19.1.2018Laura Pönkänen

Tammikuun 2018 uutiskirje

Mediakasvatus.fi -sivustolle kerätään uutisia, tapahtumia, julkaisuja ja materiaaleja mediakasvatuksen eri toimijoilta Suomessa.
Mediakasvatus.fi -uutiskirjeeseen poimitaan parhaat palat kerran kuussa.

Tässä uutiskirjeessä

  • Educa-messut 26.–27.1.2018: tervetuloa Mediakasvatuksen torille!
  • Tarinat peliin -hankkeen työpajat käynnistyvät 29.1.2018
  • Digiope-selvityksessä kartoitettiin opettajien digitaitoja
  • Mediataitokoulun juliste auttaa tunnistamaan valeuutiset
  • Sanomalehtiviikkolla 29.1.–2.2.2018 keskiössä median luotettavuus ja etiikka
  • Dokkino-dokumenttielokuvatapahtumassa pohditaan erilaisuutta

Mediakasvatusseura tiedottaa

Hyvää alkanutta vuotta!

Mediakasvatus.fi -sivusto ja Mediakasvatusseuran visuaalinen ilme uudistuvat alkuvuoden aikana, ja myös uutiskirjeeseen on tulossa muutoksia. Tiedotamme uudistuksista lisää seuraavassa uutiskirjeessä!

Mediakasvatuksen tori Educa-messuilla

Kasvatus- ja opetusalan Educa-messut järjestetään 26–27.1.2018 Helsingin Messukeskuksessa.   Mediakasvatusseura kutsuu messukävijät Mediakasvatuksen torille jututtamaan alan asiantuntijoita, tutustumaan uusimpiin mediakasvatuksen materiaaleihin ja löytämään inspiraatiota oman ammattiosaamisen kehittämiseen. Torilla tavataan!

Uutiset

Median ja viestinnän tutkimuksen päivät 2018: haku työryhmiin käynnissä

Median ja viestinnän tutkimuksen päivät (MEVI) järjestetään Jyväskylän yliopistossa 27.–28.4.2018 teemalla Media ja toivo. MEVI kutsuu pohtimaan, miten erilaiset viestijät ja viestinnän tutkijat voivat osallistua toivon tuottamiseen. Tämän vuoden tapahtumaan on valikoitu yhteensä 13 työryhmää, joiden teemat löytyvät täältä. Haku työryhmiin on  käynnissä 2.2.2018 saakka. Mikäli työryhmistä ei löydy omaan aiheeseesi sopivaa teemaa, voit ehdottaa myös tiettyä teemaa käsittelevää paneelia konferenssiin. Lue lisää hakuohjeista.

Tarinat peliin -hankkeen työpajat käynnistyvät tammikuussa

Suomen museoliitto toteuttaa vuoden 2018 aikana hankkeen  Tarinat peliin – toimintamalli museosisältöjen tarinallistamiseen, tuotteistamiseen ja yhteistyöhön. Hanke tarjoaa maksuttomia tarinallistamisen ja pelillistämisen työpajoja kevään 2018 aikana. Työpajojen ensisijaisena kohderyhmänä ovat museoalan ja pelialan työntekijät sekä opiskelijat, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki museoista, kulttuuriperinnöstä ja peleistä kiinnostuneet. Katso työpajojen ajankohdat ja toteutuspaikat.

All Youth -hankkeessa kehitetään digitaalisia palveluita nuorille

Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama All Youth – Kaikki nuoret haluavat määrätä elämästään -hanke käynnistyy vuoden 2018 alussa. Hankkeen tavoitteena on edistää nuorten mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisöissään ja yhteiskunnassa.  Kohti digitaalisia ratkaisuja -osahankkeessa  kehitetään yhdessä nuorten kanssa nuorille suunnattuja innovatiivisia digitaalisia malleja ja palveluita, jotka edistävät  aktiivista kansalaisuutta, yhteiskunnan hyvinvointia ja taloudellista kasvua. Seuraa hankkeen uutisia ja julkaisuja täältä.

Materiaaleja ja julkaisuja

Digiope-selvitys: peruslaitteet ovat opettajille helposti saatavilla, uusi teknologia haasteena

Vuodenvaihteessa julkaistun Digiope-selvityksen mukaan digitalisaatiota tukevat peruslaitteet ovat opettajille helposti saatavilla, mutta uudemman teknologian osalta tilanne ei ole yhtä hyvä. Selvityksessä käsiteltiin ammatillisten opettajien ja ohjaajien digitaitoja Suomessa. Lue lisää selvityksen tuloksista täältä.

Digiope-selvitys on osa Opetushallituksen käynnistämää ammatillisen koulutuksen digitalisaatiota ja työelämäyhteistyötä koskevaa tiedonkeruuta. Selvityksen toteutuksesta vastasi HAMK:n Ammatillinen opettajakorkeakoulu, ja siihen osallistui yli tuhat ammatillista opettajaa ja ohjaajaa ympäri Suomea.

Pelkkää feikkiä? -juliste auttaa tunnistamaan valeuutiset

Valeuutisista puhutaan paljon, mutta mediassa on käytössä myös muita keinoja johtaa harhaan. Mediataitokoulun Pelkkää feikkiä? -juliste auttaa tunnistamaan valeuutiset, virheet, propagandan ja muita harhaanjohtamisen tapoja. Sen avulla voi herättää myös keskustelua vaikuttimista niiden takana. Julisteen voi ladata tai tilata maksutta täältä.

Tapahtumia ja koulutuksia

Minäkö mediakasvattaja? -koulutus

Vielä ehtii ilmoittautua Mediakasvatusseuran ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään Minäkö mediakasvattaja -seminaariin, joka järjestetään 31.1.2018 Helsingissä. Tule mukaan pohtimaan mediakasvatuksen toteutuskeinoja sekä lasten ja nuorten osallisuuden vahvstamista. Seminaariin voi ilmoittautua 23.1. saakka.

Sanomalehtiviikko

Sanomalehtiviikkoa vietetään 29.1.–2.2.2018. Sanomalehtiviikon teema on tällä kertaa ”Sinulla on oikeus tietää” ja keskiössä ovat median luotettavuus ja etiikka. Viikon aikana lehdet toimittavat kouluihin painettuja lehtiä, minkä lisäksi myös suuri osa digilehdistä on saatavilla koulukäyttöön. Lue lisää Sanomalehtiviikosta ja tutustu tehtävävinkkeihin täällä.

DOKKINO – lasten ja nuorten elokuvatapahtuma

Dokkino on lasten ja nuorten vuosittainen dokumenttielokuvatapahtuma, joka käynnistyy Helsingissä DocPoint–festivaalin yhteydessä elokuvanäytöksillä 29.1.–2.2.2018. Helsingistä Dokkino-kiertue jatkaa matkaa ympäri Suomen. Vuoden 2018 Dokkinossa käsitellään erilaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Tutustu paikkakuntakohtaiseen ohjelmistoon ja ilmoittaudu näytöksiin.

Vielä ehdit mukaan Mediataitoviikkoon!

Helmikuun 5.–11. päivä vietettävä Mediataitoviikko lähestyy. Vielä ehtii ilmoittautua mukaan ja tutustua materiaaleihin täällä. Vuoden 2018 Mediataitoviikon uutuus on infolehti, joka sisältää runsaan paketin vinkkejä ja toimintaideoita Mediataitoviikolle, tietoa tulevista kampanjoista sekä yhteistyökumppanien esittelyt. Digitaalisen lehden voi tilata maksutta ilmoittautumalla mukaan Mediataitoviikoon, ja painettuna lehteä saa Educa-messuilta.

Mediakasvatus.fi-portaalin ja Mediakasvatusseuran uutiskirjeen kautta tiedotusta materiaaleille, koulutuksille, hankkeille ja julkaisuille

Tiesitkö, että Mediakasvatus.fi-portaaliin voi vapaasti tarjota tietoa mediakasvatukseen liittyvistä koulutuksista, uusista julkaisuista tai vaikka oman organisaatiosi tekemiä materiaaleja? Portaali tavoittaa laajasti kävijöitä joka viikko, joten se on helppo tapa levittää tietoa ja käytäntöjä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Materiaaleja ja tiedotettavia asioita voi lähettää osoitteeseen mediakasvatus(a)mediakasvatus.fi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy 14. helmikuuta

Mediakasvatusseura toivottaa kaikille hyvää alkanutta vuotta 2018!

  • Uusimmat uutiset

  • Kategoriat