mobiilipeli tutustuttaa valokuvakulttuuriin

Suomen valokuvataiteen museo lanseerasi elokuussa uudenlaisen ja innovatiivisen mobiilipelin, joka tutustuttaa lapset valokuvakulttuuriin ja erityisesti pimiötyöskentelyyn. Hauskoja palapelejä ratkomalla tutuksi tulevat niin erilaiset valokuvapimiössä käytettävät välineet kuin myös valokuvavedostamisen eri vaiheet. Darkroom Mansion -mobiilipeli on ladattavissa ilmaiseksi App Storesta sekä Googlen Play Storesta. Lue lisää täältä.

Tule mukaan vuoden 2018 Mediataitoviikolle!

Mediataitoviikko järjestetään 5.–11.2.2018. Viime vuonna mukana oli lähes 2700 eri tahoa ympäri Suomen. Seuraavan Mediataitoviikon uutuus on joulukuun alussa ilmestyvä lehti, joka sisältää runsaan paketin vinkkejä ja toimintaideoita Mediataitoviikolle, tietoa tulevista kampanjoista sekä yhteistyökumppanien esittelyt. Lehden voi tilata maksutta omalle toimipaikalleen ilmoittautumalla Mediataitoviikon osallistujaksi lokakuun loppuun mennessä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Anonymt hatprat och yttrandefrihet — hatprat, yttrandefrihet och anonymitet på nätet

Anonymt hatprat och yttrandefrihet on tiivis infopaketti vihapuheesta, sananvapaudesta ja anonymiteetistä internetissä. Materiaalissa kerrotaan seikkaperäisesti mitä vihapuhe on, millainen puhe on rangaistavaa ja mitä mahdollisuuksia ja haasteita netin anonymiteettiys tuo mukanaan. Ruotsinkielinen materiaali on ladattavissa täällä.

Ikäihmiset ja sähköinen asiointi : Miten saadaan kaikki mukaan?

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton Ikäteknologiakeskus on selvittänyt, miten ikäihmiset asioivat internetissä, mitä sähköisiä palveluita he käyttävät sekä millaisia haasteita he kohtaavat. Ikäihmiset ja sähköinen asiointi : Miten saadaan kaikki mukaan? -raportissa esitellään kyselyn tulokset sekä palvelujen kehittäjille laaditut suositukset. Julkaisu on luettavissa täällä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Tarinat peliin -hankkeen aloitusseminaari ja hyötypelityöpaja

Tarinat peliin -hankkeen ensimmäinen koulutustilaisuus on yhdistelmä seminaaria ja työpajaa. Aamupäivän seminaariosuuden aikana esitellään Tarinat peliin -hankkeen tavoitteita ja tulevia toimenpiteitä sekä kuullaan Kajaanin ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden hyötypelien perusteita ja virtuaalipelien maailmaa avaavat esitelmät.

 Iltapäivällä syvennytään hyötypeleihin käytännön kautta. Työpajassa opitaan pelisuunnittelun perusteista sekä ideoidaan ryhmissä museoiden tarjoamiin materiaaleihin ja tarinoihin perustuvia pelejä. Lisää tietoa tapahtumasta ja ilmoittautuminen täällä.

Mediakasvatusfoorumia vietetään tänä vuonna Helsingissä ja Oulussa

Kuudes vuosittainen Mediakasvatusfoorumi järjestetään keskiviikkona 4.10.2017 Helsingin Ruoholahdessa teemalla osaaminen ja tulevaisuus. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin järjestämän tapahtuman avaa opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja, ja puhujina kuullaan mm. projektitutkija Juhana Rautavuorta sekä dosentti Arto O. Salosta. Ilmoittautumisaikaa on 19.9. saakka. Ohjelmaa on mahdollista seurata samanaikaisesti Oulussa, jossa pidetään myös oma työpaja ja mediakasvatuksen pikatreffit. Lue lisää tapahtumasta täällä.

Koulujen elokuvaviikko 2.–6.10.
Valtakunnallinen Koulujen elokuvaviikko on elokuvan teemaviikko perusasteen koulujen 3.–9. luokille. Kolmannen kerran järjestettävän elokuvaviikon ajankohta on tänä vuonna 2.–6.10.2017! Teemaviikolla oppilaita ohjataan käyttämään elokuvaa monipuolisesti osana kouluopetusta. Viikon aikana on mahdollista oppia perinteisiä oppiaineita videokuvaamalla, katsoa elokuvia laadukkaiden oppimateriaalien kera sekä tehdä omia mestariteoksia. Lisää tietoa täällä.

Peliviikko 30.10.–5.11.

Peliviikko on pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen ja pelaajiin liittyviä ennakkoluuloja. Peliviikko vietetään 30.10.–5.11. Peliviikolla järjestetään satoja tapahtumia eri puolilla Suomea ja muissa pohjoismaissa, joissa pelataan esimerkiksi lautapelejä, roolipelejä, konsolipelejä, mobiilipelejä ja tietokonepelejä, sekä tutustuttaan monipuolisesti pelikulttuuriin luentojen ja työpajojen muodossa. Peliviikon nettisivuilta löytyy tapahtumakartta, joka päivittyy jatkuvasti.

Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista 30.10.

Mitä on hyvinvointi media-arjessa? Entä mitä arjen medioituminen tarkoittaa fyysisestä, psyykkisestä, kulttuurisesta tai sosiaalisesta näkökulmasta? Tervetuloa visioimaan digihyvinvoinnin tulevaisuutta Mediakasvatusseuran järjestämään keskustelutilaisuuteen Digihyvinvointia näkyvissä! Visiointiseminaari mediakasvatuksen mahdollisuuksista! Tilaisuus järjestetään torstaina 30.11. klo 12-17 Helsingissä, Päivälehden museossa. Ilmoittautuminen tapahtumaan avataan 9.10.2017. Lisää tietoa tapahtumasta täällä. Seuraa tiedotusta Facebook-tapahtuman kautta.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesithän, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 11. lokakuuta!

Seuraava uutiskirje ilmestyy 11.10. Loppuvuoden Mediakasvatus.fi -uutiskirjeen ilmestymispäivät ovat 15.11. ja 13.12. Nähdään lokakuussa!

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat