19.1.2017Katri Schroderus

Tammikuun 2017 uutiskirje

mediataitoviikko2017_mainoskuva_teinit
Tässä uutiskirjeessä

  • Mediakasvatusseura etsii viestintäharjoittelijaa!
  • Lasten mediamaailma pähkinänkuoressa -julkaisu 0–12-vuotiaiden median käytöstä
  • Sanomalehtiviikko 30.1.–3.2.2017
  • Uusi kooste pelikasvatuksen tueksi
  • Mediataitoviikko 6.–12.2.2017
  • Mediakasvatusseura Educa-messujen Mediakasvatuksen torilla
  • Uudistettu Lapset & media – kasvattajan opas julkaistu
  • Suomi 100 vuotta – Mediakasvatusseura juhlistaa suomalaista mediakasvatusta

Mediakasvatusseura tiedottaa

Mediakasvatusseura etsii viestintäharjoittelijaa
Oletko kiinnostunut mediaympäristön muutoksista, viestinnän suunnittelusta ja mediakasvatuksen yhteiskunnallisesta kehittämisestä? Onko sinulla lisäksi hyvä kielikorva ja kiinnostusta toimia viestintätehtävissä? Då är du personen vi söker! Etsimme iloiseen tiimiimme viestintäharjoittelijaa. Harjoittelijalta toivomme hyvien kieli- ja viestintätaitojen lisäksi ymmärrystä strategisesta viestinnästä ja sosiaalisen median kanavista. Haemme ensisijaisesti harjoittelijaa, jolla on mahdollisuus aloittaa tehtävässä jo 1.2.2017. Rekrytoimme samalla harjoittelijoita myös kesälle (alkaen 1.5.2017) ja syksylle 2017. Harjoittelun kesto on 3 kuukautta.

Kiinnostuitko? Lähetä siinä tapauksessa vapaamuotoinen hakemuskirje ja cv osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi 23.1.2017 mennessä. Lue lisää täältä.

Lasten mediamaailma pähkinänkuoressa
Miten ja mihin 0-12-vuotiaat lapset käyttävät mediaa? Vaikka 2000-luvun lapsille media ja intenet ovat itsestäänselvyyksiä, voi lasten mediamaailma aiheuttaa hämmennystä ja epätietoisuutta vanhemmille ja muille kasvattajille sekä lasten parissa työskenteleville ammattilaisille. Mediakasvatusseuran tuottama ja Emmi Huhtasen toimittama Lasten mediamaailma pähkinänkuoressa (2016) on tiivistelmä viime vuosien tutkimustiedosta lasten median käytön tavoista ja monimuotoisesta mediakulttuurista. Kooste tarjoaa ajankohtaista tietoa myös esimerkiksi poliitikoille, virkamiehille ja media-alan ammattilaisille, sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Julkaisu on koostettu yhteistyössä mediakasvatuksen asiantuntijoiden ja tutkijoiden kanssa. Julkaisu on vapaasti ladattavissa täällä.
Lasten-mediamaailma-kansikuva-e1484048301334-270x300

Uusi pelikasvatuskooste julkaistu
Mediakasvatusseura on tuottanut kattavan koosteen pelikasvatuksen tueksi. Koosteesta löytyy positiivista pelikulttuuria edistäviä, vapaasti käytettävissä olevia materiaaleja, pelejä, menetelmiä, julkaisuja ja kirjoituksia pelikasvatuksen ja mediakasvatuskentän monimuotoisuus huomioiden. Koosteeseen on poimittu pääasiassa digitaaliseen pelikulttuuriin liittyviä vinkkejä niin varhaiskasvatukseen, ala- ja yläkouluun, lukioon kuin nuorisotyöhönkin. Mukana on myös peli- ja pelikasvatusaiheisia sivustoja, luentoja ja blogeja. Tutustu koosteeseen täällä. Voit ladata koosteen pdf-tiedostona tästä.

Maksutonta MEMO-koulutusta opettajille Lappeenrannassa, Tampereella ja Oulussa – paikat täytetään nyt!
MEMO – Mediapolulta monilukutaitoa -hanke tarjoaa mediakasvatuskoulutusta ala- ja yläkoulun opettajille uusien opetussuunnitelmien hengessä. Neljän teemapäivän maksuttomia koulutuksia järjestetään Lappeenrannassa, Tampereella ja Oulussa kevään 2017 aikana. Koulutuksessa mm. havainnollistetaan mediakasvatuksen käytäntöjä ja tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kouluympäristössä, vahvistetaan valmiuksia hyödyntää mediakulttuurin sisältöjä ja olemassa olevia laitteita opetuksessa sekä rohkeutta tarttua uusiin median sisältöihin mediakasvattajana. Katso eri kaupunkien koulutuspäivät ja -paikat ja ilmoittaudu mukaan täällä. Ole ripeä, paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä!

Opetushallituksen tukeman hankkeen toteuttaa Mediakasvatusseura yhdessä Saimaan mediakeskuksen, Tampereen Mediakoulun, Valveen elokuvakoulun ja Aikakausmedian kanssa.

100 mediakasvatusideaa-kampanja: ilmianna ideasi!
Mediakasvatusseura kutsuu kaikki juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä! Seura kokoaa parhaillaan suomalaisen mediakasvatuksen helmiä kuukausittain julkaistavaan kymmenen idean koosteeseen. Kutsummekin kaikki mukaan kokoamaan yhdessä edustavaa otosta suomalaisesta mediakasvatuksesta. Lue lisää teemoista ja tuo kortesi kekoon täällä. Kuukauden teeman mukaiset mediakasvatusideat löydät helmikuun alusta lähtien osoitteesta www.mediakasvatus.fi/100ideaa

Seuran Rauna kiittää!
Mediakasvatusseuran koordinaattorina ja yhteisöpäällikkönä toiminut Rauna Rahja on siirtymässä kuun lopulla uusiin tehtäviin. Työ mediakasvatuksen parissa jatkuu Mannerheimin Lastensuojeluliitossa, josta hänet tavoittaa 25.1. alkaen. Rauna kiittää lämpimästi Mediakasvatusseuran väkeä, jäsenistöä ja sidosryhmiä inspiroivasta yhteistyöstä ja innostavista kohtaamisista vuosien varrella ja toivottaa myötätuulta kaikille mediakasvattajille!

Tapahtumia ja koulutuksia

Mediataitoviikko 6.-12.2017
Mediataitoviikko tulee jälleen! Kansallisen audiovisuaalisen instituutin koordinoima mediakasvatuksen teemaviikko järjestetään tänä vuonna 6.–12.2017. Viikon aikana kouluissa, kirjastoissa, päiväkodeissa, nuorisotaloissa ja harrasteryhmissä käsitellään erilaisiin median ilmiöihin liittyviä aiheita ja kysymyksiä yhdessä lasten, nuorten ja aikuisten kanssa. Mediataitoviikolle tuotetuista materiaaleista ja kampanjoista löytyy runsaasti vinkkejä myös koko vuoden mediakasvatustyöhön. Lisätietoa tapahtumasta täällä.

mediataitoviikko2017_banneri_vaaka

Educa-messujen Mediakasvatuksen tori tarjoaa ideoita ja inspiraatiota
Tule tapaamaan suomalaisen mediakasvatusosaamisen kärkeä Educa-messuille rakennetulle Mediakasvatuksen torille 27.–28.1.2017.  Mediakasvatuksen torin lounge-alueella voit istahtaa hetkeksi ja rentoutua messuhulinan keskellä. Voit myös osallistua kilpailuun jakamalla omia mediakasvatuksellisia ideoita ja niksejä torin Mediakasvatusideat jakoon! -seinällä tai Instagramissa tagillä #mediakasvatus. Tavataan ensi viikolla Helsingin Messukeskuksessa! Lisätietoa Educan ohjelmatarjonnasta täällä.

DOKKINO-kiertue käynnistyy – luvassa myös Suomi100-juhlanäytöksiä
Vuosittainen lasten ja nuorten dokumenttielokuvakiertue DOKKINO käynnistyy jälleen 23.1.2017. Vuoden teemana on ”Toiset todellisuudet”. Katsojat pääsevät sukeltamaan elokuvien kautta toisiin todellisuuksiin, joita voi kohdata fyysisessä, mielen sisäisessä tai virtuaalisessa maailmassa. Dokumentit valottavat etenkin nykyajalle ominaista reaali- ja virtuaalimaailman rinnakkaiseloa. Lue lisää DOKKINO-kiertueesta täällä.

DOKKINO on osallistunut myös Suomen satavuotisjuhliin toteuttamalla vuoden 2016 aikana eri puolilla Suomea DOKKINO: Yhdessä! -dokumenttielokuvaverstaita, joissa lapset ja nuoret ovat päässeet tutustumaan luovien dokumenttielokuvien maailmaan ja toteuttamaan itse omat dokumenttielokuvansa. DOKKINO: Yhdessä! -verstaissa tehdyt elokuvat esitetään DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin juhlanäytöksissä 19 paikkakunnalla ympäri Suomea käynnistyen Helsingistä 24.1.2017. Näytökset ovat maksuttomia ja kaikille avoimia, mutta ne vaativat ennakkoilmoittautumisen. Lisätietoja juhlanäytöksistä löydät täältä.

Sanomalehtiviikko 30.1-3.2.2017
Vuoden 2017 Sanomalehtiviikko haastaa pohtimaan omaa mediamaailmaa. Mihin sisältöihin luotat netissä ja miksi? Viikon aikana pureudutaan myös sosiaalisen median kupliin ja siihen, miten ne vaikuttavat käsitykseemme maailmasta ja siitä, mikä on totta. Viikolla sanomalehdet toimittavat kouluihin lehtiä opetuskäyttöön. Monet lehdet avaavat myös digilehtensä opetuskäyttöön: avoinna olevat lehdet löytyvät Tutustu sanomalehtiin -sivulta.

Sanomalehtien Liitto on tuottanut useita oppimateriaaleja, joita voi hyödyntää mm. Sanomalehtiviikon aikana. Meidän juttu -verkkolehti on osa virallista Suomi 100 -ohjelmaa ja se ilmestyy koko Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ajan. Pidä silmät auki: Jutuntekijän opas antaa käytännön työkaluja toimittajan työn harjoitteluun. Opas avaa toimitusprosessia ideoinnista tiedonhakuun ja faktantarkistukseen. Vikkilän Sanomat on lautapeli alakoululaisille, jonka avulla voi harjoitella hauskalla tavalla toimittajan työtä. Lapset saavat pelin edetessä esimakua toimittajan työn eri vaiheista: ideoinnista, tiedonhankinnasta, kuvittamisesta, kirjoittamisesta ja faktantarkistamisesta. Lue lisää Sanomalehtiviikosta ja tutustu viikon oppimateriaaleihin ja tehtävävinkkeihin täällä.

ZET-hankkeen loppuseminaari 25.1. Espoossa
Laurea-ammattikorkeakoulu ja Valaa Oy ovat kehittäneet Zet-hankkeessa Reptilian Overlords -työelämäpelin yhdessä nuorten kanssa Lohjalla ja Hangossa. Tutustu hankkeeseen, hyötypeleihin, pelisuunnitteluun ja osallistamisen keinoihin sekä nuorten palveluihin nyt ja tulevaisuudessa hankkeen ”Pelit: osallisuutta, hupia ja hyötyä!” -loppuseminaarissa ja minimessuilla 25.1.2017 Laurea-ammattikorkeakoulussa (auditorio Timo; Vanha maantie 9, Espoo). Ilmoittaudu mukaan seminaariin tai esittelijäksi minimessuille täällä. Lisää tapahtumasta täällä.

Tiviittori-webinaari 2.2.2017 – Tunnista osaaminen, kohdista koulutus oikein
Tiviittori on TIEKEn kehittämä verkkopohjainen työkalu tieto- ja viestintäteknisten taitojen ja valmiuksien arviointiin. Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE ry järjestää Tiviittori-webinaarin 2.2.2017 klo 14–14.45. Maksuttomassa webinaarissa saat tietoa suomalaisten tieto- ja viestintäteknisestä osaamistasosta, digitaitojen testikokonaisuuksista ja tulosraportoinnista sekä siitä, miten tuloksia voi hyödyntää osaamisen kehittämisessä. Lisätietoja webinaarista löydät täältä. Ilmoittaudu mukaan tällä lomakkeella.

Aamukahvit Pelastakaa Lapset ry:n Tiukula-talossa 9.2.2017
Digitalisaatio on tuonut lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön uusia ilmenemismuotoja, kuten hyväksikäyttävän suhteen luomisen ja ylläpitämisen ja siihen liittyvän materiaalin levittämisen. Digitaalisessa mediassa tapahtuva lasten seksuaalisen hyväksikäyttö on globaali ongelma ja sen ehkäiseminen vaatii eri sektorien yhteistyötä ja lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten ymmärrystä digitaalisen median osuudesta lasten seksuaalisessa hyväksikäytössä. Pelastakaa Lapset ry järjestää osana Mediataitoviikkoa keskustelutilaisuuden 9.2. klo 911 Pelastakaa Lapset ry:n Tiukula-talossa Helsingissä. Ilmoittaudu mukaan täällä. Lisätietoja täällä.

Digitaalisen nuorisotyön maksuttomat cMOOC-kurssit
Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak ja Metropolia Ammattikorkeakoulu järjestävät keväällä 2017 kolme avointa ja maksutonta digitaalisen nuorisotyön verkkokurssia. Digitaalisen nuorisotyön kurssit järjestetään nyt toista kertaa. Kurssit ovat osa OKM:n rahoittamaa Distanssi – MOOC nuorisoalan digitaalisen työotteen vakiinnuttajana –hanketta 2016-17. Johdantokurssi on parhaillaan käynnissä, mutta kursseille ”Osallisuus ja toimijuus” ja ”Dialogisuus ja kohtaaminen” voi ilmoittautua myös ilman johdantokurssin suorittamista. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.

winter-1242745_1920

Materiaaleja ja julkaisuja

Huolipuheen yli: osallisuutta lasten ja nuorten mediakulttuurin tutkimukseen
Nuorisotutkimusverkoston Huolipuheen yli – näkökulmia lasten ja nuorten medioituneeseen vapaa-aikaan -kirjoituksessa tutkijat Heta Mulari, Fanny Vilmilä ja Jani Merikivi peräänkuuluttavat lasten ja nuorten mediasuhteiden analyysiin huolipuheen yli kurottavaa näkökulmaa, jossa painottuu lasten ja nuorten osallisuus sekä heidän omat näkemyksensä median roolista. Eri mediasisällöt ja -laitteet sekä niiden käyttötavat limittyvät vuorovaikutteiseksi osaksi arkipäivää, harrastustoimintaa ja sosiaalisia suhteita. Kirjoitus nojaa Nuorisotutkimusverkostossa syksyllä julkaistuihin kahteen lasten ja nuorten mediakulttuureita ja median käyttöä tarkastelevaan tutkimukseen, Media hanskassa ja Solmukohtia. Lue kirjoitus täällä.

Pelikasvatuksen vuosikirja 2016 julkaistu
Kahdeksas vertaisarvioitu, avoin tiedejulkaisu Pelitutkimuksen vuosikirja 2016 on nyt julkaistu. Julkaisussa on mukana kolme vertaisarvioitua artikkelia sekä kolme katsausartikkelia. Lue lisää julkaisusta ja artikkeleista täällä. Lisätietoja viime vuoden aikana perustetusta Suomen Pelitutkimuksen Seurasta löydät osoitteesta http://www.pelitutkimus.fi/seura

Ylen Digitreenien avulla digiajan niksit haltuun
Saatko Google-hauista kaiken irti? Osaatko ladata offline-kartat puhelimeesi? Testaa Yle Oppimisen Digitreeneissä, millaiset ovat omat digitaitosi. Tee testi ja ota haltuun uusia digiajan niksejä, joilla teet arjesta, työstä ja opiskelusta helpompaa: halllitse hakutyökalut, opi kuvakaappaus ja nopeuta tekemistä näppäinkomentojen avulla. Digitaitojasi treenaamaan pääset täällä.

Uudistettu Lapset & media -opas julkaistu
KAVIn tuottama Lapset & media – kasvattajan opas (toim. Sanna Spišák) tarjoaa mediakasvatuksen perustietoa kaikille kasvattajille. Opas käsittelee 5–12-vuotiaiden lasten median käytön ilmiöitä ja sisältää mm. keskusteluvinkkejä, joiden avulla perheen mediakasvatuskeskustelut sujuvat entistä helpommin. Alkujaan vuonna 2012 ilmestynyt opas on nyt täysin uudistettu, ja se on saatavilla maksutta sekä verkossa että painettuna. Painettuja oppaita voi tilata esim. päiväkotien ja koulujen kautta jaettavaksi perheille tämän lomakkeen kautta.

Verken uudet videot sosiaalisesta mediasta ja digitaalisesta nuorisotyöstä
Verken videosarjassa käydään läpi perustietoa sosiaalisesta mediasta: somen historiaa, tilastotietoa, trendejä, meemejä sekä vinkkejä sosiaalisen median palvelujen käyttöön. Lisäksi tarkastellaan sosiaalisen median tarjoamia työkaluja digitaalisessa nuorisotyössä sekä sitä, millaiselta digitaalisen nuorisotyöntekijän arki näyttää. Katso videot Verken Youtube-kanavalla.

Isosten mediateekki
Isosten mediateekki -sivusto on mediaisosen, kerhonohjaajan ja työntekijän työkalupakki, josta löytyy hyödyllisiä vinkkejä ja opetusmateriaalia nuorten kanssa toteuttavaan toimintaan. Sivustolle on koottu mm. vinkkejä ilmaisista ohjelmistoistaja sovelluksista, koulutusmateriaaleja esim. bloggaamiseen liittyen, tietoa tekijänoikeuksista sekä ohjeita ja vinkkejä mediaisosena toimimiseen. Tutustu Isosten mediateekkiin täällä.

Viiden kohdan testi vihapuheen vastaiseen työhön
Eettisen journalismin verkosto on julkaissut englanninkielistä vihapuheen vastaista materiaalia journalistien työn tueksi. Materiaalin pohjalta on lisäksi tehty infograafin muodossa oleva viiden kohdan testi, jonka tarkoituksena on herättää kysymyksiä mm. uutistiedon hankintaan, käsittelyyn ja jakamiseen liittyen. Testi on saatavissa eri kielillä, myös suomeksi. Testiä voi hyödyntää myös muussa vihapuheen vastaisessa työssä ja työkaluna mediakriittisyyden harjoitteluun. Tutustu materiaaliin ja lataa suomenkielinen infograafi vihapuheen vastaisen työn tueksi.

Suomen e-urheilun eettiset ohjeet
SEUL ry:n tuottamat Suomen e-urheilun eettiset ohjeet sisältävät joukon eettisiä perussääntöjä pelaajille ja e-urheilutapahtumien järjestäjille. Ohjeet tarjoavat tukea ja käytännön vinkkejä niin tapahtumajärjestäjille kuin pelaajillekin siitä, kuinka he voivat luoda ja vahvistaa kaikkien osallistumista tukevia asenteita ja toimintamalleja. Ohjeista löytyy vinkkejä positiiviseen pelikulttuurin kehittämiseen myös vanhemmille. Lataa ohjeet itsellesi täällä.

Muuta

Vielä on aikaa osallistua! Minä mediakasvattajana -kirjoituspyyntöä on jatkettu
Teetkö mediakasvatusta osana työtehtäviäsi? Kansallinen audiovisuaalinen instituutti kerää ammattikasvattajien kokemuksia. Kirjoituspyynnön tarkoituksena on saada lisätietoa kentältä mediakasvatuksen kehittämiseksi. Kirjoituksen voi lähettää tämän lomakkeen kautta viimeistään ti 28.2.2017 mennessä. Osallistujien kesken arvotaan mediakasvatuskoulutus työyhteisölle. Lisätietoa täällä.

Hae projektikoordinaattoriksi Music Against Drugs ry:hyn
Music Against Drugs ry on valtakunnallisesti lasten ja nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia ja osallisuutta edistävä sekä paikallistasolla Jyväskylässä nuorten työelämäosallisuutta edistävä ehkäisevän päihdetyön järjestö. Yhdistys hakee nyt projektikoordinaattoria kehittämään erityisesti verkkopelaamisesta kiinnostuneiden nuorten terveyttä, sosiaalista hyvinvointia sekä osallistumismahdollisuuksia sekä ennaltaehkäisemään ja vähentämään pelaamisesta syntyviä haittoja. Kaksivuotinen kehittämisprojekti toteutetaan sosiaali- ja terveysministeriön tuella. Lue lisää ja hae paikkaa 5.2. mennessä.

LOLympix 2017 Lähde Lämpöön! on pian täällä!
Mediakasvatusseuran toimisto sijaitsee nykyisin Helsingin Lapinlahdessa. Entisen Lapinlahden sairaalan tiloissa toimii myös Lapinlahden Lähde, joka järjestää monenlaisia hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyviä tapahtumia, isännöi luentoja, seminaareja ja keskustelutilaisuuksia sekä tarjoaa tiloja ja puitteita monenlaiselle mielen hyvinvointia ja kulttuuria edistävälle toiminnalle.

Lapinlahden Lähde järjestää joulukuussa kaikille avoimen LOLympix 2017 Lähde Lämpöön! -tapahtuman. Etelän hiihtolomaviikolla 18.–26.2.2017 Lapinlahden Lähteellä Helsingissä järjestettävä LOLympix 2017 on hullunkurinen, ulkoilua ja kulttuuria yhdistävä viikko, jossa asioita tehdään aivan toisin kuin tavallisissa urheilukisoissa on totuttu. Viralliset kisalajit ovat kaikille avoimia ja tuomariston pisteet jaetaan hitaimmille ja tyylikkäimmille osanottajille liikunnallisiin taitoihin katsomatta. Lapinlahden Lähde haastaa sinut ja luokkasi ideoimaan oma talvisen lajinne (oli sitten lunta tai ei). Ehdotus lähetetään videomuodossa järjestäjille 8.2. mennessä. Osallistumisohjeet ja lisätietoa tapahtumasta löydät piakkoin avautuvilta sivuilta osoitteesta www.lolympix.fi.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille
Tiesitkö, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajan yleisön, ja se onkin helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus@mediakasvatus.fi.
winter-landscape-1147636_19201

 

 

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat